Πολιτική αντιπαράθεση για market pass και υπόθεση παρακολουθήσεων (video)

Array

Σε σκηνικό άτυπων προεκλογικών ντιμπέιτ, με αιχμές την οικονομία και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση κινούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2022, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σταθερή πορεία του κυβερνητικού έργου μέχρι τις εκλογές του 2023, που, όπως τόνισε, θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας. Παράλληλα, εξέπεμψε νέο σήμα θωράκισης των πολιτών, καυτηριάζοντας, παράλληλα, την κριτική της αντιπολίτευσης για το market pass.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δε γίνεται να θεωρείται επιδοματική μία πολιτική που αφορά το 85% των οικογενειών. Ούτε να συγκρίνεται, βέβαια, ένα προσωρινό μέτρο άμυνας σε έκτακτες κρίσεις, με τα προεκλογικά “αντίδωρα” άλλων εποχών. Και φοβάμαι πως αυτές οι επιπόλαιες προσεγγίσεις, φανερώνουν απλώς την αναλυτική αδυναμία και των “αριστερών του χαβιαριού”, όπως αποκαλούνται, αλλά όσο και κάποιων “φιλελεύθερων πολυτελείας” στη χώρα μας. Εδώ μιλάμε για πόρους οι οποίοι δεν επιβαρύνουν, θα το ξαναπώ, δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Είμαστε λαϊκή παράταξη. Είμαστε παράταξη και της δημόσιας και της ατομικής προκοπής. Είμαστε δηλαδή μία παράταξη αληθινά προοδευτική».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πετάει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον καλεί να υπερψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε για μείωση ΦΠΑ στα είδη διατροφής στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% και του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα επιτρεπτά όρια της ΕΕ. για έναν χρόνο. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ο κ. Μητσοτάκης, ως πορφυρογέννητος γόνος, δεν νοιώθει στο παραμικρό τα προβλήματα και τα αδιέξοδα των πολιτών, που δεν έχει ιδέα πώς μπορεί να βγάζουν το μήνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θέλει λοιπόν θράσος να μιλά για «αριστερά του χαβιαριού».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε πως: «Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προβαίνει στην κίνηση αυτή για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς σωστό μέτρημα, χωρίς να έχει ζυγίσει καλά-καλά και την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα».

Κριτική στο market pass και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Κώστας Σκανδαλίδης, δήλωσε: «Όλες οι κυβερνήσεις κάνουν προεκλογικές παροχές. Εσείς της ΝΔ για άλλη μία φορά γίνεστε πρωταθλητές. Δε δικαιώνει η δική μας στάση την πολιτική σας επειδή το ψηφίζουμε».

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνει πως: «Καμία ανακούφιση για το λαό που έχει μειώσει 50% τις αγορές από τα σούπερ μάρκετ».

Για την Ελληνική Λύση, μιλώντας στο Open, ο πρόεδρός της Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε ότι: «Μου δίνουν ένα ποσό για να πάω στο σούπερ μάρκετ. Ποιος κερδίζει; Το σούπερ μάρκετ».

«Το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει και δεν νομιμοποιεί τον επιδοματικό λαϊκισμό των μνημονιακών κυβερνήσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

Μία ημέρα μετά την προσχώρηση της Αγγελικής Αδαμοπούλου, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσχώρησε και η ανεξάρτητη βουλευτής, προερχόμενη από το ΜέΡΑ 25, Φωτεινή Μπακαδήμα.

Σε σχόλιό του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να ξεκλειδώσει τη πολιτική αλλαγή που τόσο ανάγκη έχει η κοινωνία, η οικονομία και η Δημοκρατία».

Συνέχεια στην κόντρα για τις παρακολουθήσεις

Μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος, σε βάρος μεταξύ άλλων του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος και της εισαγγελέως Εφετών Βασιλικής Βλάχου, για τηλεφωνική παρακολούθησή του από την ΕΥΠ.

Όπως δήλωσε ο κ. Κύρτσος: «Αντιδρώ σαν Έλληνας πολίτης. Θεωρώ ότι καταπατούνται τα συνταγματικά και δημοκρατικά μου δικαιώματα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Η ανοιχτή δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα μας απαντήσει στο τι από όλα αυτά είναι πραγματικότητα και θα φωτίσει κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Δημήτρης Μάντζος, έκανε λόγο για αγεφύρωτες διαφορές της Εύας Καϊλή με τη Χαριλάου Τρικούπη στο θέμα των παρακολουθήσεων: «Τον Ιούλιο-Αύγουστο μεγάλες και αγεφύρωτες αποστάσεις στο θέμα υποκλοπών και παρακολουθήσεων. Απόλυτη σύμπλευση με ΝΔ, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Μέγαρο Μαξίμου».

Το μέτωπο της οικονομίας θα αποτελέσει το κυρίαρχο πεδίο της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος