Πολιτικές αντιδράσεις για τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού – «Και στο έγκλημα των Τεμπών το ίδιο μοτίβο: Διαφθορά και συγκάλυψη»

Σύνοψη
  • ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια αλλά και την ίδια μας τη λογική
  • Ν. Ανδρουλάκης: «Και στο έγκλημα των Τεμπών επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο: Διαφθορά και συγκάλυψη»

Η τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα υπόλοιπα κόμματα. Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια», και θεώρησε πολύ σημαντικό ότι η δικαιοσύνη επέλεξε να αναζητήσει, δεύτερο πραγματογνώμονα.

«Δεν είπε τίποτα για το πόρισμα της ΝΔ που μιλά μόνο για ανθρώπινα λάθη, δεν έδωσε καμία απάντηση στα φλέγοντα ερωτήματα που έχουν προκύψει και συνδέονται με τις παραλείψεις της κυβέρνησής του, αλλά και την προσπάθεια συγκάλυψης ενός εγκλήματος», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «διαφθορά και συγκάλυψη».

«Ό,τι κι αν λέει ο κ. Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τόσο για το έγκλημα στα Τέμπη, όσο και για τις προσπάθειες συγκάλυψής του, τον εκθέτει η απαράδεκτη στάση του κόμματός του στην Εξεταστική Επιτροπή και το εσπευσμένο κλείσιμό της», τονίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά, αναφέρει πως, «η κυβερνητική πλειοψηφία σαμποτάρει την έρευνα και συγκαλύπτει».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια αλλά και την ίδια μας τη λογική

«Στην πραγματικότητα σήμερα ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια αλλά και την ίδια μας τη λογική», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε σχόλιο του για την συνέντευξη του πρωθυπουργού στον «ΣΚΑΪ».

Σχολιάζει ειδικότερα ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε «ως απλός παρατηρητής των γεγονότων που με αφέλεια παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την τραγωδία στα Τέμπη», «δεν είπε τίποτα για το πόρισμα της ΝΔ που μιλά μόνο για ανθρώπινα λάθη, δεν έδωσε καμία απάντηση στα φλέγοντα ερωτήματα που έχουν προκύψει και συνδέονται με τις παραλείψεις της κυβέρνησής του, αλλά και την προσπάθεια συγκάλυψης ενός εγκλήματος». «Απλώς περιορίστηκε να σχολιάσει πως και ο ίδιος θέλει να μάθει την αλήθεια», προσθέτει.

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «έχει ενδιαφέρον πάντως το γεγονός πως ο πρωθυπουργός άφησε ακάλυπτη την υπουργό Εσωτερικών κ. Κεραμέως σε σχέση με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και από την κ. Ασημακοπούλου και από το ίδιο το υπουργείο». «Επιπροσθέτως είπε ότι ‘κάνουμε κι εμείς την δικιά μας έρευνα’ αφήνοντας να εννοηθεί ότι και το Μαξίμου ερευνά το τί συνέβη στο υπουργείο Εσωτερικών». «Αλήθεια, ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί έπειτα από αυτήν την παραδοχή να εμπιστεύεται την υπουργό του;», ρωτά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη του «έβαλε “ταφόπλακα” στην προοπτική να δοθεί έκτακτο επίδομα Πάσχα αν και νωρίτερα είχε αναγνωρίσει ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κύμα της ακρίβειας». «Επί της ουσίας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «κατέστησε σαφές ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από μία κυβέρνηση που επιβάλλοντας υψηλούς έμμεσους φόρους -οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 40% από το 2021 έως το 2023- δεν αφήνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πάρουν ανάσα». «Κι αν όντως πιστεύει πως η λύση είναι τα 780 ευρώ, στα οποία βρίσκεται σήμερα ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 800, τότε αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως δεν έχει την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα», συμπληρώνει.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει: «Αλήθεια, τί εννοούσε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι η ΝΔ ήταν παλιά στα μαχαίρια με το ΠΑΣΟΚ; Ότι πλέον υπάρχουν σημεία σύμπλευσης ή και πολιτικής ταύτισης;».

Ν. Ανδρουλάκης: «Και στο έγκλημα των Τεμπών επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο: Διαφθορά και συγκάλυψη»

«Προχθές, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συνέδεσε με καθαρό τρόπο το έγκλημα στα Τέμπη με τη μη υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης. Στο πόρισμά της το καλοκαίρι περιγράφει τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος για τον υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ βάσει αυτού του πορίσματος πρότεινε εξαρχής προανακριτική επιτροπή. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης κάνει ότι δεν τα ξέρει όλα αυτά» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Συναντάμε και σε αυτή την τραγωδία το ίδιο μοτίβο: Διαφθορά και συγκάλυψη. Όπως, άλλωστε, έκαναν στο σκάνδαλο του βουλευτή τους, του κ. Πάτση, με τα κόκκινα δάνεια. Όπως, άλλωστε, έκαναν στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Δυστυχώς, στα χέρια του κ. Μητσοτάκη υποβαθμίζεται το κράτος δικαίου στη χώρα μας» καταλήγει ο κ. Ανδρουλάκης.

ΚΚΕ: Δικαίωση για τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών είναι η απόδοση πολιτικών-ποινικών ευθυνών όπου υπάρχουν

«Ό,τι κι αν λέει ο κ. Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τόσο για το έγκλημα στα Τέμπη, όσο και για τις προσπάθειες συγκάλυψής του, τον εκθέτει η απαράδεκτη στάση του κόμματός του στην Εξεταστική Επιτροπή και το εσπευσμένο κλείσιμό της. Δικαίωση για τα θύματα του εγκλήματος, όλο τον λαό και τη νεολαία, αποτελεί η αποκάλυψη όλων των αιτιών που οδήγησαν σε αυτό, η απόδοση των ποινικών και πολιτικών ευθυνών όπου υπάρχουν και ο αγώνας ώστε αυτό το έγκλημα πραγματικά “να μην ξεχαστεί, να μην παραγραφεί”. Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του σε αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό σταθμό και τις αναφορές του στο έγκλημα στα Τέμπη».

Νέα Αριστερά: Η κυβερνητική πλειοψηφία σαμποτάρει την έρευνα και συγκαλύπτει

«Λίγες ώρες μετά την αυλαία σε μια εξεταστική επιτροπή-παρωδία και το πόρισμα συγκάλυψης της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης σε σημερινή του συνέντευξη μας είπε ότι η δικαιοσύνη θα έχει τον τελικό λόγο» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά, σχολιάζοντας ότι «παρέλειψε να αναφέρει ότι, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το έργο της δικαιοσύνης στην πραγματικότητα σαμποτάρεται».

«Στη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής, με ωμές παρεμβάσεις εξαιρέθηκαν μάρτυρες, παρεμποδίστηκε το έργο των μελών ενώ ο κ. Καραμανλής προστατεύτηκε και στην πραγματικότητα φυγαδεύτηκε» τονίζει η Νέα Αριστερά και συνεχίζει: «Ο πρωθυπουργός έσπευσε ξανά να υπογραμμίσει το “ανθρώπινο λάθος”, υποβαθμίζοντας τη σημασία των σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας. Μπορεί σήμερα ο ίδιος και το πόρισμα του κόμματος του να μιλούν για την ανθρώπινη ευθύνη και όχι την πολιτική για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, όμως έναν χρόνο πριν, στις 5 Μαρτιου 2023, ο κ. Μητσοτάκης έγραφε: “Αν το έργο της Τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί”. Τι από τα δύο ισχύει τελικά; Μάλλον αυτό που βολεύει την επιχείρηση της συγκάλυψης και της προστασίας του κ. Καραμανλή αλλά τελικά προσβάλλει την μνήμη των 57 νεκρών, των οικογενειών και των πολιτών που ζητούν δικαιοσύνη».

Σχετικά με τις δηλώσεις του πρθυπουργού για τον κατώτατο μισθό, η Νέα Αριστερά σημειώνει: «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ξανά σε θριαμβευτικούς τόνους για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20 ευρώ, επιβεβαιώνοντας όμως ότι κανένα επιπλέον μέτρο δεν πρόκειται να ληφθεί για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που συνεχίζουν να καλπάζουν και εξαφανίζουν το εισόδημα των νοικοκυριών. Απέκλεισε την καταβολή επιδόματος Πάσχα για τους αδύναμους ενώ επανέλαβε προκλητικά ότι οι τιμές των ενοικίων εκτοξεύονται γιατί… πάει καλά η οικονομία. Αυτή είναι η κυνική αντίληψη του κ. Μητσοτάκη για την κρίση μιας ολόκληρης γενιάς».

«Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση που ζει έξω από την κοινωνία. Η ανάγκη για εναλλακτική πρόταση και διέξοδο είναι πια επιτακτική. Η Νέα Αριστερά προσκαλεί τους πολίτες που δυσφορούν με την πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη να κάνουν το επόμενο βήμα. Να φτιάξουμε την ισχυρή αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα. Την αριστερά που έχει ανάγκη η κοινωνία» καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος