Politico – Κ. Μητσοτάκης: Ο πρώτος των «27» που μίλησε με Μπάιντεν

Το μήνυμα για αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας, ο ρόλος του Τζο Μπάιντεν ως και γνώστη των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και η στήριξη στην Ελλάδα ως πόλος σταθερότητας και αξιοπιστίας, κυριαρχούν στην αποτίμηση της μοναδικής, όπως επεσήμαναν και διεθνή μέσα ενημέρωσης κατ’ ίδίαν συνομιλίας του Αμερικανού προέδρου με ηγέτη των 27. Το Politico χαρακτήρισε  μάλιστα “αξιοζήλευτο” τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για 30 λεπτά, Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης το βράδυ της Πέμπτης. Ήταν η πρώτη τηλεφωνική επαφή των δύο ηγετών, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου και, μάλιστα, χωρίς να έχει προηγηθεί ανάλογη επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Συζητήσαμε εκτενώς τους κοινούς δεσμούς ανάμεσα στα έθνη μας, με αφορμή την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τη σημασία της διαρκούς ενίσχυσης της συνεργασίας μας”, αναφέρεται σε ανάρτηση του πρωθυπουργού.

“θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται”

Ηχηρό για τη διαφαινόμενη νέα στρατηγική, ήταν το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου, στη διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που οργάνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Υπό τη κυβέρνηση μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό. Έχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό”, τόνισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι συμβολισμοί της επικοινωνίας Μητσοτάκη – Μπάιντεν 

Ο πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους ηγέτες που δέχονται πρόσκληση επίσκεψης στο Λευκό Οίκο.

Στο πεδίο των συμβολισμών αλλά και της ουσίας, αυτή η πρώτη επαφή,προηγείται εκείνης που δημόσια έχει πει ότι επιδιώκει ο Τούρκος Πρόεδρος να έχει με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Στην κυβέρνηση θεωρούν λογικό ο Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, εντός του 2021, εφόσον το επιτρέψουν, οι επιδημιολογικές συνθήκες.

“Θα ήταν λογικό ο πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, εντός του 2021, εφόσον το επιτρέψουν, οι επιδημιολογικές συνθήκες”, ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοελεία Πελώνη. (Real Fm)

Ανταπόκριση- Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γιώργος Παπακωσνταντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος