Πόλεμος στο Ισραήλ: Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Δευτέρας (16/10) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο μιας επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ισραήλ το επόμενο διάστημα. Μία επίσκεψη που αν τελικά γίνει θα έχει υψηλότατο συμβολισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλεφώνημα στον Τούρκο Πρόεδρο έγινε με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ σημαντικό να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας παρόλο που αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι βλέπουν τα θέματα με την ίδια ματιά.

Τι συζήτησαν

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα. Αντίστοιχο τηλεφώνημα είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες «αντήλλαξαν απόψεις για τις ανησυχητικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί η σύγκρουση, η οποία μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες.

Ο ίδιος είπε στον πρωθυπουργό ότι «οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να διατηρήσουν την ειρήνη στέλονοντας μήνυμα στον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση».

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε επικοινωνήσει για το ίδιο θέμα με τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ.

Νέος κύκλος έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία

Την ίδια στιγμή σε διπλωματικό μαραθώνιο έχει επιδοθεί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή χωρίς μέχρι στιγμής σε αυτόν να έχει συμπεριλάβει τη σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινκτον, Λένα Αργύρη, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον φαίνεται πως εισέρχονται σε μια νέα περίοδο δυσπιστίας– η οποία ξεκίνησε με την κατάρρευση του τουρκικού drone- και συνεχίζεται με την σκληρή ρητορική του Ερντογάν.

Πρόκειται για μία στάση την οποία λέγεται, ότι δεν θα ξεχάσει εύκολα ούτε το Ισραήλ, ούτε η Αμερική και αποτελεί ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κ. Μπλίνκεν δεν έχει πάει στην Τουρκία παρόλο που έχει περιοδεύσει σε ολόκληρη την περιοχή. Όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, το πρόγραμμά του αλλάζει κάθε ώρα που περνάει.

Αυτό που αναγνωρίζουν στην Ουάσινγκτον είναι ότι σε αυτή την φάση η σχέση του Ερντογάν με την Χαμάς ενδεχομένως να τους φανεί χρησιμη ως δίαυλος, όμως μακροπρόθεσμα κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τα δυτικά συμφέροντα. Για πρώτη φορά υπάρχουν τόσες πολλές φωνές στο πολιτικό σύστημα και κυρίως στο Κογκρέσο που ζητούν την λήψη μέτρων, ακόμη και κυρώσεων, προκειμένου η Τουρκία να σταματήσει να στηρίζει την Χαμάς. Σε αυτό το πλαίσιο αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα μιλούν για μια νέα στροφή Ερντογαν και συνεπώς για μια χαμένη ευκαιρία επανόρθωσης των σχέσεων του με την Δύση και κυρίως με την Αμερική.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης, ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος