Ποια θα είναι τα πρώτα βήματα της ΝΔ εάν βγει νικήτρια στις εκλογές της 25ης Ιουνίου – Τι είπε ο Θ. Λιβάνιος στην ΕΡΤ

Τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τις δημοσκοπήσεις, την μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τα βήματα που θα ακολουθήσει αν κερδίσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, σχολίασε «Στο Κέντρο» ο κ. Θοδωρής Λιβάνιος, πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΝΔ και πρώην υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

«Το σίγουρο είναι ότι επηρέασε όλη η τετραετία το αποτέλεσμα που είδαμε την 21η Μαΐου του 2023 (…) Είδαμε να εξελίσσεται μία τετραετία και πηγαίνοντας προς το τελευταίο εξάμηνο της προεκλογικής περιόδου – γιατί ξέραμε ότι οι εκλογές θα γινόταν την άνοιξη του 2023 – άρχισαν και διαμορφώνονταν τάσεις οι οποίες εδραίωσαν το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, σε σημείο που ήταν πρωτοφανές, ένα κόμμα να είναι σταθερά στις δημοσκοπήσεις μπροστά επί επτάμισι χρόνια», τόνισε αρχικά ο κ. Λιβάνιος.

«Ο ύφαλος της απλής αναλογικής ήταν ένα εκλογικό σύστημα το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ τον ψήφισε προκειμένου να δυσχεράνει τη σχηματισμό κυβερνήσεων. Παγιδεύτηκε συνειδητά στον ίδιο τον εκλογικό νόμο που έφτιαξε διότι συνάντησε την άρνηση όλων των όμορων κομμάτων του, να συμπράξουν δηλαδή σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Από εκεί και πέρα είπαμε ότι οι κεντρικές εκλογές και οι εκλογές που αποφασίζουν την κυβέρνηση είναι οι κάλπες της 25ης Ιουνίου», σημείωσε.

«Έχει κάθε λόγο να ψηφίσει κάποιος Νέα Δημοκρατία εάν πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, να προχωρήσει με γοργό βήμα της ανάπτυξης και να αντιμετωπίσει όλες τις παθογένειες του παρελθόντος και να κοιτάξει στο μέλλον. Ο κόσμος χρειάζεται λύσεις στα προβλήματα που έχει και νομίζω ότι είναι μία θετική ψήφος η οποία θα δώσει τη λύση στα προβλήματα» συμπλήρωσε ενώ τόνισε ότι «η σύγκρουση εξακολουθεί και υπάρχει. Ο πολίτης ψηφοφόρος θα μπει μέσα στο παραβάν και θα καλείται να επιλέξει ένα κόμμα το οποίο ουσιαστικά θα κυβερνήσει για την επόμενη τετραετία. (…) Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτοί που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία αισθάνονται κοντά στο κόμμα. Η μεγάλη πλειοψηφία τουλάχιστον αισθάνεται κοντά στο κόμμα. Ήταν μια θετική ψήφος».

Για την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το ζήτημα της Ροδόπης, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε σχετικά: «Ακόμα και το θέμα της Ροδόπης, που παρεμπιπτόντως δεν είναι επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, έχει λυθεί με βάση διεθνείς συμβάσεις το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας και είναι αυτονόητο ότι κάθε Έλληνας πολίτης απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα ανεξαρτήτως του θρησκεύματος, νομίζω ότι είναι ένα θέμα που προέκυψε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ το ανέδειξε., υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν κάνω λάθος».

Αναφορικά με το αν υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης με άλλα κόμματα και πιο συγκεκριμένα, αν η ΝΔ θα ήθελε ως πιθανό εταίρο το ΠΑΣΟΚ για μια συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Λιβάνιος απάντησε: «Εκ της φύσεως η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι συναινετική. (…) Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν ξέρει τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα υπάρχουν σε τέσσερα χρόνια, κανένας δεν κρατάει την κρυστάλλινη σφαίρα. Το δεύτερο είναι ότι είναι η ώρα για συναινέσεις στα μεγάλα κομμάτια και πρέπει να καθίσουν τουλάχιστον τα κόμματα τα οποία ασπάζονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τις ανάγκες της χώρας, να συζητήσουν πραγματικά θέματα όπως είναι το άρθρο 16. Δεν μπορούμε αιωνίως να βάζουμε το κεφάλι μας στην άμμο, για το θέμα παραδείγματος χάρη της λειτουργίας μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων, δεν γίνεται να συζητάμε για διατάξεις οι οποίες μπορεί να χρειαστούν μια επικαιροποίηση, να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, να αποκτήσουν για παράδειγμα αυτοδιοίκηση μεγαλύτερη αυτονομία, να κοπούν κάποια δεσμά που υπάρχουν».

«Καταρχήν κανένας δεν έχει υποστηρίξει ότι τα έχει πάει περίφημα. Ακόμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πολλές φορές κιόλας ότι έχουν γίνει και αστοχίες και παραλείψεις. (…) για να είναι ξεκάθαρο όσο μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστευτεί τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη. Η κυβέρνηση πρέπει από την πρώτη στιγμή να μην ασχοληθεί με τίποτα άλλο παρά να πέσει με τα μούτρα στη δουλειά, να σηκώσει τα μανίκια και να εργαστεί σκληρά για αυτά τα πράγματα τα οποία έχει βάλει στο πρόγραμμά της. Τεράστιο θέμα, η Δημόσια υγεία. (…) Ολοκλήρωση ψηφιοποίησης του κράτους, η ψηφιοποίηση των βασικών μητρώων του κράτους, υποθηκοφυλακεία, πολεοδομίες, ασφαλιστικοί φορείς. Οι νέοι καλύτεροι μισθοί στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. (…) Πρέπει να επιταχυνθεί (η διαδικασία) η δικαιοσύνη σε συνεργασία με το δικαστικό σώμα», υπογράμμισε ο κ. Λιβάνιος περιγράφοντας τα βήματα της ΝΔ στην περίπτωση που βγει νικήτρια στις 25 Ιουνίου.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος