Πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ στις 17 Μαρτίου (video)

Νομοθετική πρωτοβουλία για ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, πρόταση που έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός, προανήγγειλε με επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πιστοποιητικό εργαλείο που θα διευκολύνει τις ελεύθερες μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ένα βήμα πιο κοντά στην υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» που θα διευκολύνει τη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών, ενόψει και της έναρξης της φετινής τουριστικής σεζόν, φέρνει η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία προαναγγέλλει την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης για το θέμα, στις 17 Μαρτίου.

Στην επιστολή της, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν καλεί τους ηγέτες να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες δράσεις σε εθνικό επίπεδο τους επόμενους τρεις μήνες.

«Βάση είναι η εμπιστοσύνη (…) Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε πως οι πολίτες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το δικαίωμα για ελεύθερη μετακίνηση, χωρίς όμως να τίθεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποτραπούν διακρίσεις εις βάρος όσων δεν δύνανται να εμβολιαστούν, πιθανότατα για ιατρικούς λόγους ή λόγω του ότι ανήκουν σε ηλικιακή κατηγορία που ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί» αναφέρει στην επιστολή της η πρόεδρος της Κομισιόν.

Για τον ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρας μας αλλά και για το πιστοποιητικό εμβολιασμού συζήτησε ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

«Χθες ξεπεράσαμε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου δόσεων. Η Ελλάδα αναλογικά κινείται πιο γρήγορα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες… Βέβαια, το ζητούμενο είναι πώς θα επιταχύνουμε για να μπορέσουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας το οποίο θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας. Και κάτι τελευταίο, βέβαια, να ευχαριστήσω την Επιτροπή και την Πρόεδρο για το γεγονός ότι αγκάλιασε την ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ως ενός εργαλείου που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Σχοινάς χαιρέτισε το προσωπικό ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Θα παρουσιάσουμε μία πρόταση στις 17 Μαρτίου, η οποία θα είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κινητικότητα αλλά χωρίς σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ευρωπαίων τον τελευταίο χρόνο» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το Θριάσιο νοσοκομείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη προετοιμασίας και σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σημειώνοντας ότι αυτή την ώρα δεν χωράνε δικαιολογίες.

«Τούτη την ώρα πρέπει να υπάρξει ένα σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Και αυτό το σχέδιο δεν πρέπει να υποτιμά ότι πέραν των περιστατικών covid υπάρχουν και όλες οι υπόλοιπες ασθένειες» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Οι ιδιωτικές κλινικές μένουν covid free. Δεν λερώνουν τα χέρια τους, ενώ η προσπάθεια θα πρέπει να είναι κοινή για να αντιμετωπίσουν αυτήν έκτακτη ανάγκη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Tην συνύπαρξη θετικών ασθενών με covid με κοινά περιστατικά στο Αγία Όλγα κατήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος έγγραφη αναφορά του διευθυντή της παθολογικής κλινικής.

«Ο 6ος όροφος γεμάτος θετικά περιστατικά (και εκτός κλινικής covid) σε συνθήκες συνύπαρξης με κοινά περιστατικά. Αυτή είναι η περιγραφή της πραγματικότητας στο “Αγία Όλγα” από τον διευθυντή της παθολογικής κλινικής. Οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης μας έφεραν εδώ» ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Όλα έγιναν με βάση τα πρωτόκολλα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι το νοσοκομείο “Αγία Όλγα” ανταπεξήλθε επιτυχώς.

«Οι καταγγελίες και η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία, νοσοκομειακοί γιατροί, διευθυντές κλινικών δημόσιων νοσοκομείων, έχουν πάρει πλέον την μορφή χιονοστιβάδας και μαρτυρούν την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Με αυτούς του ρυθμούς θα χρειαστούν περίπου 2,5 χρόνια για να υπάρξει ανοσία στο 70% του πληθυσμού», υπογράμμισε το ΜέΡΑ25.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος