Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μεγάλη η προσέλευση σε όλα τα εκλογικά τμήματα – Εκτιμήσεις ότι θα υπερβεί τα 100.000 μέλη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος, την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αλλα και τις καταστατικές αλλαγές. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και έως τις 14:00 έχουν ήδη ψηφίσει 70.000 πολίτες. Μήνυμα πολιτικής αλλαγής έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί προσερχόμενος στο εκλογικό τμήμα του Περιστερίου για να ψηφίσει.

Η πολύ μεγάλη προσέλευση στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόσο στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις, όσο και στην περιφέρεια, συνεχίζεται», σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, αναφέροντας ότι σύμφωνα μόνο με τους εγγεγραμμένους στα τάμπλετ, έως τις 14:00 έχουν ήδη ψηφίσει 70.000 πολίτες στα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια, ενώ «συνεχίζεται και η μαζική ροή εγγραφής νέων μελών». Επισημαίνουν ως ενδεικτικό, ότι η αναλογία παλαιών και νέων μελών είναι περίπου ένα προς δύο. Επίσης, εκτιμούν ότι με βάση την έως τώρα συμμετοχή, αναμένεται ότι ο τελικός αριθμός στις κάλπες θα είναι με βεβαιότητα εξαψήφιος, θα υπερβεί δηλαδή τα 100.000 μέλη.

Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μεγάλη η προσέλευση σε όλα τα εκλογικά τμήματα – Εκτιμήσεις ότι θα υπερβεί τα 100.000 μέλη
Στιγμιότυπο από το εκλογικό κέντρο στη Καλλιθεα
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία στην Περιφέρεια

Σε εξέλιξη είναι η ψηφοφορία των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στα 44 εκλογικά κέντρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και στους 5 νομούς της Στερεάς Ελλάδας η συμμετοχή είναι αισιόδοξη και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση των εγγραφών είναι πρωτόγνωρη. Οι ίδιοι διαπιστώνουν μία ομαλή ροή σε ό,τι αφορά την διαδικασία της ψηφοφορίας, ενώ παρατηρείται αυξημένη ροή στα εκλογικά κέντρα που λειτουργούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Από το 44 εκλογικά τμήματα που έχουν συγκροτηθεί σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα, 14 λειτουργούν στη Βοιωτία, 12 στην Εύβοια, 2 στην Ευρυτανία, 10 στη Φθιώτιδα και 6 στην Φωκίδα.

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η μάχη μεταξύ των υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή, καθώς από τις 26 υποψηφιότητες που μετέχουν από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα εκλεγούν μόλις 8 μέλη.

Στον Βόλο και τη Μαγνησία γενικότερα άνοιξαν 11 εκλογικά κέντρα με 24 εκλογικά τμήματα. Δικαίωμα ψήφου για την Κεντρική Επιτροπή έχουν 1.000 παλιά μέλη, αλλά από το πρωί εγγράφονται πολλά νέα μέλη τα οποία έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο για την εκλογή προέδρου, καταβάλλοντας 3 ευρώ. Παράλληλα, η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας με ανακοίνωσή της κάλεσε τον κόσμο για συμμετοχή στις σημερινές εκλογές και επισημαίνοντας ότι «όσοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί μια κυβέρνηση, ιδεολογία της οποίας είναι τα συμφέροντα των λίγων, να πάρουν μέρος μαζικά στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στις 15 Μαΐου ψηφίζοντας, τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό».

Στις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, (Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας) υπάρχει μία σταθερή ροή προσέλευσης των ψηφοφόρων, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και η προσέλευση στις κάλπες συνεχίζεται χωρίς προβλήματα σε όλες τις περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν, σε εκλογικά τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας τελείωσαν οι αιτήσεις εγγραφής νέων μελών και αποστέλλονται νέες.
Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργούν 48 εκλογικά κέντρα και συγκεκριμένα 46 τμήματα για την εκλογή προέδρου και μελών της κεντρικής επιτροπής και άλλα 50 νέων μελών για την εκλογή προέδρου.

Ειδικότερα, στην Αχαΐα, λειτουργούν 15 εκλογικά κέντρα, 21 τμήματα για εκλογή προέδρου και μελών της κεντρικής επιτροπής και άλλα 19 νέων μελών για την εκλογή προέδρου.
Στην Αιτωλοακαρνανία, λειτουργούν 23 εκλογικά κέντρα, 18 τμήματα για εκλογή προέδρου και μελών της κεντρικής επιτροπής και 21 νέων μελών για την εκλογή προέδρου.
Στην Ηλεία, λειτουργούν 10 εκλογικά κέντρα, 7 τμήματα για εκλογή προέδρου και μελών της κεντρικής επιτροπής και 10 νέων μελών για την εκλογή προέδρου.

Στην Αρκαδία, έχουν στηθεί οκτώ εκλογικά κέντρα. Πρόκειται για κέντρα σε Τρίπολη, Λεβίδι, Άστρος, Τρόπαια, Βυτίνα, Μεγαλόπολη, Λεωνίδιο και Τυρό. Σε κάθε εκλογικό κέντρο, υπάρχουν εκλογικά τμήματα για τα μέλη και για τα νέα μέλη.

Στο Ρέθυμνο, η συμμετοχή είναι μεγάλη, χωρίς ωστόσο να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, και μέσα σε τέσσερις ώρες, 250 νέα μέλη που εγγράφηκαν, ψήφισαν, στέλνοντας το μήνυμα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου Γιώργος Βλαστός, πως «υπάρχει ελπίδα ότι στο τέλος της ημέρας θα κυριαρχήσει η ελπίδα για μία καινούργια μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ και στην εμπιστοσύνη του κόσμου προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εθνικές εκλογές. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στο δήμο Ρεθύμνης, λόγω των κλειστών δρόμων (αποτέλεσμα της διεξαγωγής του μαραθωνίου δρόμου), η ροή των παλαιών μελών στα εκλογικά τμήματα είναι μεγάλη, ενώ όσοι σήμερα έγιναν νέα μέλη, δείχνουν το δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας».
Σε όλο το νομό έχουν στηθεί επτά κάλπες, ενώ έξι είναι τα υποψήφια μέλη για την κεντρική επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι κάλπες για τον δήμο Ρεθύμνης βρίσκονται στο κτήριο της αντιπεριφέρειας, για τον δήμο Αγίου Βασιλείου στο δημαρχείο Αγίου Βασιλείου στο Σπήλι, για το δήμο Αμαρίου στην Αγία Φωτεινή και στον Φουρφουρά, για τον δήμο Ανωγείων στο δημαρχείο των Ανωγείων, ενώ για το δήμο Μυλοποτάμου οι πολίτες μπορούν να πάνε στο ΚΑΠΗ Περάματος και στο δημοτικό σχολείο της Κράνας.

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται από τις οκτώ το πρωί, ηεκλογική διαδικασία στα 44 εκλογικά τμήματα στην Ανατολική Κρήτη. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου έχουν στηθεί έξι εκλογικά κέντρα με εννέα εκλογικά τμήματα, ενώ στο Ηράκλειο είναι συνολικά 35 εκλογικά τμήματα σε 23 εκλογικά κέντρα.

Στη Χίο υπάρχουν τρία εκλογικά τμήματα. Συγκεκριμένα κάλπες έχουν στηθεί στο Δημαρχείο Χίου στο κοινοτικό κατάστημα Βροντάδου και στο κοινοτικό κατάστημα Νενήτων.

Πηγή: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Γιώργος Παντελάκης, ΕΡΤ Περιφερειακοί Σταθμοί, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος