“Philia Forum”: Η Ελλάδα γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα σε ανατολή και δύση (video)

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο πρόεδρος Τουρκίας, υπονομεύοντας τον διάλογο για το Κυπριακό. Σε ομιλία στην κοινοβουλευτική του ομάδα, επέμενε στη λύση των δύο κρατών και απείλησε να αποχωρήσει από τις διερευνητικές εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό.

“Η Ελλάδα δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται”, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κοινές προκλήσεις ασφαλείας αλλά και οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στα κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα του μέλλοντος θα τεθούν στο τραπέζι του “Philia Forum”, που διοργανώνει στην Αθήνα το Ελληνικό ΥΠΕΞ. Στην πρώτη αυτή συνάντηση ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί υπουργούς Εξωτερικών πέντε χωρών από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μ. Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στις 11:15, θα απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του «Philia Forum», που διοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στις 15:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud.

Στο φόρουμ συμμετέχουν οι υπουργοί εξωτερικών από επτά χώρες, ενώ ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας θα λάβει μέρος με τηλεδιάσκεψη, σε μία συμμετοχή με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Συμμετοχές σε υπουργικό επίπεδο
Ελλάδα / Νίκος Δένδιας
Κύπρος / Νίκος Χριστοδουλίδης
Αίγυπτος / Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry).
Γαλλία / Ζαν-Υβ Λε Ντριάν (Jean-Yves Le Drian)
Μπαχρέιν / Αμπντελατίφ Αλ-Ζαγιάνι (Dr. Abdullatif bin Rashid Alzayani)
Σαουδική Αραβία / Πρίγκηπας Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν Μπιν Αμπντουλάχ Μπιν Φαϋζάλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ. (Prince Faisal bin Farhan bin Abdullah bin Faisal bin Farhan Al Saud).
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα / Σείχης Αμπντουλάχ Μπιν Ζαυέντ Μπιν Σουλτάν Αλ Ναχυάν (Sheikh Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan)

Στο Forum έχουν προσκληθεί ακόμα δύο χώρες από την Μ. Ανατολή, Ιορδανία και Ιράκ. Εκτός της Σ. Αραβίας, το σύνολο των συμμετεχόντων Αραβικών κρατών έχει πρόσφατα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, το σύνολο των συμμετεχόντων χωρών έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. H σύγκληση του Φόρουμ με τη συμμετοχή Αραβικών κρατών και τριών Κρατών-Μελών της ΕΕ καταδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επέστρεψε στη ρητορική των προκλήσεων ο Ερντογάν

Την ώρα που η Αθήνα δημιουργεί ομπρέλα συμμαχιών, ο Τούρκος Πρόεδρος θέτει την Τουρκία στο περιθώριο των εξελίξεων. Σε μία πρωτόγνωρη, αήθη, προσωπική επίθεση σε βάρος τους Έλληνα Πρωθυπουργού, ο Τ. Ερντογάν επέκρινε τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη από την Λευκωσία, εκδηλώνοντας εμφανή εκνευρισμό για τους στενούς δεσμούς της Ελλάδας με ισχυρές χώρες.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος: “Είπα ότι μπορώ να συναντηθώ με το Μητσοτάκη. Κάνω αυτή τη δήλωση και βλέπω τώρα ο Μητσοτάκης προκαλεί. Είπαμε να ξεκινήσουν συναντήσεις για διαβουλεύσεις, το παλιό τους όνομα είναι διερευνητικές επαφές. Και την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη στο Ντολμάμπαχτσέ. Και τώρα είναι να γίνει ο δεύτερος γύρος στην Αθήνα. Κι ο Μητσοτάκης προκαλεί. Τώρα μετά από αυτές τις προκλήσεις, πώς να συναντηθώ μαζί σου; Πρώτα να μάθεις τα όριά σου. Εάν πραγματικά εσύ θέλεις ειρήνη, εμένα μη με προκαλείς, μάθε τα όριά σου! Αν δεν μπορείς να τα μάθεις, τότε εσύ κλωτσάς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων κι εσύ το σκας από το τραπέζι. Εμείς δεν το σκάσαμε από το τραπέζι. Εμείς είμαστε στο τραπέζι και, αν είναι να έρθεις έτσι, τότε εμείς δεν μπορούμε να καθίσουμε μαζί σου στο τραπέζι”.

Από την πλευρά του ο Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, σε ομιλία του στο Αμερικανικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης για τον καινούργιο χρόνο, έκανε ειδική αναφορά στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπό την προεδρία Μπάιντεν, αναφέροντας ότι: “Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα του είναι φίλοι της Ελλάδας αναγνωρίζοντας την στρατηγική αξία αυτής της σχέσης και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να ενισχύσουμε περαιτέρω την σχέση μας υπό την ηγεσία του”.

Αναλύοντας τις πρόσφατες εξελίξεις ο Ν. Μελέτης αναφέρει: “Ο κ. Ερντογάν έτσι πολιτεύεται και έτσι πορεύεται. Ίσως ο κ. Ερντογάν θέλει να πείσει ότι αυτό που βλέπουμε είναι ο τρελός Τούρκος όπως είπε. Κανείς δεν το πιστεύει πια.

Γιατί το κάνει αυτό: και για λόγους τακτικής αλλά και από εκνευρισμό για πράγματα που πηγαίνουν ανάποδα.

Ο ο κ. Ερντογάν δεν θα μπορεί για πολύ να κοροϊδεύει στις διερευνητικές, και εκ των πραγμάτων μόλις οδηγηθεί σε αδιέξοδο η προσπάθεια του να τις μετατρέψει σε διαπραγμάτευση επί των διεκδικήσεων της, δεν θα μπορεί να αποφύγει την παραπομπή στην Χάγη.

Και στο Κυπριακό δεν θα μπορεί για πολύ ακόμη να κρύβει πίσω από την θυματοποίηση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων την απαίτηση του να πεταχτούν στα σκουπίδια οι αποφάσεις και η συζήτηση να γίνει για δυο κράτη, οπού η Τουρκία μετά θα εμφανίσει ως μείζονα παραχώρηση την συνομοσπονδία.

Ο κ. Ερντογάν θέλει να υπονομεύσει εκ των προτέρων τις δυο διαδικασίες ώστε εάν δεν έρθουν στα μέτρα του να τις τινάξει στον αέρα και να ρίξει τις ευθύνες στην Αθήνα και στην Λευκωσία.

Όσο για τον εκνευρισμό του είναι μάλλον δικαιολογημένος. Στην Λιβύη δεν θα μπορεί για πολύ να διατηρεί τις στρατιωτικές δυνάμεις του. Οι πρώτες επαφές με την κυβέρνηση Μπάιντεν άφησαν κάτι παραπάνω από πικρή γεύση στην τουρκική ηγεσία. Ενώ η προοπτική νέων κυρώσεων για τους S400 και το άνοιγμα της υπόθεσης της Halk Bank θα είναι καταστροφική για την οικονομία.

Ενώ βλέποντας κινήσεις όπως η αυριανή περιφερειακή διάσκεψή στην Αθηνά Φιλιά Φόρουμ με χώρες με τις οποίες η Τουρκία συγκρούεται σε περιφερειακά θέματα, Αίγυπτος, Γαλλία, Εμιράτα, Σαουδική Αραβία ερεθίζουν τον κ. Ερντογάν

Ακούμε τον κ. Ερντογάναν να θεωρεί πρόκληση το ότι ο πρωθυπουργός πήγε στην Λευκωσία και μίλησε για τον πυρήνα του κυπριακού που είναι η τουρκική Κατοχή και επανέλαβε την πάγια εδώ και 50 χρόνια θέση για την λύση του Κυπριακού.

Και ενοχλήθηκε λέει η τουρκική ηγεσία επειδή ο κ. Μητσοτάκης και Έλληνες αξιωματούχοι επισκέπτονται ελληνικά νησιά που είναι κοντά στην Τουρκία. Προφανώς ο κ. Ερντογάν έχει παρεξηγήσει τον ρόλο του και την θέση του, καθώς από όσο γνωρίζω η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει καταρρεύσει εδώ και έναν αιώνα και μπορεί να υποσχέθηκε χθες ότι η Τουρκία θα πατήσει το φεγγάρι το 2023 αλλά πριν θα πρέπει να πατήσει καλύτερα τα πόδια του στην σκληρή πραγματικότητά της γης.

Ρεπορτάζ: Nίκος Σταυρουλάκης, Νίκος Μελέτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος