Πέτσας: To βασικό κείμενο που προτάθηκε δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα (video)

Το νέο τοπίο στα Ελληνοτουρκικά αλλά και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται σε επίπεδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχολίασε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας  χαρακτήρισε σημαντική τη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη. Ανέφερε ότι το προσχέδιο θέσεων που προτάθηκε δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα γιατί δεν είναι ισορροπημένο.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι αυτοί οι τέσσερις πυλώνες  μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα κράτη μέλη και είναι αλληλένδετοι.

Επίσης, απαντώντας σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας, τόνισε πως «μας περιμένει πολλή δουλειά, θα πρέπει να περιμένουμε στο τέλος της βραδιάς ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εκφράζει την ενότητα της ΕΕ απέναντι σ’ έναν εταίρο όπως είναι η Τουρκία, ο οποίος είναι σημαντικός φυσικά, έχει πολλά στοιχεία θετικά να συνεισφέρει αλλά πρέπει να σταματήσει να προκαλεί είτε με τις ενέργειες είτε με τη ρητορική της. Κι αυτή η αποφασιστικότητα πρέπει να βγει σήμερα από τις Βρυξέλλες και θα βγει».

“Δεν είναι στο τραπέζι αυτή την ώρα το lockdown”

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να γίνει lockdown στην Αττική όπου καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων της Covid-19, ο κ. Πέτσας απάντησε αρνητικά και συμπλήρωσε: “Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα που έχουμε λάβει. Αυτό θα κάνουμε. Θα αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση και ανάλογα με τις συστάσεις των ειδικών θα προσαρμόζουμε την πολιτική μας”.

Έκανε λόγο για δυναμικό φαινόμενο και σημείωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για την υπόθεση στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι έχει επιληφθεί εισαγγελέας και πως στο συγκεκριμένο γηροκομείο είχαν γίνει πολλαπλές επισκέψεις από τον ΕΟΔΥ στο παρελθόν και τεστ. Τόνισε πως το γεγονός ότι στο παρελθόν δεν είχαν βρεθεί θετικά κρούσματα δείχνει ότι η μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού δεν είναι μάχη μιας ημέρας αλλά μία συνεχής μάχη.

Παράλληλα, απηύθυνε νέα έκκληση για τήρηση των κανόνων.

“Τηρείτε τους κανόνες, είναι αυστηροί αλλά δίκαιοι” είπε ο κ. Πέτσας.

Σημείωσε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ακόμα και αν βρεθούμε αρνητικοί σε τεστ για κορονοϊό, προκειμένου να διαφυλάξουμε τους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος