Πέτσας: Αναγκαιότητα το «Μένουμε σπίτι» κόστους 11εκατ. ευρώ –Τι είπε για τις δόσεις στις τηλεοπτικές άδειες

Στην αναγκαιότητα της ενημέρωσης των πολιτών για τον κορονοϊό ,αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας  της Βουλής μετά από ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη  διαφημιστική καμπανιά “Μένουμε σπίτι” κόστους  11 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  έκανε λόγο για αργή και μακρόσυρτη επιστροφή στην κανονικότητα και επεσήμανε ότι η ανάσχεση διασποράς του ιού, η ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι οι τρεις άξονες που θα κινηθεί άμεσα η κυβέρνηση. Αναφερόμενος στην τρέχουσα φάση ενημέρωσης των πολιτών, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι αυτή δεν σταματά στο τέλος Απριλίου. Αντίθετα, τώρα θα μπούμε στην πιο δύσκολη φάση της, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέσω της εκστρατείας ενημέρωσης, θα διασφαλίσουμε ότι στη περίοδο μετάβασης στην κανονικότητα, οι Έλληνες θα ενημερώνονται έγκαιρα και έγκυρα: Έχουμε υποχρέωση να σχεδιάσουμε πρόγραμμα με στοχευμένα μηνύματα, για διαφορετικές κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες, για διαφορετικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, «καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη».

Ο κ. Πέτσας παρατήρησε, ότι το κόστος της καμπάνιας  ανέρχεται σε 11 εκατ. Ευρώ και αντιστοιχεί στο 0,16% του συνόλου των μέτρων και δεν προβλέπει εκπτώσεις στις εταιρείες που θα την αναλάβουν, σημείωσε μάλιστα ότι  «πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι το πεδίο της υγείας και ασφάλειας των πολιτών δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση. Στα θέματα αυτά, οι αντιπολιτευτικές κορώνες πρέπει να μπαίνουν στην άκρη».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως αυτή η επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής ώστε να καλέσει τον κ. Πέτσα, ήρθε «κατόπιν καταγγελιών και δημοσιευμάτων για χρηματοδότηση ανύπαρκτων ουσιαστικά ιστοσελίδων και Μέσων με πρόσχημα την καμπάνια ενημέρωσης για τον κορονοϊό».

Απαντώντας στο ζήτημα της αναβολής της υποχρέωσης πληρωμής της ετήσιας δόσης των τηλεοπτικών αδειών, που επίσης έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε: Το οφειλόμενο ποσό δεν χαρίζεται ούτε διαγράφεται. Η υποχρέωση πληρωμής της δόσης για το 2020 απλώς μετατίθεται χρονικά και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα την καταβάλουν, ενώ η φετινή δόση θα επιμεριστεί στις δόσεις των επόμενων ετών.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, λόγω της πανδημίας καταγράφηκε μείωση των εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών, «οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας». Η σχετική πρόβλεψη αφορά όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της πολυφωνίας και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Αδιαφάνεια στην κατανομή του κονδυλίου για την ενημερωτική καμπάνια των πολιτών, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, που έκανε λόγο για χειραγώγηση και εξαγορά καναλιών και μέσων για την «αγιοποίηση» του πρωθυπουργού.

«’Αλλο η ενημέρωση, άλλο ο πλουραλισμός άλλο η χειραγώγηση της κοινής γνώμης και η εξαγορά», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Η κριτική μας δεν είναι γιατί δίνονται χρήματα στον Τύπο. Πρέπει να δοθούν χρήματα. Δοκιμάζεται ο Τύπος και ο Τύπος είναι οξυγόνο της δημοκρατίας. Είχαμε όμως ένα πρόγραμμα 10 εκατομμυρίων, με κριτήρια, με διαφάνεια, για την ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου και του εθνικού Τύπου που η κυβέρνηση κατάργησε», είπε ο Γ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Τώρα η κυβέρνηση έρχεται να δώσει χρήματα, πέραν των αντικειμενικών κριτηρίων, που μια σειρά νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καθιερώσει, όπως ο νόμος που προέβλεψε ότι το 30% της δαπάνης πρέπει να δίνεται στα περιφερειακά μέσα, με απειλή κυρώσεων, όπως το μητρώο on line media για τον τρόπο που θα δίνονται τα χρήματα στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Φεύγετε από κριτήρια αντικειμενικά». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι πρέπει να δημοσιευθούν όλες οι πράξεις κατανομής του κονδυλίου ενημερωτικής καμπάνιας.

«Τα δίνετε με πλήρη αδιαφάνεια, δεν θα αναρτηθούν στη Διαύγεια. Έχουμε ήδη τα παραγόμενα αυτής της προσπάθειας. Εξελίσσεται ήδη μια διαδικασία αγιοποίησης του πρωθυπουργού. Γνωστοί δημοσιογράφοι εμφανίζουν τον πρωθυπουργό ως νέο Μωυσή. Υπάρχουν χώρες στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, με μικρότερο αριθμό κρουσμάτων και τα στοιχεία αυτά αποκρύπτονται για να συντηρηθεί αυτή η κατάσταση αγιοποίησης του πρωθυπουργού. Μια κατάσταση αγιοποίησης που συντηρείται και με την κατανομή αυτών των χρημάτων, χωρίς διαφάνεια και χωρίς κριτήρια», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα κριτήρια για το πώς θα κατανεμηθούν αυτά τα χρήματα, δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικό κατάλογο των Μέσων που χρηματοδοτήθηκαν, και να σεβαστεί το ποσό της δαπάνης που πρέπει να κατανεμηθεί στα περιφερειακά μέσα.

απευθείας αναθέσεις μοιράζονται εκατομμύρια στη χώρα μας την ίδια ώρα που κάποιοι μένουν εκτός της μέριμνας σε αυτή την μεγάλη κρίση», επισήμανε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα, στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την δαπάνη κάλυψη της ενημερωτικής καμπάνιας κατά του κορονοϊού.

Η βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «γιατί πρέπει να διατεθεί αυτό το ποσό, από την στιγμή που τα κανάλια παίζουν όλη την ημέρα ενημερωτικές εκπομπές για τον κορονοϊό», σημειώνοντας πάντως ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Επισήμανε εξάλλου ότι «υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί για την επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας που θα διαχειριστεί το κονδύλι των 11 εκατομμυρίων ευρώ», επικαλούμενη καταγγελίες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν σύμφωνα με τις οποίες, όπως είπε, είχε διακριτική μεταχείριση για ΜΜΕ.

Η κ. Σακοράφα αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τη στήριξη των ΜΜΕ και των εργαζομένων. Κάλεσε ταυτόχρονα την κυβέρνηση, «επειδή τα 11 εκατομμύρια είναι δημόσιο χρήμα» να ενημερώσει ποια ανεξάρτητη αρχή θα ελέγξει ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν με κανόνες ισονομίας και με τήρηση κριτηρίων. Επίσης με ποιον τρόπο θα ελεγχθεί ότι τηρήθηκε από τα ΜΜΕ η υποχρέωση μετάδοσης των μηνυμάτων.

«Η διαφάνεια δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τη διαδικασία που ορίζεται στην απόφαση για τη διάθεση του κονδυλίου», ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 και τόνισε ότι αυτά τεκταίνονται την ίδια ώρα που δεν έχουν δοθεί ακόμη σαφείς απαντήσεις για την κάλυψη των αναγκών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Επίσης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να οργανωθεί και η ενημέρωση του πληθυσμού για το πώς θα βγει από το σπίτι, όταν τα μέτρα αρθούν.

«Μέχρι τώρα το “Μένουμε Σπίτι” το ακούγαμε όμορφα, μετά έγινε μια αυστηρή διαδικασία, μετά μια τιμωρητική διαδικασία. Καλό είναι λοιπόν να μας πείτε και πως θα βγούμε από το σπίτι, με ποιο τρόπο και με ποιο ρυθμό θα βγούμε από τη διαδικασία αυτή και αν μέχρι τότε θα έχουν ελεγχθεί οι πολίτες για να ξέρουμε πόσοι είναι υγιείς», παρατήρησε η βουλευτής και τόνισε ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για τα μέτρα προστασίας στις φυλακές, στα κέντρα φιλοξενίας, στα στρατόπεδα, ούτε και για τα μέσα προστασίας στους ένστολους, που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και πρέπει και εκείνοι να επιστρέφουν υγιείς το βράδυ στις οικογένειες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος