Πέθανε o Ιωάννης Παλαιοκρασάς (video)

Σε ηλικία 87 ετών απεβίωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Παλαιοκρασάς.

Είχε εκλεγεί βουλευτής το 1981, το 1985, το 1989 και το 2004, ενώ είχε αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών την περίοδο 1990-1992 στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Υπήρξε επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόεδρος της ΔΕΗ, ενώ ανέλαβε το πρώτο του πολιτικό πόστο το 1977, ως Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού.

Επέζησε από επίθεση της 17 Νοέμβρη τον Ιούλιο του 1992 δεχόμενος επίθεση με ρουκέτα, ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του. Από την επίθεση έχασε τη ζωή του ο τυχαία διερχόμενος από το σημείο, Θάνος Αξαρλιάν, ενώ ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς βγήκε από την τρομοκρατική επίθεση με εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια. Επίσης είχε επιζήσει από βομβιστική επίθεση το 1984 στο Διδυμότειχο όταν ξενοδοχείο στο οποίο η Νέα Δημοκρατία είχε συγκέντρωση, παγιδεύτηκε με τέσσερις ωρολογιακές βόμβες, εκ των οποίων εξερράγησαν οι τρεις.

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την απώλεια του Ιωάννη Παλαιοκρασσά: «Με συντριβή αποχαιρετώ έναν σπουδαίο και πάντοτε αθόρυβο πρωταγωνιστή της δημόσιας ζωής. Έναν ικανότατο υπουργό, πετυχημένο Ευρωπαίο Επίτροπο, συνεπή βουλευτή και διαλεχτό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Έναν υπέροχο άνθρωπο, επιστήμονα και οικογενειάρχη.

Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς υπήρξε ο Υπουργός Οικονομικών που, στο διάστημα 1990-1992, κατόρθωσε να επαναφέρει σε πλεονάσματα την εθνική οικονομία, αυξάνοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα. Αλλά και, αργότερα, ως Επίτροπος, πλέον, της χώρας, προειδοποιούσε για την κρίση, που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια.
Στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προσέφερε και σε μένα απλόχερα τις συμβουλές του. Νιώθω τυχερός που τον γνώρισα και οπλίστηκα με τη σκέψη και τα συμπεράσματα της εμπειρίας του. Μία εμπειρία που σημαδεύτηκε και από οριακές στιγμές όπως η απόπειρα δολοφονίας του σε μία άνανδρη επίθεση της τρομοκρατίας που στοίχισε τη ζωή του Θάνου Αξαρλιάν. Μία στιγμή-πληγή για την Ελλάδα.
Έτσι, ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς περνά στην Ιστορία ως ακέραιος και αποδοτικός για την πατρίδα του πολιτικός. Ως εργατικός βουλευτής των αγαπημένων του Κυκλάδων. Ως απλός και διακριτικός, αληθινός πολίτης στην κυριολεξία. Αλλά και ως σύμβολο καταδίκης της βίας και ενότητας του λαού μας για μια καλύτερη δημοκρατική ζωή.

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που συνεργάστηκα μαζί του. Και σφίγγω με θλίψη το χέρι της συζύγου, των παιδιών του και όλων των δικών του ανθρώπων».

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Ιωάννη Παλαιοκρασσά ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
«Ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς υπηρέτησε την παράταξη και τη χώρα από σημαντικές θέσεις και διακρίθηκε για την προσπάθεια να αποτρέψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90», ανέφερε. «Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του».

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Ιωάννη Παλαιοκρασσά ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς υπηρέτησε την πολιτική με ήθος και αξιοπρέπεια», ανέφερε. «Στη μακρά πολιτική του διαδρομή ήταν πάντα τολμηρός στις απόψεις του. Θα τον θυμόμαστε ως έναν πολιτικό που δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμα και με κόστος πολιτικό και προσωπικό. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Νέα Δημοκρατία αποχαιρετά σήμερα ένα ιστορικό της στέλεχος, τον Γιάννη Παλαιοκρασσά.

Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990-1992 ενώ υπήρξε ο στόχος της τρομοκρατικής επίθεσης της 17Ν με ρουκέτα στην οποία σκοτώθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 και σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο LSE. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και γραμματέας του συλλόγου των Ελλήνων Φοιτητών στο LSE, εργάστηκε στο Υπουργείο Συντονισμού και διατέλεσε οικονομικός σύμβουλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Από το 1963 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως στέλεχος επιχειρήσεων. Διετέλεσε Υφυπουργός, αναπληρωτής Υπουργός και Υπουργός Συντονισμού από το 1977 ως το 1981. Ορίστηκε Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας το 1982, ενώ το 1993 ανέλαβε Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς ήταν ένας πολιτικός που συνδύαζε τη μαχητικότητα του ιδεολόγου και την αποτελεσματικότητα του τεχνοκράτη. Σε όλη του την πλούσια πορεία προσφοράς υπηρέτησε με πίστη και αυταπάρνηση τις ιδέες του, την παράταξη και την πατρίδα χωρίς εκπτώσεις και χωρίς να λογαριάσει ποτέ το πολιτικό κόστος. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Τη λύπη της για τον θάνατο του Ιωάννη Παλαιοκρασσά εξέφρασε με ανάρτησή της στο τουίτερ η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τονίζοντας το ρόλο που διαδραμάτισε τόσο ως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας όσο και ως Επίτροπος Περιβάλλοντος και Αλιείας. Ειδικότερα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε: «Με λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Ιωάννη Παλαιοκρασσά. Είχε διακεκριμένη καριέρα ως  Έλληνας Υπουργός Οικονομικών και Επίτροπος Περιβάλλοντος και Αλιείας υπό τον Ζακ Ντελόρ. Aποτίω φόρο τιμής στην προνοητικότητά του για τη σημασία της δράσης στην προστασία του περιβάλλοντος».

Τη «σημαντική προσφορά» του Ιωάννη Παλαιοκρασσά «στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, αλλά και στην Ευρώπη του Ντελόρ» υπογραμμίζει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς σε ανάρτησή του για τον θάνατό του.

 Συγκεκριμένα ο κ. Σχοινάς ανέφερε: «Αποχαιρετούμε τον Γιάννη Παλαιοκρασσά και χαιρετίζουμε τη σημαντική του προσφορά στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης αλλά και στην Ευρώπη του Ντελόρ. Υπερασπιστής της ενάρετης οικονομίας, σύμβολο κατά της τρομοκρατίας, από τους πρώιμους πράσινους Επιτρόπους».

ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος