Περιοδεία Μ. Βαρβιτσιώτη στις χώρες της Βαλτικής – Συνάντηση με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εσθονίας

Τη νέα μεγάλη πρόκληση που αποτελεί για το σύνολο της Ευρώπης η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά της σύνορα είχε την ευκαιρία να θέσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εσθονίας Märt Volmer στο Ταλίν, τη Δευτέρα, πρώτη μέρα της επίσημης περιοδείας του στις χώρες της Βαλτικής.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, πλέον βλέπουμε το ίδιο φαινόμενο που ειδαμε πέρυσι στον Έβρο,με την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τις τουρκικές αρχές, να επαναλαμβάνεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με πιο πρόσφατη περίπτωση τη Λιθουανία. Ο κ. Βαρβιτσιώτης κάλεσε σε κοινή δράση υπέρ μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής που να μην επιβαρύνει δυσανάλογα τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ενιαία φωνή στις εξωτερικές σχέσεις προκειμένου να “κάνουμε την ενότητα μας δύναμη”.

Στη συνέχεια, χαιρετίζοντας την ακέραια στάση της Εσθονίας ως μη-μόνιμου μέλους της τρέχουσας σύνθεσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί θεμέλιο της εξωτερικής πολιτικής και των δύο χωρών, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σύγκλιση απόψεων των δύο χωρών στα κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “σε όλες τις κρίσιμες ευρωπαϊκες μάχες ήμασταν μαζί επειδή ήμασταν στη σωστή πλευρά”.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης η ανάγκη περαιτέρω ευρωπαϊκού συντονισμού σε ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής, η πορεία των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, αλλά και η διμερής ανταλλαγή καλών πρακτικών, ειδικά στο πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει τον κύκλο επίσημων επαφών με ομολόγους του, μεταβαίνοντας την Τρίτη 6 Ιουλίου στη Ρίγα της Λετονίας και στη συνέχεια στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 7 Ιουλίου, όπου επίσης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 4η Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος