Περιοδεία Κυρ. Μητσοτάκη σε Αν. Μακεδονία & Θράκη: Η τουρκική προκλητικότητα και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Σαφή μηνύματα κατά της προκλητικής στάσης της τουρκικής ηγεσίας έστειλε από την Κομοτηνή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Όπως τόνισε, κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία, ούτε να επανασχεδιάσει τη γεωγραφία. Η Ελλάδα με πίστη στο Διεθνές Δίκαιο, καλεί όσους λένε πως θα έρθουν νύχτα, να σκεφθούν μήπως ξυπνήσουν ξαφνικά και προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα».

Περιοδεία Κυρ. Μητσοτάκη σε Αν. Μακεδονία & Θράκη: Η τουρκική προκλητικότητα και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Ηχηρά μηνύματα προς την ηγεσία της Τουρκίας εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία που πραγματοποίησε στην Κομοτηνή και στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

«Δεν παζαρεύουμε την προστασία των συνόρων μας. Τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα θα παραμείνουν θωρακισμένα», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Όσο η Άγκυρα υψώνει τους τόνους βυθίζεται στη διεθνή απομόνωση και κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία ούτε να επανασχεδιάσει τη γεωγραφία. Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα και μένουμε πιστοί στο Διεθνές Δίκαιο. Μένουμε πιστοί στο δίκαιο της θάλασσας και στη συνθήκη της Λωζάνης. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας τις απειλές, αλλά τις έχουμε πάντα ανοιχτές σε γόνιμες επαφές. Με άλλα λόγια ήμασταν και θα είμαστε μία δύναμη ειρήνης. Οι εξάρσεις που ακούμε από την άλλη πλευρά επιστρέφονται ως αντίλαλος γιατί προσκρούουν σε ένα Ελληνικό τρίγωνο εθνικής ασφάλειας και αυτοπεποίθησης. Του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών συμμαχιών, αλλά και των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε έτοιμοι πάντα να κάνουμε διάλογο, αλλά θα το πω και πάλι δεν υπάρχει διάλογος με το παράλογο. Να σκεφτούν όσοι λένε ότι θα έρθουν νύχτα ότι κάποια νύχτα μπορεί εκείνοι να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εμφατικά τα διλήμματα της επερχόμενης κάλπης: «Η παγίδα της απλής αναλογικής απειλεί τη χώρα με ακυβερνησία και με πρωτόγνωρες περιπέτειες. Να μιλάμε μόνο για εθνικές εκλογές και αυτό σημαίνει ότι εξ αρχής δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαλαρές ψήφους ούτε για μηνύματα εύκολες και ανέξοδες διαμαρτυρίας η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τον κόλπο την επόμενη ημέρα. Ένα και σταθερό είναι συνεπώς το ψηφοδέλτιο της εθνικής αναγκαιότητας, εκείνο που θα κάνει ξανά αυτοδύναμη την Ελλάδα και κυβέρνηση ξανά τη Νέα Δημοκρατία».

Η κυβερνητική στρατηγική για την επόμενη ημέρα των περιφερειών, βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή» της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 360 έργα, προϋπολογισμού 6,8 δισ. ευρώ. «Είμαστε εδώ για να λύνουμε τα δικά σας προβλήματα πρώτα και πάνω από όλα, και σε εσάς λογοδοτούμε. Και όταν θα έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, στο τέλος της τετραετίας, θα μπορούμε να σας κοιτάξουμε στα μάτια και να σας πούμε με ειλικρίνεια ότι αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε ήμασταν συνεπείς και τα πράξαμε, αλλά έχουμε πολλά περισσότερα ακόμα να κάνουμε στο μέλλον», δήλωσε αποφασιστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είχε ως πρώτους σταθμούς την Καβάλα και τη Νέα Καρβάλη, όπου νωρίς το πρωί της Παρασκευής βρέθηκε σε παραδοσιακό κατάστημα με τοπικά γλυκίσματα.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την εταιρεία «Egnatia Aviation», στο παλιό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα Καβάλας, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπαιδευτές και μαθητές της σχολής εκπαίδευσης χειριστών πολιτικών αερογραμμών. «Το κράτος πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη και του επιχειρηματία. Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στις επενδύσεις», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Στην Ξάνθη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στους δρόμους της πόλης και συνομίλησε με πολίτες. «Σας είπαμε ότι θα μειώσουμε τους φόρους και τους μειώσαμε. Σας είπαμε ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και τις δημιουργήσαμε. Σας είπαμε ότι θα μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα μεγάλο εργοτάξιο με μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα και το κάνουμε. Αλλά κυρίως, σας είπαμε ότι θα έχουμε μία μεγάλη και ισχυρή πατρίδα, η οποία θα προστατεύει τα σύνορά της και θα κοιτάει με αυτοπεποίθηση το μέλλον και το κάναμε».

Τα θέματα της κοινωνίας και της οικονομίας συνεχίζει να βάζει στην «αιχμή» των προτάσεών του ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την εργασία και την στέγη των νέων, το τέταρτο βίντεο από την ψηφιακή καμπάνια «Χάου Του» που ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα ο Αλέξης Τσίπρας αφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ + ατόμων και στην ισότητα γάμου. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι το κόμμα έχει καταθέσει πρόταση νόμου «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου και κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα». Η κυβέρνηση, σχολιάζουν πηγές της Κουμουνδούρου, έχει απλώς συγκροτήσει επιτροπή για σχέδια δράσης. «Ο κατά δήλωσή του φιλελεύθερος κ. Μητσοτάκης ενδίδει στις υπερσυντηρητικές πιέσεις που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματός του και κλείνει πονηρά το μάτι στην ακροδεξιά», λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πυκνώσουν οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει στα θέματα της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και της διαφθοράς.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος