Το Ευρωπαϊκό και εθνικό διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου προτάσσει ο πρωθυπουργός καλώντας τους πολίτες να πουν όχι στην αδράνεια και την αποχή. Από την Δυτική Μακεδονία επισήμανε παράλληλα ότι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι η πολιτική αστάθεια.
Δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη ανά την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως στόχο και τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, ζητώντας να σταλεί μήνυμα πολιτικής ισχύος.
Καθαρά ευρωπαϊκό περιεχόμενο στην προεκλογική εκστρατεία δίνει ο πρωθυπουργός χαράσσοντας τις διαχωριστικές γραμμές από την αντιπολίτευση.
Από τη Δυτική Μακεδονία όπου περιοδεύει εξήγησε γιατί θέτει το δίλημμα: πολιτική σταθερότητα ή περιπέτειες ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη τόνισε ότι το αποτύπωμα της Ευρώπης βρίσκεται σε όλους τους κρίσιμους τομείς, μεταξύ αυτών στην υγεία, την παιδεία, την άμυνα και την ασφάλεια.
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης συνομίλησε με τους πολίτες, ενώ δεν έλειψαν και οι καθιερωμένες φωτογραφίες.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στο Βελβεντό Κοζάνης και συζήτησε με τους εκπροσώπους του αγροτικού τομέα για την παραγωγική δραστηριότητα, με αιχμή τις εξαγωγές καθώς και τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούν με γνώμονα τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Με το δήμαρχο Βελβεντού συζήτησαν ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, ενώ στάση έκανε και στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των έργων αποκατάστασης και αναβάθμισής της.
Από τα Σέρβια Κοζάνης o Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε τα πυρά του κατά της αντιπολίτευσης.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Σερβίων όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Χρήστο Ελευθερίου.
Το νέο σύστημα τηλεμετρίας δικτύων ύδρευσης για τις 19 κοινότητες της περιοχής, το οποίο κόστισε 6,5 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» παρουσιάστηκε από το δήμαρχο στον πρωθυπουργό.
Με το νέο σύστημα είναι δυνατή η παρακολούθηση των ροών, της ποσότητας και της ποιότητας του νερού, από τις πηγές έως τις δεξαμενές.
Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Φλώρινα ανέφερε σχετικά με την επιστολή που έστειλε ο ίδιος προς την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των διαφορών στις τιμές πώλησης βασικών καταναλωτικών προϊόντων: «Η επιτροπή απαντά ναι έχεις δίκιο και η αντιπολίτευση μας ασκεί κριτική γιατί ζητάμε να μας βοηθήσει σε ένα πρόβλημα αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει διάλογος με κοινή λογική στη χώρα, γιατί μέσα στην τοξικότητα το έχουμε απωλέσει»
Ενώ σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία τόνισε: «Να στείλω μήνυμα στα Σκόπια και τη νέα ηγεσία σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της συμφωνίας σε σχέση με την ονομασία της χώρας ο δρόμους τους στην Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός. Οι πολίτες δεν θέλουν ούτε εντάσεις… αυτό σημαίνει η Ελλάδα να ασκεί εθνική πολιτική στα Βαλκάνια».
Με τις ομιλίες του σε Φλώρινα και Καστοριά ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στους νόμους της δυτικής Μακεδονίας.
Με τον πρωθυπουργό να εκπέμπει μήνυμα συστράτευσης ξορκίζοντας, παράλληλα, τη χαλαρή ψήφο το κεντρικό σήμα που εκπέμπεται είναι αναλλοίωτο… «Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι πολιτική αστάθεια…Η σταθερότητα είναι προϋπόθεση και να κάνουμε μεγάλα άλματα στο μέλλον.
Αυτό που σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στις περιοδείες του, είναι ότι το κλίμα που αποτυπώνεται δείχνει την αυξανόμενη συσπείρωση της εκλογικής βάσης της γαλάζιας παράταξης.
Η ατζέντα της καθημερινότητας, αυτή που ενδιαφέρει δηλαδή την πλειονότητα της κοινωνίας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς.
Όπως επίσης και τα εθνικά ζητήματα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη Βόρεια Ελλάδα να εκπέμπει νέα μηνύματα προς την πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Και το κυρίαρχο μήνυμα είναι ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος.
Μετά το διπλό κύμα των επισκέψεων του στους νόμους της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, οι επόμενες περιοδείες του πρωθυπουργού θα έχουν ως σημεία αναφοράς την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο. Παράλληλα, στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες και δύο κεντρικές ομιλίες. Η πρώτη στη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη στην Αθήνα πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου.
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φλώρινα
«Κύριε Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, σας ευχαριστώ για ακόμα μία θερμή υποδοχή στη Φλώρινα.
Θυμάμαι με πολύ ζεστά αισθήματα την τελευταία φορά που βρέθηκα μαζί σας, πριν από τις κρίσιμες διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023. Τότε σας ζήτησα να ανανεώσετε την εμπιστοσύνη σας στη μεγάλη μας παράταξη, στη Νέα Δημοκρατία. Το κάνατε απλόχερα και σας ευχαριστώ από καρδιάς.
Και να που βρίσκομαι και πάλι μαζί σας σήμερα, ενόψει μιας άλλης αναμέτρησης, ευρωπαϊκής αυτή τη φορά, αλλά θα έλεγα εξίσου κρίσιμης για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και για τον ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η Ευρώπη σε όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στην πατρίδα μας.
Όπως ξέρετε, σε κάθε προεκλογική περίοδο προσπαθώ να επισκέπτομαι όσο περισσότερα μέρη μπορώ. Αυτή τη φορά αισθάνθηκα ιδιαίτερα την ανάγκη να το κάνω, επειδή ακούω από πολλούς συμπολίτες μας ότι αυτές οι ευρωεκλογές μπορεί να μην έχουν και τόσο μεγάλη σημασία, ότι το ποιος κυβερνάει τη χώρα κρίθηκε -και πράγματι κρίθηκε- στις τελευταίες εκλογές.
Αυτό το μήνυμα το στείλατε εσείς, με το 41%, το οποίο -ανοίγω παρένθεση- 41% δεν είναι ποσοστό αλαζονείας, όπως κάποιοι θέλουν να μας προσάπτουν, αλλά ποσοστό ευθύνης και σκληρής δουλειάς. Και έτσι το αντιλαμβανόμαστε όλοι και στην κυβέρνηση και στη Βουλή.
Οι ευρωεκλογές αυτές όμως έχουν μία ξεχωριστή σημασία. Και έχουν μια ξεχωριστή σημασία πρώτα και πάνω απ΄ όλα, φίλες και φίλοι, διότι διεξάγονται σε μία χρονική συγκυρία πολύ πιο διαφορετική, θα έλεγα πολύ πιο δύσκολη, από αυτή του 2019.
Τα πράγματα στον κόσμο έχουν δυσκολέψει από τότε. Σκεφτείτε τι περάσαμε μαζί: μία πανδημία, μία ενεργειακή κρίση, μία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έναν πόλεμο ουσιαστικά στην «καρδιά» της ηπείρου μας, μια κρίση στη Μέση Ανατολή, δυσκολίες με τους εξ ανατολών γείτονές μας, προβλήματα με κάποιους βόρειους γείτονές μας -θα επανέλθω στο θέμα αυτό σε λίγο.
Και σήμερα, το 2024, η Ευρώπη καλείται και πάλι να βρει τον βηματισμό της και η Ελλάδα να παίξει μέσα σε αυτή την Ευρώπη που αλλάζει έναν πιο ισχυρό ρόλο. Το κάνουμε όμως, φίλες και φίλοι, τώρα, το 2024, από θέση ισχύος. Το 2019, στις προηγούμενες ευρωεκλογές, δεν ήμασταν ακόμα κυβέρνηση -θυμάστε, τότε πήραμε 33%, μετά πήραμε 40% στις εθνικές εκλογές-, ερχόμασταν στα πράγματα, όμως.
Αλλά για σκεφτείτε, ποια ήταν η εικόνα της πατρίδας μας στην Ευρώπη και στον κόσμο το 2019; Μια χώρα ουσιαστικά χρεοκοπημένη, με άποψη μηδενική, θα έλεγα, και δυνατότητα παρέμβασης ελάχιστη στα ευρωπαϊκά δρώμενα.
Και για σκεφτείτε που είμαστε σήμερα, πέντε χρόνια μετά: η φωνή μας μετράει στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι ισχυρή στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει ανακτήσει το κύρος της και την αξιοπιστία της στην Ευρώπη.
Και αυτό το εκμεταλλευόμαστε προς όφελος, πρώτα και πάνω από όλα, όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Διότι όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός ή η ευρωομάδα μας διαπραγματεύονται οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση, το μυαλό μας και το νου μας το έχουμε πρώτα και πάνω από όλα σε εσάς.
Το κάναμε το 2020, όταν διαπραγματευτήκαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φέραμε στη χώρα 36 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετων πόρων, τα οποία πρέπει να επενδυθούν έως το τέλος του 2026.
Το κάναμε στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης -και μιλάω σε μια περιοχή που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει το κόστος ενέργειας και το κόστος θέρμανσης. Αλλιώς είναι τα πράγματα στη Φλώρινα το χειμώνα και αλλιώς είναι τα πράγματα στην πατρίδα μου την Κρήτη. Τότε, όμως, διαπραγματευτήκαμε και εισηγηθήκαμε το πλαφόν του φυσικού αερίου, το οποίο ήταν η κίνηση που συγκράτησε τελικά τις τιμές του φυσικού αερίου, έτσι ώστε σήμερα να έχουμε επανέλθει σε μια κανονικότητα στην αγορά ενέργειας.
Στην εποχή του Covid, εμείς ήμασταν αυτοί που εισηγηθήκαμε το ψηφιακό πιστοποιητικό. Η χώρα άνοιξε με ασφάλεια στον τουρισμό, με πολύ σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της χώρας.
Εμείς ήμασταν αυτοί που φέραμε την Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και τους είπαμε: αυτά είναι σύνορα ευρωπαϊκά και πρέπει να τα ασφαλίσουμε.
Βλέπετε, λοιπόν, πώς η Ευρώπη είχε ένα συνολικό αποτύπωμα καθόλη τη διάρκεια αυτών των τελευταίων πέντε ετών σε όλα αυτά τα οποία έγιναν στην πατρίδα μας.
Προσθέστε τους πόρους από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που στηρίζει τους αγρότες μας, το ΕΣΠΑ, με περισσότερα χρήματα για τις περιφέρειες. Εμείς διαπραγματευτήκαμε πολλά περισσότερα χρήματα για τις περιφέρειες, για μια σειρά από έργα τα οποία κάνουν την καθημερινότητά σας καλύτερη.
Και διαπιστώνετε γιατί τελικά οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο δεν είναι τόσο μακριά από τη Φλώρινα και από το Αμύνταιο όσο μπορεί να νομίζουμε. Οι αποφάσεις οι οποίες παίρνονται εκεί επηρεάζουν τις ζωές μας εδώ. Και αναλογιζόμενοι το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, στον επόμενο ευρωπαϊκό εκλογικό κύκλο, έχουμε και πάλι τα χέρια μας γεμάτα με μία σειρά από πρωτοβουλίες τις οποίες θέλουμε να προωθήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Να αναφερθώ εν τάχει στο θέμα της ακρίβειας, το οποίο ξέρω ότι σήμερα είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Δεν είμαι ούτε αφελής, ούτε αιθεροβάμων. Θέλω να ξέρετε ότι προσπαθούμε, κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Βάζουμε πολλά πρόστιμα, έχουμε βάλει πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, ελέγχουμε την αγορά όσο καλύτερα μπορούμε.
Κάνουμε και κάτι ακόμα, όμως: αυξάνουμε σταθερά μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα. Την πρώτη τετραετία μας μειώσαμε τους φόρους, όπως σας είχα πει ότι θα κάναμε. Το κάναμε. Τώρα, η δεύτερη τετραετία είναι η τετραετία της αύξησης των ονομαστικών μισθών. Και έχουμε δρομολογήσει αυτή την πορεία και είμαστε σε καλό δρόμο.
Όμως, και στο θέμα της ακρίβειας η Ευρώπη έχει ένα ρόλο να παίξει. Πριν από λίγες μέρες έστειλα μία επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής -και μάλιστα η Επιτροπή μου απάντησε σήμερα, αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων μας-, λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα με πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες εκμεταλλευόμενες διάφορα γραφειοκρατικά τερτίπια μπορεί να τιμολογούν διαφορετικά τα προϊόντα τους στην Ελλάδα από ό,τι στη Γερμανία. Και να στοιχίζει το ίδιο προϊόν τελικά πιο ακριβά στην Ελλάδα, αδικαιολόγητα, από ό,τι μπορεί να στοιχίζει σε μία άλλη αγορά.
Και τους είπα: ελάτε να κάνουμε κάτι για αυτό. Και απάντησε η Επιτροπή. Προσέξτε να δείτε τον παραλογισμό τώρα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Επιτροπή απαντά: «ναι, έχεις δίκιο στο θέμα αυτό, πρέπει κάτι να κάνουμε» και η αντιπολίτευση έρχεται και μας ασκεί κριτική γιατί ζητάμε από την Ευρώπη να μας βοηθήσει σε ένα πρόβλημα το οποίο είναι αναγνωρισμένα ευρωπαϊκό.
Το λέω διότι κάποια στιγμή θα πρέπει και ο διάλογος στην χώρα μας να γίνει με κάποια στοιχειώδη εχέγγυα κοινής λογικής. Δυστυχώς, αυτά φαίνεται ότι μέσα στο πάθος και στην ένταση και στην τοξικότητα κάποιων τα έχουμε τελείως απωλέσει.
Έχουμε, λοιπόν, δυνατότητες στα επόμενα πέντε χρόνια να κάνουμε πολλά: να διεκδικήσουμε ένα δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί αυτό λήγει το 2026 και να έχουμε πολλές άλλες ωραίες πρωτοβουλίες όπως αυτές που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ήμουν πριν από λίγες μέρες στην ορεινή Ημαθία σε ένα χωριό, επισκέφτηκα το τοπικό σχολείο και είδα με μεγάλη χαρά ότι και σε αυτό το σχολείο, όπως σε πολλά άλλα, έχουν ήδη αρχίσει και εγκαθίστανται οι ψηφιακοί διαδραστικοί πίνακες. Τα παιδιά εδώ μπορεί να το ξέρουν καλά. Για τους μεγαλύτερους που είναι συνηθισμένοι στο μαυροπίνακα και στην κιμωλία, αυτό μπορεί να φαντάζει ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι, όμως, ένα παράθυρο στον κόσμο, μία μεγάλη τεχνολογική επανάσταση για την εκπαίδευσή μας. Αυτό χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε 80 και πλέον νοσοκομεία της χώρας και σε πάνω από 150 κέντρα υγείας γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων. Ξεκινήσαμε με τις γυναίκες και τον καρκίνο του μαστού. Πολλές από εσάς θα έχετε ήδη λάβει ένα μήνυμα το οποίο σας λέει: «πηγαίντε και κάντε μία προληπτική ψηφιακή μαστογραφία». Και 20.000 γυναίκες σε όλη τη χώρα ανακάλυψαν ότι έχουν καρκίνο του μαστού, τον οποίον δεν γνώριζαν, και τώρα θα θεραπευτούν. Γιατί; Γιατί το κράτος, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, πήγε και τους είπε: «πηγαίνετε και κάντε μία εξέταση».
Όλες αυτές είναι πρωτοβουλίες πολύ μεγάλης σημασίας και αποδεικνύουν ότι το αποτύπωμα της Ευρώπης στην καθημερινή μας ζωή είναι πολύ πιο έντονο απ’ όσο συχνά νομίζουμε.
Και βέβαια, όταν μιλάμε για Ευρώπη, μιλάμε και για τις γεωπολιτικές προκλήσεις τις οποίες θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνής συμφωνία.
Θέλω να σας θυμίσω ότι όταν η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία ήταν απέναντι. Είχε πει, όμως, με απόλυτη εντιμότητα ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε, να σκίσουμε, να αλλάξουμε με έναν νόμο και με ένα άρθρο μία διεθνή συμφωνία. Θα αναγκαστούμε να τη σεβαστούμε και να κάνουμε το καλύτερο το οποίο μπορούμε με αυτή τη συμφωνία.
Θέλω λοιπόν και εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός.
Και το λέω αυτό όχι με χαρά, είναι γείτονές μας, θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις. Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στον σωστό δρόμο.
Αλλά θέλω να θυμίσω ότι και η αντίδραση η οποία υπήρξε, καθολική και άμεση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις απαράδεκτες δηλώσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, έγιναν κατόπιν δικής μας παρότρυνσης. Αυτό σημαίνει η Ελλάδα να μπορεί να ασκεί ουσιαστική πολιτική σήμερα και στα Βαλκάνια, που είναι ο ζωτικός μας χώρος. Γιατί θα έχουμε και άλλες γεωπολιτικές προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Η Ελλάδα, όπως ξέρετε, έχει επενδύσει ουσιαστικά στην αμυντική της θωράκιση. Το έκανε αυτό από το υστέρημα των Ελλήνων. Σε λίγες μέρες από τώρα θα βρεθώ προσκεκλημένος του Προέδρου Macron στη Νορμανδία για τα 80 χρόνια από την Απόβαση που έγινε 6 Ιουνίου του 1944 και πριν από αυτό θα επισκεφθώ το ναυπηγείο της Λοριάν, όπου ναυπηγούνται και οι τρεις ελληνικές υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra.
Αυτές οι φρεγάτες θα μας δώσουν σημαντική υπεροχή στη θάλασσα. Χρηματοδοτούνται, όμως, από το υστέρημα των Ελλήνων. Για σκεφτείτε αν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, το οποίο να χρηματοδοτεί κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, έτσι ώστε να πληρώνουμε λιγότερα τελικά εμείς από τον εθνικό προϋπολογισμό για την άμυνα. Πόσο σημαντική πρωτοβουλία θα ήταν αυτό; Κάτι το οποίο διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και θέλω να αναλογιστείτε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τελικά θα μπορέσουν να τα διαπραγματευτούν όλα αυτά. Θα είναι κάποιοι από την αντιπολίτευση, οι οποίοι δεν έχουν ψελλίσει κουβέντα μέχρι στιγμής για το αντικείμενο των ευρωεκλογών; Ή θα είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, την κράτησε στην Ευρώπη και αγωνίζεται κάθε μέρα, παρά τις δυσκολίες, να την κάνει Ευρώπη;
Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Και ξέρουμε και μπορούμε να διαπραγματευτούμε στις Βρυξέλλες αυτά τα οποία τελικά είναι προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, αλλά να βοηθήσουμε και την Ευρώπη να μπορέσει να παίξει τον ρόλο που της αρμόζει σε αυτό το πολύ περίπλοκο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Και λυπάμαι, γιατί η αντιπολίτευση -και από τα δεξιά και από τα αριστερά μας- βλέπει αυτές τις ευρωεκλογές μέσα από το μοναδικό πρίσμα της ανάγκης αμφισβήτησης της κυβερνητικής σταθερότητας. Τι μας λένε ευθέως; «Μαυρίστε τη Νέα Δημοκρατία, κοντύνετε τον Μητσοτάκη, για να αμφισβητηθεί η κυβερνητική σταθερότητα την επόμενη μέρα». Αυτοί έβαλαν πρώτοι το ζήτημα της σταθερότητας, δεν το βάλαμε εμείς.
Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Όμως, το γάντι το σηκώνουμε και τους λέμε: αν θέλετε να στείλετε μήνυμα, ναι, στείλτε μήνυμα συνέχειας, ασφάλειας, σταθερότητας, ώστε να παραμείνει η χώρα σε αυτή την αναπτυξιακή τροχιά, η οποία τελικά είναι και η μόνη που μπορεί να μας φέρει κοντά στην Ευρώπη. Διότι ανάπτυξη, τελικά, σημαίνει προκοπή για κάθε γωνιά του τόπου.
Και ευρισκόμενος εδώ στη Φλώρινα να πω ότι έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τον προηγούμενο Περιφερειάρχη και με τον νυν Περιφερειάρχη και με τον Δήμαρχο. Διοχετεύουμε σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους γίνονται πράγματα, νομίζω θα το αναγνωρίσετε κι εσείς. Η Φλώρινα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση τώρα απ’ ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες.
Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο άνοιξα την πόρτα και είδα ένα μαγαζί το οποίο πουλούσε λέβητες φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο έρχεται στη Φλώρινα και θα είναι μία πολύ σημαντική προσθήκη ώστε να μειωθεί το κόστος θέρμανσης για μία πόλη στην οποία, εν πάση περιπτώσει, κάνει πολύ κρύο το χειμώνα.
Ξέρουμε, επίσης, πώς να στηρίξουμε -και έχουμε δουλειά ακόμα να κάνουμε γι’ αυτό- την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Αυτό το οποίο αποκαλούμε «δίκαιη μετάβαση» δεν είναι κάτι εύκολο. Έχουμε διαθέσει σημαντικούς πόρους. Ναι, σε ορισμένα πεδία έχουμε κάποιες καθυστερήσεις, γίνονται όμως ταυτόχρονα και πολλά πράγματα.
Δείτε τι γίνεται στην οινοποιητική ζώνη εδώ, του Αμυνταίου, που τα κρασιά σας πια είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό.
Μια περιοχή η οποία έχει απαράμιλλη φυσική, πολιτιστική ομορφιά, μεγάλη ιστορία, αρχίζει και δέχεται περισσότερους επισκέπτες.
Όμως, έχουμε θέματα προσβασιμότητας. Το ένα θέμα το οποίο θέλω να λύσω, μεγάλο, το οποίο αφορά τη Φλώρινα, είναι η σύνδεση της Φλώρινας με την Πτολεμαΐδα. Και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση: μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουμε ξεκάθαρη απάντηση για το πώς μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτό το έργο και ποια θα είναι και η σωστή του διαστασιολόγηση. Διότι δεν θέλω να αισθάνεται κανείς ότι επειδή μπορεί να βρίσκεται απομονωμένος σχετικά, σε μια όμορφη πλην απομακρυσμένη περιοχή, δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες που έχει κάποιος που ζει σε μια μεγάλη πόλη.
Υποδομές χρειάζονται, προσβασιμότητα χρειάζεται, τεχνολογία χρειάζεται. Σας μίλησα πριν για τους διαδραστικούς πίνακες. Ανακοινώσαμε και κάτι ακόμα, όμως, πριν από δέκα ημέρες, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών ή για τα παιδιά που μπορεί να βρίσκονται σε απομονωμένα χωριά: το ψηφιακό φροντιστήριο, δωρεάν για όλους τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, ξεκινάει από το Σεπτέμβριο. Και αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία γι’ αυτούς οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος του φροντιστηρίου ή για τα παιδιά τα οποία μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να έρθουν μια ώρα στη Φλώρινα να κάνουν ένα φροντιστήριο ένα απόγευμα.
Αυτές είναι ουσιαστικές παρεμβάσεις οι οποίες αλλάζουν την καθημερινότητα και αποδεικνύουν στους πολίτες ότι δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Αντιμετωπίζουμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες ισότιμα και θέλουμε σε όλες και σε όλους να δώσουμε τις ίδιες ευκαιρίες προκοπής.
Αυτός είναι ο δρόμος, λοιπόν, της προόδου, παρά τις δυσκολίες. Θυμάστε όταν ήρθα και σας μίλησα την προηγούμενη φορά, σας είπα: εγώ δεν υπόσχομαι θαύματα, υπόσχομαι όμως σκληρή δουλειά, υπόσχομαι ότι πάντα μαθαίνουμε από τα λάθη μας και κάθε μέρα θα κάνουμε και ένα βήμα μπροστά. Και αυτή τη δέσμευση απέναντί σας την τήρησα στο ακέραιο. Και θέλω αυτή η πορεία να μπορεί να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική μετά τις ευρωεκλογές.
Γυρίστε, λοιπόν, την πλάτη σε όλους αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές δήθεν σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Δώστε θετική ψήφο στη Νέα Δημοκρατία, για να μπορεί η Νέα Δημοκρατία να έχει μια ισχυρή παρουσία και η χώρα μας μια ισχυρή φωνή σε μια Ευρώπη που αλλάζει.
Αυτό τελικά είναι το μεγάλο ζητούμενο των εκλογών, γι’ αυτό θα ψηφίσουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές. Έχουμε ένα πολύ καλό και αντιπροσωπευτικό ευρωψηφοδέλτιο με άξιους ανθρώπους που θα συγκροτήσουν την επόμενη μέρα μία πολύ καλή ευρωομάδα.
Πάμε για τον μέγιστο, τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ευρωβουλευτών τον οποίο μπορούμε αν εκλέξουμε. Γιατί όχι στις 9 Ιουνίου να εκλέξουμε 9 ευρωβουλευτές; Αυτός θα ήταν και ο απώτερος στόχος τον οποίο θέτουμε.
Για να μπορούμε την επόμενη μέρα να εξακολουθούμε να λέμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη και το ισχυρότερο κόμμα εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη.
Θέλω, λοιπόν, τελειώνοντας, να σας ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά για την παρουσία σας. Να σας ζητήσω αυτές τις λίγες μέρες ουσιαστικά που έμειναν, δύο εβδομάδες και κάτι, μέχρι τις ευρωεκλογές, να οδηγηθούμε συστρατευμένα. Να ζητήσω από τα κομματικά μας στελέχη να κάνουν τον αγώνα τους, όπως ξέρουν πάντα να τον κάνουν.
Και βέβαια, να ξαναδημιουργήσουμε αυτή την πλατιά συμμαχία της προόδου και του υπεύθυνου πατριωτισμού που μας οδήγησε στο μεγάλο εκλογικό αποτέλεσμα και στη μεγάλη επιτυχία των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε, θα τα καταφέρουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα υπάρχει ένας μεγάλος νικητής. Θα κλείσουμε τα αυτιά μας σε όλους αυτούς οι οποίοι βουλιάζουν την πολιτική ζωή της χώρας στην τοξικότητα και στο ψέμα.
Μερικές φορές αισθάνομαι ότι κάποιοι στην αντιπολίτευση δεν έμαθαν τίποτα ούτε από τα λάθη τους, ούτε από τις ήττες τους. Εξακολουθούν να παρουσιάζουν μία Ελλάδα μαύρη και άραχνη, μία χώρα που έχει δήθεν ζητήματα δημοκρατικής διακυβέρνησης. Η Ελλάδα έχει τα προβλήματά της αλλά είναι μία χώρα που είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση το 2024 από ό,τι ήταν το 2019 και το 2027 θα είναι σε ακόμα καλύτερη κατάσταση.
Θα κλείσουμε, λοιπόν, τα αυτιά μας σε όλους αυτούς. Θα είναι αυτή η τελευταία μεγάλη εκλογική πρόκληση, μετά, για τρία χρόνια, δεν θα έχουμε εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εξακολουθώ να γυρνώ την Ελλάδα. Το ξέρετε πολύ καλά ότι εγώ επισκέπτομαι όλη την επικράτεια ασχέτως εκλογικών υποχρεώσεων, γιατί με νοιάζει να καταλαβαίνω καλά τα τοπικά προβλήματα, να συνεργάζομαι με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά, μετά, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2027 και η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, με τη δική σας στήριξη και με τη δική σας αγάπη.
Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή δύναμη, καλό αγώνα και με τη νίκη. Ευχαριστώ πολύ».
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καστοριά
«Κύριε Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,
Σας ευχαριστώ γι΄ αυτή την τόσο εντυπωσιακή υποδοχή. Και δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι σήμερα έχουμε περισσότερο κόσμο απ’ όσο είχαμε στις εθνικές εκλογές. Γιατί αποδείξατε ακόμα μία φορά έμπρακτα αυτό το οποίο είπε και ο Δήμαρχος: η Καστοριά ήταν, είναι και θα είναι πάντα το ισχυρότερο κάστρο της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι πάρα πολύ συγκινητική η υποδοχή σας σήμερα στην Καστοριά, λίγες εβδομάδες πριν από μία ακόμα κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, στην οποία είμαι πια απολύτως πεπεισμένος, έχοντας ήδη γυρίσει όλη την Ελλάδα, ότι θα είμαστε και πάλι οι μεγάλοι νικητές. Με τη νεολαία μας πάντα στην πρώτη γραμμή.
Και θέλω να σας πω ότι είμαι τόσο σίγουρος ότι θα είμαστε νικητές, και με μεγάλη διαφορά, σε αυτές τις εκλογές, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ευρωεκλογές. Και στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται πάντα με ένα φυσικό συγκριτικό πλεονέκτημα: εμείς είμαστε το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, με τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή πρωτεργάτη τότε, οραματιστή, έβλεπε πολύ μακριά.
Εμείς είμαστε το κόμμα που το δύσκολο καλοκαίρι του 2015, με τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας από τους τραγικούς χειρισμούς της τότε κυβέρνησης, κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρώπη, βάζοντας το συμφέρον του έθνους πάνω από το συμφέρον του κόμματος.
Και εμείς είμαστε το κόμμα που από το 2019, σταθερά, τολμηρά, αγωνιζόμαστε για να κάνουμε τη χώρα Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα και το καταφέρνουμε, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες.
Το 2024 η φωνή της Ελλάδος ακούγεται πια πολύ δυνατή στις Βρυξέλλες. Σκεφτείτε πώς ήμασταν και πού ήμασταν το 2019 και πού βρισκόμαστε σήμερα. Και πόσες σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια, με την Ελλάδα όχι πια ουραγό, αλλά πρωταγωνιστή των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Και αυτό θα είναι επίσης το μεγάλο ζητούμενο των ευρωεκλογών: να συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε στην Ευρώπη και να αγωνιζόμαστε να εξασφαλίζουμε ευρωπαϊκές πολιτικές, ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνουμε τη ζωή της καθεμιάς και του καθενός καλύτερη. Για να προσεγγίζουμε στην ποιότητα ζωής την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό θα αγωνιστούμε με τη δική σας στήριξη και με τη δική σας εμπιστοσύνη.
Πετύχαμε πολλά στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια. Σημαντικότερη επιτυχία, ίσως, το Ταμείο Ανάκαμψης, έφερε 36 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα. Προσωπικά το διαπραγματεύτηκα, πέντε μερόνυχτα στις Βρυξέλλες, αλλά γυρίσαμε πίσω με μια μεγάλη εθνική επιτυχία. Και τα χρήματα αυτά έχουν ήδη αρχίσει και εκταμιεύονται και αφήνουν το αποτύπωμά τους παντού, σε ολόκληρη τη χώρα.
Προσθέστε σε αυτά και τους πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους από τα ταμεία συνοχής, τους πόρους από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι.
Μην ξεχνάτε τα έργα, το είπε ο Δήμαρχος, που κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα. Είναι έργα τα οποία σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται από το κεντρικό κράτος και οι Δήμοι τα εκμεταλλεύονται με παρεμβάσεις που κάνουν τη δική σας τη ζωή καλύτερη.
Το στοίχημα, λοιπόν, της επόμενης μέρας είναι σαφές: μετά τις 9 Ιουνίου θα εξακολουθεί η φωνή της πατρίδας μας να ακούγεται δυνατή και ισχυρή στην Ευρώπη; Θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης με ακόμα περισσότερους πόρους για πολιτικές που θα μας βοηθήσουν να κινηθούμε στο δρόμο της ανάπτυξης;
Θα διαπραγματευτούμε ξανά την Κοινή Αγροτική Πολιτική με παρεμβάσεις προς όφελος των αγροτών μας; Θα εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που φυλάει με ασφάλεια τα σύνορά μας; Για να μην γυρίσουμε πίσω στις εποχές που η χώρα ήταν «ξέφραγο αμπέλι».
Θα μπορέσουμε να βάλουμε και την Ευρώπη μπροστά στη μάχη κατά της ακρίβειας και ειδικά στις πρακτικές κάποιων πολυεθνικών εταιριών που μπορεί να βλέπουν την Ελλάδα ως μια μικρή αγορά και να τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην Ευρώπη.
Για όλα αυτά θα χρειαστούμε, φίλες και φίλοι, τη βοήθεια της Ευρώπης. Και εγώ θέλω όταν θα ξαναπάω στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου και όταν θα συγκροτηθεί το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο στα μέσα Ιουλίου, να μπορούμε να πάμε και να εξακολουθούμε να λέμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη και η πιο ισχυρή φωνή εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και θα το πετύχουμε με τη δική σας στήριξη.
Έχουμε ευρωεκλογές οι οποίες λαμβάνουν χώρα ουσιαστικά έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές. Και θέλω και εδώ από την Καστοριά να σας πω από καρδιάς ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ». Όταν κάναμε την προεκλογική μας εκστρατεία πέρυσι τον Μάιο και τον Ιούνιο στις διπλές εκλογές, πρέπει να σας πω ότι ούτε οι πιο αισιόδοξοι, ενδεχομένως, δεν θα φανταζόσασταν ότι θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε το εκλογικό ποσοστό του 2019 και να έχουμε αυτή την πολύ μεγάλη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ξέρετε, όμως, γιατί έγινε αυτό, φίλες και φίλοι; Γιατί ήμασταν αξιόπιστοι, ήμασταν σοβαροί, ήμασταν συνεπείς. Και κυρίως, σας είπαμε πάντα την αλήθεια. Δεν κοροϊδέψαμε ποτέ κανέναν.
Δεν υποτιμήσαμε την δυσκολία των προβλημάτων αλλά δουλέψαμε σκληρά για να βάλουμε την Ελλάδα σε μία αναπτυξιακή τροχιά ώστε να μεγαλώνει η οικονομία μας και ταυτόχρονα από το πλεόνασμα της ανάπτυξης να μπορούμε να κάνουμε και κοινωνική πολιτική στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλεια. Και αυτόν τον δρόμο θα εξακολουθούμε να τον υπηρετούμε.
Και έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό, ειδικά για τις ακριτικές περιοχές, ειδικά για μία περιοχή σαν την Καστοριά, η οποία έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, στα προβλήματα της οποίας πάνω έχουμε σκύψει. Ξέρουμε για τα προβλήματα της γούνας και την ενίσχυση την οποία έχουμε δώσει και θα βγουν και άλλα προγράμματα για να στηρίξουμε τους γουνοπαραγωγούς, ειδικά τους πιο μικρούς.
Ξέρουμε τα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία πρέπει να γίνουν. Και εγώ δεν κρύβω τα προβλήματα, φίλες και φίλοι. Σας είχα πει την τελευταία φορά που ήρθα ότι πρέπει να βάλουμε μπροστά το φράγμα του Νεστορίου. Και αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Αλλά είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα αυτό το φράγμα. Γιατί άλλαξαν οι προδιαγραφές στην πορεία, μία πολύ περίπλοκη διαπραγμάτευση. Να μου έχετε εμπιστοσύνη στο ζήτημα αυτό. Το φράγμα αυτό με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα γίνει, διότι είναι ένα προσωπικό στοίχημα για εμένα. Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες λοιπόν.
Η σήραγγα της Κλεισούρας, η οποία ήδη προχωράει. Ήρθα από τη Φλώρινα και έκανα όλο τον γύρο, οπότε καταλαβαίνω πόσο σημαντική είναι η πρόσβαση εδώ της Καστοριάς με την περιοχή της Πτολεμαΐδας. Ένα σημαντικό έργο υποδομής το οποίο θα επιτρέψει στην Καστοριά να ενταχθεί ακόμα πιο οργανικά σε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης το οποίο έχουμε για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με περισσότερο τουρισμό, με ποιοτικό πρωτογενή τομέα, νέες διαδρομές πολιτιστικές. Είναι σημαντικές παρεμβάσεις αυτές που θα βοηθήσουν την Καστοριά να ξανασταθεί γερά στα πόδια της και να τιμήσει την πλούσια ιστορία της.
Βλέπετε, λοιπόν, πώς συνδέονται οι εθνικές εξελίξεις με τις ευρωπαϊκές εκλογές και με τις τοπικές προτεραιότητες. Και επειδή η αντιπολίτευση έχει μετατρέψει αυτές τις εθνικές εκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, ελάτε να τους στείλουμε από εδώ, από την Καστοριά, από τη Δυτική Μακεδονία, ένα μήνυμα: η Νέα Δημοκρατία είναι ισχυρή, είναι σταθερή και κοιτάει μόνο μπροστά.
Αντιμετωπίζει και αυτές τις εκλογές με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που τους αξίζει. Προτάσσει την ευρωπαϊκή τους διάσταση. Βλέπει τον ρόλο της Ελλάδας σε μία Ευρώπη που αλλάζει. Αντιλαμβάνεται η κυβέρνησή μας και η παράταξή μας τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις των καιρών.
Γιατί το 2024 δεν είναι 2019, αναφέρομαι στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Τα πράγματα, για να το πω απλά, έχουν ζορίσει. Έχουμε έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, έχουμε περάσει από πανδημία, έχουμε περάσει από ενεργειακή κρίση, η Μέση Ανατολή φλέγεται. Σε αυτή τη συγκυρία είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα μας, η πατρίδα μας, να διατηρήσει αυτό το οποίο έχει κερδίσει με πολύ κόπο τα τελευταία χρόνια: ένας ισχυρός παράγων γεωπολιτικής σταθερότητας σε μία ασταθή γειτονιά.
Γιατί εμείς δεν αντιμετωπίζουμε την εξωτερική πολιτική ούτε ευκαιριακά, ούτε με όρους, θα έλεγα, εύκολης και ανέξοδης πατριδοκαπηλίας, όπως κάνουν κάποιοι.
Είμαστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Είμαστε η ισχυρότερη χώρα σήμερα στα Βαλκάνια. Ακολουθούμε μια πολιτική αρχών και αξιών και στέλνουμε μηνύματα προς όλους, μηνύματα συνέπειας και συμμόρφωσης.
Και πρέπει να σας πω ότι -το λέω γιατί βρίσκομαι στη Βόρεια Ελλάδα, στα σύνορα της πατρίδας μας- οι τελευταίες δηλώσεις οι οποίες έγιναν από τα Σκόπια, είναι δηλώσεις οι οποίες είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.
Όσο η νέα κυβέρνηση επιμένει σε αυτόν τον δρόμο, που δεν εξυπηρετεί τελικά τα συμφέροντα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας -θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»-, δυστυχώς γι’ αυτούς ο ευρωπαϊκός τους δρόμος θα μείνει κλειστός.
Και τα μνημόνια τα οποία προέκυψαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθούν ωσότου αλλάξουν στάση και προσέλθουν στον δρόμο της λογικής και στον δρόμο της συνεννόησης. Έναν δρόμο τον οποίο πάντα επιδιώκει η πατρίδα μας με αυτοπεποίθηση.
Σε αυτή, λοιπόν, τη δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση, να ακούγεται η φωνή της Ελλάδας ισχυρή στην Ευρώπη έχει πολύ μεγάλη σημασία, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, για το πώς θα διεκδικήσουμε ένα επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους.
Προσέξτε, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε επενδύσει στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και το κάναμε από το υστέρημά σας, από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Το κάναμε γιατί είμαστε σε μια δύσκολη γειτονιά και πρέπει πάντα να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.
Η Ευρώπη τώρα όμως αντιλαμβάνεται ότι πρέπει συνολικά να επενδύσει στην άμυνά της και ανοίγεται μπροστά μας μια πολύ μεγάλη ευκαιρία: να χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά ευρωπαϊκούς πόρους για ευρωπαϊκές αμυντικές επενδύσεις.
Για σκεφτείτε πόσο σημαντικό θα ήταν, για παράδειγμα, για τη χώρα μας, να μπορέσουμε να φτιάξουμε μία αντιπυραυλική ασπίδα πάνω από όλη την Ευρώπη -θα κάλυπτε προφανώς, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, την πατρίδα μας- με ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό θα σήμαινε παραπάνω επενδύσεις στην άμυνα, αλλά χωρίς την επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου.
Και αναρωτιέμαι, φίλες και φίλοι, ποιον θα εμπιστευόσασταν στις Βρυξέλλες να κάνει μία τέτοια διαπραγμάτευση την επόμενη μέρα; Ποια πολιτική δύναμη και ποιους ευρωβουλευτές; Αυτούς οι οποίοι απέδειξαν ότι μπορούν βήμα-βήμα να ενισχύσουν το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη ή αυτούς οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία συκοφαντούν την Ελλάδα στην Ευρώπη;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει τίποτα πιο δυσάρεστο από το να βλέπουμε ευρωβουλευτές να συκοφαντούν τη χώρα στην Ευρώπη, να ζητούν ουσιαστικά να περικοπούν ευρωπαϊκοί πόροι από την πατρίδα μας, διότι αυτό έκαναν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, μόνο και μόνο γιατί με αυτόν τον τρόπο θα αισθανθούν ότι μπορεί να είναι προσωρινά ωφελημένοι.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα ακόμα: έστειλα πριν από λίγες μέρες μια επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής για τις πρακτικές των πολυεθνικών. Η απάντηση της αντιπολίτευσης ήταν «τι είναι αυτά που κάνεις;» και περίπου απέρριψαν αυτό το οποίο έκανα, την ημέρα -σήμερα- που ήρθε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είπε: «πράγματι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, να το δούμε, ώστε να μην εξαντλούν οι πολυεθνικές τη δύναμή τους εις βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών».
Εμείς, φίλες και φίλοι, δεν πρόκειται να μετατρέψουμε την πολιτική αντιπαράθεση σε μiα αρένα γεμάτη χυδαιότητα και τοξικότητα. Και λυπάμαι γιατί κάποιοι δεν φαίνεται να πήραν το μάθημά τους και εξακολουθούν να πορεύονται με αυτούς τους κανόνες, με fake news, με ψέματα, με συκοφαντίες και κυρίως χωρίς εναλλακτική πρόταση.
Θα έχουμε όμως την ευκαιρία την Παρασκευή, θα έχουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Βουλή. Είναι η τελευταία συζήτηση που θα γίνει ουσιαστικά πριν από τις ευρωεκλογές. Θα είναι ένα άτυπο εφ΄ όλης της ύλης debate για τα ζητήματα πρωτίστως της οικονομίας.
Κοιτάξτε, εμείς για το θέμα της ακρίβειας δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Είπαμε ότι βεβαίως υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας, δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Εστιάζεται στα τρόφιμα, διότι αυτό το οποίο δεν λένε αυτοί που μας ασκούν κριτική είναι ότι πέρυσι τέτοια εποχή μιλούσαμε πρωτίστως για τους λογαριασμούς του ρεύματος. Όμως, στο ρεύμα οι τιμές έπεσαν. Και έπεσαν επειδή κάναμε μια σωστή πολιτική. Το ίδιο θα γίνει και με τα τρόφιμα.
Αλλά η απάντηση στην ακρίβεια, φίλες και φίλοι, δεν είναι μόνο οι έλεγχοι, οι παρεμβάσεις, τα πρόστιμα. Είναι πρώτα και πάνω από όλα η διαρκής στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, οι αυξήσεις των μισθών, οι αυξήσεις των συντάξεων, οι μειώσεις των φόρων. Αυτό είναι το ανάχωμα απέναντι στην ακρίβεια. Γιατί κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει, αλλά οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων θα έχουν μείνει.
Θα έρθουμε, λοιπόν, στη Βουλή να τα συζητήσουμε όλα, να δούμε και πόσο βάση έχουν οι ανεδαφικές προτάσεις της αντιπολίτευσης. Μας λέει η αντιπολίτευση το ωραίο: «μηδενικό», λέει, «ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα». Μάλιστα, βέβαια. Ωραίο θα ήταν να μπορούσαμε να το κάνουμε. Έλα ντε που μας στοιχίζει 2,5 δισεκατομμύρια τον χρόνο. Βάλτε, λοιπόν, επί τέσσερα, πόσο στοιχίζει την τετραετία. Ας έρθουμε, λοιπόν, να κοστολογήσουμε τα προγράμματα για να ξεχωρίσουν επιτέλους και αυτοί οι οποίοι μιλούν υπεύθυνα από αυτούς που μιλούν ανεύθυνα.
Και για ένα πράγμα μπορώ να σας δεσμευτώ, φίλες και φίλοι, σας το είχα πει και προεκλογικά: ποτέ, ποτέ ξανά με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με εμένα Πρωθυπουργό η Ελλάδα δεν θα ξαναζήσει τις δημοσιονομικές δυσκολίες που έζησε την περασμένη δεκαετία. Τα αφήσαμε πίσω μας αυτά.
Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος σε κάποιους λέγοντας «αυτό δεν μπορεί να γίνει το οποίο ζητάτε», παρά να τάξω πράγματα τα οποία ξέρω ότι δεν μπορούν να γίνουν και να φορτώσω ενδεχομένως τον λογαριασμό στον επόμενο. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ με εμένα Πρωθυπουργό και με τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση.
Αλλά αυτό τελικά μας αναγνώρισαν οι πολίτες και στις εθνικές εκλογές. Πρέπει να σας πω ότι παίρνω μεγάλη δύναμη από αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης την οποία έχουμε αναπτύξει. Και την αισθάνομαι πολύ έντονη αυτήν την αγάπη και την στήριξή σας κάθε φορά που επισκέπτομαι την όμορφη περιοχή σας, ειδικά εδώ στην Καστοριά, στη Δυτική Μακεδονία, η οποία χρειάζεται ακόμα περισσότερο τη στήριξη της πολιτείας.
Θέλω, λοιπόν, να σας ζητήσω από τώρα μέχρι τις εκλογές -έχουν μείνει 17 μέρες προεκλογικής εκστρατείας- να συσπειρωθούμε. Να αφήσουμε στην άκρη τα όποια παράπονα μπορεί να υπάρχουν και να δούμε τη μεγάλη εικόνα.
Είναι πολύ δύσκολο να συμφωνεί κανείς πάντα με όλα όσα κάνει μια κυβέρνηση. Λογικό είναι. Εξάλλου, εκπροσωπούμε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.
Σας ζητώ, όμως, να δείτε τη μεγάλη εικόνα. Να αξιολογήσετε την πρόοδο που πετύχαμε και αυτούς τους εννέα μήνες, διότι δεν κατεβάσαμε τα μολύβια, εργαζόμαστε με πολύ μεγάλη συνέπεια για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Να κάνετε τις συγκρίσεις σας και να μας εμπιστευτείτε και πάλι.
Διότι όλο αυτό το έργο το οποίο έγινε δέκα μήνες τώρα, δεν είναι τίποτα άλλο από την υλοποίηση ενός προεκλογικού προγράμματος τετραετίας. Και κάναμε σημαντικά βήματα ήδη αυτούς τους δέκα μήνες σε πολλά επίπεδα. Κάναμε πράξη, ας πούμε, τη δέσμευσή μας επιτέλους η χώρα να αποκτήσει μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια, ένα πάγιο αίτημα της νεολαίας μας.
Βάλαμε, να το πω και αυτό, καθώς μπορώ να το πω τώρα, ήμουν λίγο διστακτικός να το λέω πιο πριν, βάλαμε σε τάξη τα ζητήματα τα οποία αφορούν τη βία στο ποδόσφαιρο. Θυμάστε όταν κλείσαμε τα γήπεδα -κι εγώ είμαι φίλαθλος και ξέρω πόσο όλοι αγαπάμε τον αθλητισμό και ειδικά το ποδόσφαιρο-, πήραμε μία δύσκολη απόφαση και είπαμε: θα κλείσουμε τα γήπεδα για δύο μήνες, θα βάλουμε κάμερες παντού, θα βάλουμε ηλεκτρονικό εισιτήριο, θα έχουμε αυτοματοποιημένες ποινές. Δεχτήκαμε πολλή κριτική. Άνοιξαν τα γήπεδα, όμως, ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα χωρίς κανένα επεισόδιο και με τα γήπεδα πια να αρχίζουν να μοιάζουν με ευρωπαϊκά γήπεδα. Είναι μία επιτυχία της κυβέρνησης αυτή.
Στην υγεία εξακολουθούμε να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις αναβαθμίζοντας νοσοκομεία, κέντρα υγείας. Προσλαμβάνοντας περισσότερους γιατρούς. Αλλά, δίνοντας -και θέλω να το τονίσω αυτό- και μεγάλη έμφαση σε κάτι το οποίο δεν μας απασχολούσε ποτέ μέχρι σήμερα, και αναφέρομαι στις προληπτικές εξετάσεις.
Οι γυναίκες που είναι μαζί μας ξέρουν. Έχουν λάβει ένα sms από την ελληνική πολιτεία που τους λέει: «πηγαίνετε και κάνετε μία προληπτική μαστογραφία». Και όσες δεν το έχετε κάνει, παρακαλώ να το αξιοποιήσετε, διότι μπορεί να σας σώσει τη ζωή μία τέτοια εξέταση.
Διότι η αντιμετώπισή μας για την υγεία δεν είναι πια «τι θα γίνει όταν θα φτάσεις στο νοσοκομείο». Βεβαίως και πρέπει να φτιάξουμε τα νοσοκομεία μας, αλλά μπορούμε να προφτάσουμε τον άρρωστο πριν αρρωστήσει και φτάσει στο νοσοκομείο; Αυτό σημαίνει ολιστική αντίληψη για την υγεία. Και αυτά τα προγράμματα χρηματοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Θα μπορούσα να μιλάω ώρες γι’ αυτά τα οποία έχουμε κάνει και αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε, αλλά δεν θέλω να σας κουράσω. Θέλω μόνο να δώσω, τελειώνοντας, και πάλι το στίγμα και την πολιτική σημασία την οποία αποδίδω σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Θέλω στις 9 Ιουνίου το βράδυ, όταν θα κλείσουν οι κάλπες, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο. Και να απαντήσετε με την ψήφο σας σε όλους αυτούς οι οποίοι έρχονται και λένε τι; Δεν λένε τίποτα για την Ευρώπη, δεν λένε τίποτα για όλα αυτά για τα οποία σας μίλησα. Ένα πράγμα τους ενδιαφέρει μόνο, πώς θα «κοντύνει» η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης.
Άρα, τι ζητούν ουσιαστικά; Να οδηγηθούμε μετά τις ευρωεκλογές σε μία κατάσταση αποσταθεροποίησης, να απονομιμοποιηθεί η κυβέρνηση, να έχει μεγαλύτερη δυσκολία στην υλοποίηση του προγράμματός της. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνει, γιατί το βράδυ της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία θα είναι και πάλι η μεγάλη νικήτρια και θα πετύχουμε όλους τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει.
Θέλω, λοιπόν, τελειώνοντας, να σας ζητήσω αυτή την πολύ ωραία εικόνα συστράτευσης και συσπείρωσης την οποία βλέπω σήμερα στην Καστοριά να την αναπαράγουμε και να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο.
Ξέρουμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία, ως Νεοδημοκράτες να κάνουμε εκλογές. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, πόρτα-πόρτα, όπως ξέρουμε πάντα να κάνουμε. Να βρούμε τους αναποφάσιστους, προβληματισμένους συμπολίτες μας, να τους εξηγήσουμε με απλά λόγια γιατί αυτή η κάλπη έχει τόσο μεγάλη σημασία.
Και θέλω όταν ξαναέρθουμε εδώ στην Καστοριά -και έχω δει τα εκλογικά ποσοστά- να μπορώ να σας πω ένα ακόμα μεγαλύτερο «ευχαριστώ» για τη γαλάζια Καστοριά, για τη γαλάζια Δυτική Μακεδονία, πάντα στην πρώτη γραμμή, στον αγώνα της παράταξής μας.
Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι΄ αυτή την εντυπωσιακή παρουσία. Με τη νίκη. Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες. Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος