Πελώνη: Ανάγκη για ενιαία αντιμετώπιση, σε επίπεδο ΕΕ, της ενεργειακής κρίσης

Από την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, άρχισε να γράφεται η 1η παράγραφος, της 1ης σελίδας, του 1ου κεφαλαίου της Ιστορίας του νέου κόσμου, ο οποίος θα είναι πιο περίπλοκος και μάλλον πολύπλοκος, ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος,  Αριστοτελία Πελώνη, στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η κα Πελώνη τόνισε ότι η Ελλάδα πήρε θέση κατά της ρωσικής εισβολής, όχι μόνο γιατί είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά επειδή είναι κράτος που ακολουθεί πολιτική αρχών, το οποίο τάσσεται υπέρ του διεθνούς δικαίου και βάσει αυτού πορεύεται η συνολική της πολιτική. 

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι υπήρξε θετικό κλίμα στην πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών και το επόμενο διάστημα θα δείξει αν θα εμπεδωθεί. Αναφερόμενη στη στάση της Τουρκίας, η κα Πελώνη σημείωσε ότι η γειτονική χώρα φαίνεται ότι επιχειρεί να κλείσει μέτωπα και να κάνει μετατόπιση προς τη Δύση. Η μετατόπιση αυτή είναι προς όφελος της Ελλάδας, αρκεί να μην θίγονται τα εθνικά της συμφέροντα.

Για τα ενεργειακά συμβόλαια και την περίπτωση πληρωμής τους σε ρούβλια, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρη ότι οι συμβάσεις αυτές είναι και πληρώνονται σε ευρώ ή σε δολάρια και ότι σε αυτό το θέμα η Ε.Ε. έχει ήδη πάρει ξεκάθαρη θέση. Σε σχετική ερώτηση της συντονίστριας της συζήτησης, δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Χριστίνας Βίδου, για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η κυρία Πελώνη διέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης και τα εναλλακτικά σχέδια για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένης της επάρκειας, από τα μακροπρόθεσμα. Ανέφερε ότι οι κυρώσεις έχουν κόστος και ότι το κόστος αυτό είναι κοινό για τους Ευρωπαίους πολίτες, οπότε θα πρέπει να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση σε επίπεδο Ε.Ε. Ταυτόχρονα, Ελλάδα και Ε.Ε. επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, βάσει τόσο κοινού όσο και εθνικού σχεδίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος