«Γκάζι» πατάει η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής 25/7, έστειλε το σαφές μήνυμα ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ευρώ από τους πόρους που εξασφάλισε η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μάλιστα εστίασε στις 25 προτεραιότητες, βασικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συγκροτούν και τον κορμό του κυβερνητικού έργου από τώρα μέχρι και το τέλος του έτους.
Αναλυτικά οι 25 μεταρρυθμίσεις
- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Εφαρμογή των πρωτοβουλιών που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ
- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής µε χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων: Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο, Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής κλπ.
- Υπουργείο Εξωτερικών: Στρατηγική για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.
- Υπουργείο Εθνικής Άµυνας: Αναθεώρηση θεσµικού πλαισίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
- Υπουργείο Εσωτερικών: Ψήφιση και εφαρμογή νέου πειθαρχικού κώδικα δημοσίων υπαλλήλων µε ταχύτερες πειθαρχικές διαδικασίες και αυστηρότερες κυρώσεις.
- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: Έναρξη λειτουργίας Μη Κρατικών Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων.
- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: Εφαρμογή του νέου πλαισίου ρυθμίσεων και κυρώσεων για την αντιμετώπιση της βίας στα δημόσια ΑΕΙ.
- Υπουργείο Υγείας: Καθολική εφαρμογή κινητών µμονάδων υγείας µε διαγνωστικές εξετάσεις σε όλες τις µμικρές κοινότητες της χώρας.
- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Πρόγραµµα Τεχνολογικής Αναβάθμισης ΕΛΑΣ για την προστασία των συνόρων, την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.
- Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Οργανωτική µμεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα
- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για τα Ύδατα
- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Μεταρρύθμιση στην οργάνωση και λειτουργία των Πολεοδομιών
- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ολοκλήρωση ΕΧΠ ΑΠΕ, Τουρισμού, Βιομηχανίας
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Απλούστευση επιχειρηματικού περιβάλλοντος – Μείωση γραφειοκρατίας και διοικητικών βαρών κατά 25% Υπουργείο Ανάπτυξης
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Ψήφιση Σχεδίου Νόµου για Αρχή Εποπτείας της Αγοράς
- Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Μείωση γραφειοκρατίας στις διαδικασίες πιστοποίησης αναπηρίας µέσω ΚΕΠΑ
- Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ψηφιοποίηση δικαιοσύνης: ολοκλήρωση της «ψηφιακής δικογραφίας» και διεύρυνση Υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια
- Υπουργείο Πολιτισµού: Ανάπτυξη και εφαρμογή ψηφιακών διαδραστικών υπηρεσιών και περιεχομένου σε 100 αρχαιολογικούς χώρους
- Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Μεταρρύθμιση έκδοσης VISA για εργαζόμενους και φοιτητές-Επιτάχυνση διαδικασίας µμετακλήσεων
- Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Προκήρυξη δημοσίων ακινήτων στο πλαίσιο κοινωνικής αντιπαροχής για προσιτή στέγη/κοινωνικής συνοχής
- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Εκσυγχρονισμός πλαισίου χορήγησης ενισχύσεων της ΚΑΠ (Μεταρρύθμιση καθεστώτος επιδοτήσεων)
- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Σχέδιο νόμου για την Αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης
- Υπουργείο Τουρισμού: Νέο πλαίσιο για τις πράσινες τουριστικές εγκαταστάσεις.
- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ολοκλήρωση Κτηµατογράφησης και ψηφιοποίηση διαδικασιών για τις µμεταβιβάσεις ακινήτων και τις χρήσεις γης
- Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Εθνικός χάρτης εκτίμησης κινδύνου δασικών πυρκαγιών.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όπως είπε προετοιμάζεται για ανακοινώσεις που θα γίνουν στη ΔΕΘ και για τα νέα μέτρα ελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης, ενώ έδωσε έμφαση και στην μάχη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής με τα νέα ψηφιακά εργαλεία.
Ο δημοσιονομικός χώρος, τον οποίον έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση προκειμένου το ποσό αυτό να επιστραφεί στην κοινωνία μέσω του Προϋπολογισμού του 2026 και ενόψει της ΔΕΘ στα 1,5 εκ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά μάλιστα δεν προέρχονται από αύξηση φορολογικών συντελεστών, ούτε ένας δεν έχει αυξηθεί, αντιθέτως έχουν καταργηθεί ή και μειωθεί 72 άμεσοι και έμμεσοι φόροι. Προέρχονται από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργάτες του: «Βάζουμε τάξη στα δημόσια οικονομικά, έχουμε υψηλότερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μειώνουμε την ανεργία, δημιουργούμε πλεονάσματα μόνιμα και από αυτά τα πλεονάσματα επιστρέφουμε ένα μερίδιο πίσω στην κοινωνία».
Το ποια θα είναι τα μέτρα μένει να αποφασιστεί, μετά τις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου στον Πρωθυπουργό. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και ό,τι συζητείται και γράφεται είναι θεωρίες και εικασίες.
Η βασική κατεύθυνση που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι: «Ο δικός μας σκοπός αυτή τη στιγμή είναι να απαλύνουμε και να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, ειδικά τους μισθωτούς, με ακόμα περισσότερες φοροελαφρύνσεις και πολύ περισσότερο τη μέση ελληνική οικογένεια».
«Η προτεραιοποίηση των πολιτικών μας ήταν πάντα μια δύσκολη υπόθεση. Πάντα θα σου ζητάνε περισσότερα από αυτά τα οποία μπορείς να κάνεις. Όμως αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή η προσοχή μας πρέπει να σταθεί στη μεσαία τάξη και πρωτίστως στου μισθωτούς σε μια εποχή όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες κοιτάνε από που θα κόψουν γιατί έχουν υπερβολικά ελλείμματα, άρα η συζήτηση είναι “τι δαπάνες θα κόψω, τι φόρους θα αυξήσω”, εμείς εδώ πέρα είμαστε στην ανάποδη κατάσταση. Αυτό από μόνο του είναι μια θετική εξέλιξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος