Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε το ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου.
Η ανακοίνωση:
«Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί “αποκατάστασης της δημοσιονομικής σταθερότητας”, η πραγματικότητα τους διαψεύδει για ακόμη μία φορά.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες σκαρφάλωσαν ξανά στα επίπεδα του 2017, όταν η ελληνική οικονομία βρισκόταν υπό μνημονιακή επιτήρηση, αγγίζοντας τα 2,530 δισ. ευρώ, χωρίς καν να υπολογίζονται οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 824 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με το 2019, η καταγεγραμμένη αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεων του δημοσίου φθάνει τα 1,2 δισ. ευρώ.
Το success story της κυβέρνησης αποδομείται καθώς χρόνιες διοικητικές αδυναμίες που, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, δεν έχουν αντιμετωπιστεί στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά, δημιουργώντας στρεβλώσεις και επιβαρύνοντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε μια ήδη πιεστική συγκυρία με αυξημένη αβεβαιότητα.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:
Τα νοσοκομεία οφείλουν πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης ακόμα 604 εκ. ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ 232 εκατ. ευρώ – αντανακλώντας την χρόνια εγκατάλειψη του ΕΣΥ και του Ασφαλιστικού συστήματος εν γένει.
Την ίδια στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους κυμαίνονται σταθερά στα 35-40 δισ. ευρώ και επομένως δικαιολογίες περί οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορούν να γίνουν πιστευτές. Οι χρόνιες διοικητικές και οργανωτικές αδυναμίες παραμένουν φανερώνοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συμψηφισμούς, αποπληρωμές και εκκαθαρίσεις, προωθώντας την διαφάνεια στη διαχείριση δημοσίου χρήματος. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη υποκρισία. Η χώρα χρειάζεται λογοδοσία σοβαρότητα και σχέδιο».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος