ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Άδικη κατανομή του αποθεματικού κρίσης χωρίς διαβούλευση

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 26 εκ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ για αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία πιστώθηκαν σε λογαριασμούς παραγωγών, πολλοί όμως, έμειναν εκτός των πληρωμών

«Από τη Δευτέρα, ο αγροτικός κόσμος είναι αναστατωμένος. Τα 26 εκ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το αποθεματικό κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πιστώθηκαν σε λογαριασμούς παραγωγών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομέας αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Συνεχίζοντας επισημαίνει πως: «Πολλοί παραγωγοί όμως, έμειναν εκτός των πληρωμών, ενώ το ΥΠΑΑΤ δεν δίνει καμία διευκρίνιση για τη μέθοδο με την οποία επιλέχθηκαν οι δικαιούχοι. Το σίγουρο είναι ότι καμία διαβούλευση δεν προηγήθηκε της απόφασης.

Διαβάσαμε με προσοχή τον κανονισμό που ορίζει τον τρόπο κατανομής του αποθεματικού κρίσης. Είναι γεγονός ότι ξεκάθαρα θέτει ως προϋπόθεση την εφαρμογή μεθόδων παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον και το κλίμα. Με σαφήνεια και ρητά αναφέρεται επίσης μια άλλη βασική προϋπόθεση που διέπει όλες τις Ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Η αποφυγή της στρέβλωσης του ανταγωνισμού και της αγοράς.

Δυστυχώς, γίναμε δέκτες καταγγελιών από πολλούς παραγωγούς που εφαρμόζουν φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους όπως η Ολοκληρωμένη και το Κομφούζιο, ότι δεν πιστώθηκαν χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέλεξε να εφαρμόσει μερικώς τον κανονισμό, ξαφνικά και τιμωρητικά, αφήνοντας έξω από τις ενισχύσεις μεγάλο αριθμό παραγωγών που θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Αυτό δημιουργεί ουσιαστική στρέβλωση στην αγορά, αφού παραγωγοί που εφαρμόζουν παρόμοιες μεθόδους καλλιέργειας, με παρόμοια έξοδα και παρόμοιους πελάτες διαχωρίζονται. Κάποιοι ενισχύονται ενώ άλλοι όχι.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εδώ και χρόνια, οι αγρότες-μέλη των Οργανώσεων Παραγωγών αισθάνονται αδικημένοι επειδή διακινούν μέσω των οργανώσεων το σύνολο της παραγωγής τους, υπόκεινται σε ελέγχους και γραφειοκρατία, χάνοντας την ευελιξία που έχουν οι συνάδελφοι τους μη μέλη. Η αδικία αυτή πρέπει να διορθωθεί με συχνούς ελέγχους στην αγορά ώστε να παταχθεί η μαύρη διακίνηση, με παρεμβάσεις στο φορολογικό των αγροτών, με εφαρμογή ποιοτικών προτύπων. Δεν επιτρέπεται όμως να χρησιμοποιούνται για αυτό οι έκτακτοι ευρωπαϊκοί πόροι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τους παραγωγούς που επλήγησαν από τον πόλεμο για να αντέξουν το χειμώνα και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Ο διαχωρισμός τους σε παραγωγούς Α και Β κατηγορίας όταν οι ενισχύσεις διανέμονται, οδηγεί πολλούς σε απόγνωση και ενισχύει τον αντισυστημισμό και τον αντιευρωπαϊσμό μεταξύ τους. Όλοι οι παραγωγοί αλλά και οι συνεταιρισμοί πρέπει να γνωρίζουν από την αρχή τους όρους.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψει σε λαϊκισμούς του τύπου “όλα τα στρέμματα – όλα τα λεφτά”. Η τήρηση της ευρωπαϊκής νομιμότητας είναι απαραίτητη. Όμως, καθήκον κάθε κυβέρνησης είναι η σωστή προετοιμασία ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να διατίθενται με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα παραγωγικά οφέλη, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή.

Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι λειτουργεί με τη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”, πρόχειρα και βεβιασμένα. Κάτω από την ασφυκτική πίεση του χρονοδιαγράμματος, αφού οι πληρωμές έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, και χωρίς καμία διαβούλευση με τους παραγωγούς και τους θεσμικούς φορείς που τους εκφράζουν. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση αποτυγχάνει πλήρως».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ