Παρουσία της ΠτΔ την Κυριακή οι εκδηλώσεις μνήμης για τις Σφαγές του 1822 στη Χίο

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθούν στον ιστορικό Ανάβατο της Χίου τη Κυριακή 16 Μαΐου οι εκδηλώσεις μνήμης των Θυμάτων των Σφαγών της Χίου του 1822.

0ι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή 14 Μαΐου και θα κορυφωθούν την Κυριακή 16 Μαΐου. Παράλληλα θα διεξαχθεί μαθητικός διαγωνισμός σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χίου, στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο, εμπνεόμενοι από συγκεκριμένες προφορικές μαρτυρίες του τότε και του τώρα για τις Σφαγές της Χίου.

Θα δημιουργήσουν επίσης τη δική τους εικαστική αφήγηση με μεικτές τεχνικές ζωγραφικής, κολάζ ή φωτογραφίες. Στο τέλος του διαγωνισμού, θα δοθούν βραβεία και αναμνηστικά.

Επίσης θα προβληθούν στα σχολεία τα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου: «Οι θαλασσόλυκοι της Επανάστασης Ανδρέας Μιαούλης και Κωνσταντίνος Κανάρης», και «Δέκα λεπτά ιστορίας- ενός λεπτού σιγή».

Κορύφωση των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η Κυριακή 16 Μαΐου 2021, που θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης, Ιερά Δοξολογία, μνημόσυνο, Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων, επετειακές ομιλίες, τραγούδια και άλλα, που θα αναφέρονται στα τότε γεγονότα, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «Φάρος».

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο, «στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου είναι να μεταλαμπαδεύσει την ιστορία των Σφαγών του 1822 που στιγμάτισε το νησί της Χίου στη νέα γενιά, γιατί ο λαός που ξεχνά την ιστορία του και το παρελθόν του δεν έχει μέλλον».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος