Κ. Βαξεβάνης: Υπάρχουν στοιχεία – Γ. Οικονόμου: Θεσμική η απάντηση της κυβέρνησης

Πρώτη η κυβέρνηση θα απαιτήσει να μην μείνει καμιά σκιά στις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων και να αποδειχτούν όσα αναφέρονται — πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και διώξεις, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento” για παρακολουθήσεις υπουργών, βουλευτών και δημοσιογράφων.
Ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης κλήθηκε να καταθέσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του. Ο ίδιος ζήτησε την ενοποίηση των ερευνών και δήλωσε πως υπάρχουν στοιχεία και θ’ αποκαλυφθούν όλα.

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να καταθέσει για το δημοσίευμα του Documento, προσήλθε ο εκδότης της εφημερίδας Κώστας Βαξεβάνης, μετά την παρέμβαση του Ισίδωρου Ντογιάκου. Ο δημοσιογράφος ζήτησε τη συνένωση των πέντε δικογραφιών που εκκρεμούν για τις παρακολουθήσεις, υποστήριξε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που θα αποκαλυφτούν κι έκανε λόγο για ενιαίο κέντρο παρακολούθησης ΕΥΠ και Predator:

«Πρέπει να σταθεί στο ύψος της η Δικαιοσύνη και να αφήσουμε το κρυφοτούλι. Στα δημοσιεύματα έχουν κατονομαστεί δυο επιχειρηματίες, ο κ. Γιάννης Λαβράνος και ο κ. Φέλιξ Μπίτζιος, οι οποίοι σχετίζονται με όλο αυτό το σύστημα το αμαρτωλό, το οποίο κατέληξε να παρακολουθεί το μισό υπουργικό συμβούλιο, συν άλλα άτομα που θα δείτε τις επόμενες μέρες. Κανένας δεν τους κάλεσε καμία ανακριτική έρευνα γιατί αυτό έχει επιλέξει ο ο κ. Μητσοτάκης. (…) Υπάρχει ενιαίο κύκλωμα παρακολούθησης με εγκέφαλο τον κύριο Μητσοτάκη, αυτός είναι ο εγκέφαλος και αυτός προσπαθεί να κλείσει την υπόθεση. (…) Φυσικά υπάρχουν αποδείξεις. Τα τέσσερα μηνύματα που δημοσιεύσαμε αποδεικνύουν την παρακολούθηση. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία. Οι αποδείξεις θα δοθούν με τον τρόπο που πρέπει να δοθούν».

Ο δικηγόρος του Κ. Βαξεβάνη, Γιάννης Μαντζουράνης, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανθίσταται λυσσαλέα στην αναζήτηση και αποκάλυψη της αλήθειας γιατί τρέμει τις πολιτικές και νομικές συνέπειες των αξιόποινων πράξεων και παραλείψεών της. (…) Έστω και αργά, ήρθε η ώρα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Η αντιπολίτευση ζητά να έρθουν όλα στο φως. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ενορχηστρωμένη παρέμβαση από το Μαξίμου.

«Θεσμικό ατόπημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» λέει η κυβέρνηση

«Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει καμία σκιά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να είναι όμηρος κατασκευασμένων ιστοριών. Είπε ότι το επίμαχο θέμα βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη ξεκαθαρίζοντας ότι θα αποδοθούν ευθύνες, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει την καθολική απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών στη χώρα μας.

Επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι αυτά τα λογισμικά δεν χρησιμοποιούνται από την ΕΥΠ και το ελληνικό δημόσιο, ενώ έκανε λόγο για πολιορκητικό κριό από συμφέροντα και κέντρα με στόχο την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρομοίωσε την ιστορία του Predator με την υπόθεση της Novartis και τους κουκουλοφόρους μάρτυρες για να στήσουν μια ιστορία. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι έφτασε στο έσχατο σημείο ευτέλειας να υιοθετήσει ισχυρισμούς χωρίς αξιολόγηση, λέγοντας ότι τρέφεται από συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης για να βρει αφήγημα για την επικείμενη ήττα του στις εκλογές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει επικοινωνία με το σύνολο των υπουργών και πολιτικών προσώπων που εμπλέκει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι ουδείς πιστεύει στο φαιδρό ότι ο πρωθυπουργός ήταν εγκέφαλος αυτής της υπόθεσης.

Επανέλαβε, δε, ότι δεν αλλάζει κάτι στον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης (και οι εκλογές) θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Θα υπάρξει σωρεία αποκαλύψεων

Όλα τα όπλα (και αυτό της πρότασης μομφής) που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη φαρέτρα του θα τα αξιοποιησει στον κατάλληλο χρόνο, όταν αυτός κρίνει, ανέφεραν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εκτίμηση από την Κουμουνδούρου είναι ότι θα υπάρξει σωρεία αποκαλύψεων γύρω από τις υποκλοπές. Σημειώνουν ότι, όπως επισήμανε και η PEGA, πρέπει να ριχτεί φως στην υπόθεση πριν από τις εκλογές.

Από την Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν τις προϋποθέσεις για αδιάβλητες εκλογές:

  • Δεν μπορεί η χώρα να πάει σε εκλογές χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις για ποιο λόγο τέθηκε υπό παρακολούθηση ο αρχηγός του τρίτου κόμματος.
  • Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας τον οποίο επικαλούνται.
  • Πρέπει επίσης να φέρουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να απαγορεύει τη χρήση κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης και να σταματήσουν να καλύπτουν την Intellexa, η οποία παραμένει στη χώρα.
  • Πρέπει να αλλάξει ο διοικητής της ΕΥΠ και να μπει πρόσωπο κοινής αποδοχής, να αντικατασταθεί η εισαγγελέας κ. Βλάχου, η οποία έχει ευθύνη για τις μέχρι τώρα πρακτικές στην ΕΥΠ.
  • Χρειάζεται ακόμα, με το που θα μπούμε επίσημα στην προεκλογική περίοδο, να διοριστεί υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος να πάρει υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά, Λίνα Μπεθάνη, Γεωργία Σκιτζή, Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος