Παρέμβαση ΕΣΡ για την ποιότητα των ενημερωτικών προγραμμάτων (video)

Σε εντατικούς ελέγχους όλων των ενημερωτικών προγραμμάτων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών δημόσιων και ιδιωτικών που μεταδόθηκαν τον Σεπτέμβριο προχωρά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Η σχετική απόφαση ελήφθη σήμερα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης η οποία ασχολήθηκε με την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Κατά τη διάρκειά της προβλήθηκε και η εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δεύτερη ματιά», η οποία μεταδόθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου και η οποία προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ και το εμπάργκο εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΣΡ, τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι παρατηρούνται φαινόμενα υποβάθμισης της ποιότητας των εκπεμπομένων προγραμμάτων.

Ιδιαιτέρως απασχολούν το Συμβούλιο η ποιότητα του δημόσιου λόγου, το ζήτημα της αμεροληψίας των ειδησεογραφικών και ενημερωτικών εκπομπών και το κλίμα πόλωσης που καλλιεργείται.

Έτσι, κατά τη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η έναρξη διαδικασιών ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στις περιπτώσεις που αυτό επιβάλλεται.

Αντιδράσεων συνέχεια

Η κόντρα που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας, μετά από τα σχόλια του Σωτήρη Καψώχα στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, πυροδοτείται από δηλώσεις στελεχών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ θέση πήρε και η ΕΣΗΕΑ.

«Η απόφαση της ΝΔ ήταν προειλημμένη και προσχεδιασμένη, στο πλαίσιο της στρατηγικής της έναντι στο Δημόσιο Φορέα που έχει εκφάνσεις την κατασυκοφάντηση ή το ανταποδοτικό τέλος. Όταν η ΝΔ έχει στελέχη που συσχετίζουν το πρόγραμμα της ανοικτά με πρακτικές δικτατοριών, υποκρύπτεται σκοπιμότητα σχετικοποίησης δικτατοριών. Θεωρώ ότι στη ΝΔ, υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία τα οποία έχουν πάρει κεφάλι», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ανοίξαμε την ΕΡΤ, που σήμερα βάλλεται από τους ίδιους που την έκλεισαν επειδή δεν τους «λιβάνιζε» και αυτό μας υπενθυμίζει τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε κομματική εκδήλωση στο Χαϊδάρι, προσθέτοντας πως αυτή η επίθεση κατά της κρατικής τηλεόρασης αποτελεί και « μια εικόνα από το μέλλον που μας δείχνει τι σκοπεύει να κάνει η ΝΔ εάν ο μη γένοιτο γίνει κυβέρνηση».

«Άργησε πολύ αυτό το εμπάργκο», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης υπεραμυνόμενος της απόφαση του κόμματος. «Αυτό θα προτείνω στη ΝΔ, πώς μπορούμε οι νεοδημοκράτες να μην πληρώνουμε το τέλος στην ΕΡΤ. Είναι κομματικοί ινστρούχτορες, δημοσιογράφος που δεν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση δεν είναι δημοσιογράφος, είναι λακές».

Διαφορετική στάση επιλέγουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Η ελευθερία του τύπου και η ελευθερία του λόγου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες, δικαιώματα τα οποία πρέπει να τα σεβόμαστε. Η λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης φυσικά των δημοσιογράφων πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μπαίνουν και όρια σε αυτά τα οποία ακούγονται πολλές φορές στη Δημόσια Τηλεόραση όπως και στα ιδιωτικά κανάλια. Δεν μπορεί να  υπάρχει καλό και κακό εμπάργκο στη Δημοκρατία: Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται να κάνει  σε κανένα κανάλι ούτε η Νέα Δημοκρατία δικαιούται να κάνει εμπάργκο σε κανέναν και κανένας μας» είπε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ.

«Η ΕΡΤ είναι δημόσιος φορέας, που τον υπερασπιστήκαμε σε πολλούς αγώνες, όταν έπεσε το μαύρο… Αλλά και η ΕΡΤ έχει πολύ συχνά στάση που εξωραΐζει την κυβερνητική πολιτική» σχολίασε στην ΕΡΤ η Αλεξάνδρα Μπαλού στέλεχος του ΚΚΕ.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση μαζί με τα ξερά καίει και τα χλωρά», σχολιάζουν οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.

«Η ΕΡΤ από την ημέρα της επαναλειτουργίας της αποτελεί πετραδάκι στο παπούτσι του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάθε λίγο και λιγάκι ακούμε διάφορα. Θα κλείσει. Θα συρρικνωθεί. Η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, αντί να επικεντρώσει την αντίδρασή της στο συγκεκριμένο δημοσιογράφο απαιτώντας όσα μπορούσε να απαιτήσει, επέλεξε να κηρύξει γενικευμένο εμπάργκο στην ΕΡΤ» αναφέρει ο εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Τηλεόρασης, Νίκος Κορόβηλας.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι της ΕΡΤ που κάνουμε ευσυνείδητα και με τους κανόνες της δεοντολογίας τη δουλειά μας.  Όπως υπάρχουν και εκατοντάδες υπάλληλοι που κάνουν το ίδιο στις δικές τους ειδικότητες. Με το εμπάργκο τιμωρούνται όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αφού, εκτός των άλλων, εμποδίζονται να κάνουν τη δουλειά τους και τελικά για άλλη μια φορά γίνονται “σάκκος του μποξ”.» τονίζει η Μαρία Γεωργίου εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων ΕΡΤ στο Ραδιόφωνο και τα Πολυμέσα.

Με ανάρτηση στο Facebook, ο Σωτήρης Καψώχας, απαντώντας στην ΕΣΗΕΑ για παραπομπή του στο Πειθαρχικό της Ένωσης, αφού ανέφερε ότι παραδίδει την ταυτότητα μέλους, επισημαίνει ότι θα ήθελε να ευχαριστήσει «όλους τους ακάματους εργάτες της «αριστείας» για τις νουθεσίες περί ορθής δημοσιογραφίας. Φαντάζομαι πως τις εγκολπώθηκαν από το μαύρο της ΕΡΤ και γονιμοποιήθηκαν στο έδαφος της «προωθημένης» αντίληψης τους για τη Δημοκρατία του λόγου και της πράξης.»

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναμένει τον καθολικό έλεγχο όλων των εκπομπών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Πηγή ΕΡΤ, ρεπορτάζ Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος