Π. Τσίμας στο Πρώτο: Μακάρι να κρατήσουν το debate έτσι και στις εθνικές εκλογές (audio)

«Στην διάρκεια της βραδιάς σκεφτόμουν ότι εάν με αυτούς τους κανόνες γίνει το επόμενο debate των εθνικών εκλογών μεταξύ των πολιτικών αρχηγών όπου θα έχεις πολιτικές προσωπικότητες που στ’ αλήθεια διαφωνούν, γιατί χθες οι διαφωνίες ήταν στις αποχρώσεις, πόσο ενδιαφέρον debate θα μπορούσε να είναι με αυτούς του κανόνες. Μακάρι να το κρατήσουν, νομίζω ότι η ΕΡΤ το πήγε πολύ καλά» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Παύλος Τσίμας, ο ένας εκ των τριών δημοσιογράφων που έθεσαν τις ερωτήσεις στην διάρκεια του χθεσινού debate μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

«Ως προς την διαδικασία έχοντας ζήσει από μέσα τα περισσότερα debate από το 1996 μέχρι σήμερα ήταν το πιο κανονικό, με τον λιγότερο «στενό κορσέ», υπήρχαν περιθώρια για κανονικό διάλογο και για αλληλεπίδραση ανάμεσα στους υποψήφιους, ακόμα και για τους δημοσιογράφους ήταν πιο άνετο, για το γεγογός ότι μπορούσες να διευκρινίσεις ένα ερώτημα. Και ο τρόπος που η ΕΡΤ το οργάνωσε και το στούντιο που έφτιαξε και οι κανόνες που συμφώνησε, νομίζω ότι ήταν ένα βήμα μπροστά» συμπλήρωσε ο κ. Τσίμας.

Θα έχει ενδιαφέρον αν θα υπάρξει ένας επόμενος γύρος είπε ο κ. Τσίμας, εάν την ερχόμενη εβδομάδα γίνει ένα debate μεταξύ των δύο διεκδικητών πια. «Η πρόθεση της ΕΡΤ είναι να το κάνει και από την πλευρά των υποψηφίων θα είναι δύσκολο να αρνηθούν».

Ερωτηθείς αν έγιναν λάθη στην διάρκεια του debate , ο κ. Τσίμας απάντησε ότι το λάθος που θα μπορούσε να γίνει και θα αφορούσε όλους τους υποψήφιους μαζί, θα ήταν να εκτραπεί η συζήτηση σε προσωπική αντιδικία, σε αιχμές, σε χτυπήματα κάτω από την ζώνη, το οποίο θα τους έκανε κακό γιατί «θα δημιουργούσε στον τηλεθεατή ή στον οπαδό της παράταξης το ερώτημα, εάν μετά τις εκλογές θα ήταν όλοι μαζί ή αν θα το διαλύσουν». «Από αυτή την άποψη πήγαν αποφασισμένοι να μην αφήσουν το πράγμα να εκτραπεί, να είναι μια πολιτισμένη συζήτηση μεταξύ ανθρώπων που ανήκουν στο ίδιο κόμμα, αλλά έχουν διαφορετικό στίγμα και διαφορετική απόχρωση» σημείωσε ο κ. Τσίμας.

Πάντως ο κ. Τσίμας επεσήμανε ότι σε αντίστοιχα debate στο εξωτερικό υπάρχει η κουλτούρα να θεωρείται αδιανόητο να μην απαντήσει ο υποψήφιος επακριβώς στην ερώτηση που του τίθεται, κάτι που δεν συμβαίνει και στην χώρα μας. «Οι πολιτικοί εδώ θεωρούν ότι κερδίζουν κάτι αν πάνε, έχοντας στο μυαλό τους από πριν ότι πρέπει να πουν δέκα πράγματα γιατί αυτά τους συμβούλεψαν οι επικοινωνιακοί σύμβουλοι, οπότε ό,τι και να ερωτηθούν, θα πουν αυτά που ήθελαν εξαρχής. Αυτό δεν κάνει καλό στον διάλογο αλλά και επειδή οι τηλεθεατές είναι πολύ εκπαιδευμένοι, δεν κάνει καλό στους ίδιους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος