Π. Παυλόπουλος: Όσο η Τουρκία αμφισβητεί τα σύνορά μας αμφισβητεί τα σύνορα της ΕΕ (video)

Την συνδρομή της Ελληνοαμερικανικής Οργάνωσης AHEPA για την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων στα κρίσιμα εθνικά θέματα, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με πενταμελή αντιπροσωπεία της οργάνωσης , ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην Τουρκία σημείωσε πως “όσο η Τουρκία επιμένει να αμφισβητεί τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας, αμφισβητεί τα σύνορα και το έδαφος της ΕΕ”, και τόνισε πως η επίλυση των θεμάτων πρέπει να γίνεται πάντοτε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

«Με βάση το διεθνές δίκαιο, ιδίως τη συνθήκη της Λωζάνης, τη συνθήκη των Παρισίων του 1947 και το δίκαιο της θάλασσας, τη συνθήκη του Μοντέγκο Μπέυ του 1982, τα σύνορα της Ελλάδος, είναι σαφώς καθορισμένα. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Αυτό είναι επινόηση κάποιων. Δε νοούνται γκρίζες ζώνες. Αν προσθέσουμε το γεγονός, ότι η ΕΕ έχει σύνορα και είναι τα σύνορα των κρατών μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά, άρα αυτά τα οποία λέγονται στην Τουρκία, αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Όσο η Τουρκία επιμένει να αμφισβητεί τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας, αμφισβητεί τα σύνορα και το έδαφος της ΕΕ», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη γειτονική χώρα, να βρει τον δρόμο της μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. «Αυτό όμως προϋποθέτει, ιδίως σε ότι αφορά την ΕΕ, τήρηση των κανόνων που αφορούν και το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το διεθνές δίκαιο, αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν ανέχεται ονόματα αλυτρωτισμού. Η γειτονική χώρα θα πρέπει να επιλέξει συμφωνία μαζί μας, όπως άλλωστε της έχει καταστεί σαφές και από το ΝΑΤΟ και από την ΕΕ, ένα όνομα, το όνομα αυτό προϋποθέτει, αλλαγή του συντάγματος της πΓΔΜ, γιατί το σύνταγμα με το όνομα που αναφέρει σήμερα, δεν αποτελεί βάση για συμφωνία.

Η δική σας συμβολή στην κατανόηση των ελληνικών θέσεων, ιδίως στις ΗΠΑ είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας ότι στις θέσεις αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων είναι ενωμένη.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της AHEPA διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι με την επιστροφή τους στις ΗΠΑ θα ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης σε υψηλά κλιμάκια της Αμερικανικής διακυβέρνησης και στο Αμερικανικό Κογκρέσσο.

«Όταν γυρίσουμε στις ΗΠΑ, θα πάμε στην Ουάσινγκτον στο Κογκρέσο όλοι μαζί και θα μιλήσουμε για τα θέματα για τα οποία μας μιλήσατε. Έχουμε πολλούς σαν εμένα που δεν μιλάνε τα ελληνικά πολύ καλά, αλλά η Ελλάδα και ο Ελληνισμός είναι μέσα στην καρδιά μας» είπε ο George Horiates ύπατος ταμίας της Οργάνωσης. «Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό, αυτές τις δύσκολες μέρες, να βοηθήσουμε κι εμείς όπου μπορούμε. Η AHEPA σαν Oργάνωση δεν είναι μόνο στην Αμερική. Είναι παντού στην Ευρώπη, είναι στην Ελλάδα, στην Κύπρο. Είμαστε η συνέχεια της Φιλικής Εταιρείας, να το ξέρετε», τόνισε ο κ. Horiates.

Με την αντιπροσωπεία της ΑHEPA συναντήθηκε και ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος. Κατά τη διάρκεια της σθνάντησης συζήτησαν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στον αμυντικό τομέα, για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και για την ομηρία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος