Μία προς μία απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την πρόταση Τριαντόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
Ως προς το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ, ότι η παραπομπή πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Συντάγματος και τους νόμους και «όχι όπως βολεύει τη Νέα Δημοκρατία», ο κ. Μαρινάκης ανέφερε «η πρόταση αυτή είναι απολύτως νόμιμη και συνταγματική. Αυτή είναι η απάντηση. Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ στην αμηχανία του λέει αυτά τα επιχειρήματα, αλλά δεν επικαλείται, γιατί δεν υπάρχει τέτοιο σημείο, από ποιο σημείο του Συντάγματος προκύπτει το παράνομο ή το αντισυνταγματικό της πρότασης Τριαντόπουλου. Εμείς στην πραγματικότητα ουσιαστικά σεβόμαστε το αίτημα της αντιπολίτευσης, ενώ δεν συμφωνούμε με το περιεχόμενό του, γιατί δεν υπάρχει καμία μαρτυρία, κανένα στοιχείο κατά του κυρίου Τριαντόπουλου».
Ως προς τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να αποφύγει την προανάκριση για να αποφύγει να ακουστούν απόψεις και να εμφανιστεί ως μάρτυρας ο πρωθυπουργός, ο κ. Μαρινάκης απάντησε τα εξής.
«Το Δικαστικό Συμβούλιο διενεργεί κανονικότατα ανακριτικές πράξεις. Τίποτα από αυτά τα οποία θα μπορούσε να κάνει η προανακριτική δεν μπορεί να μην τα κάνει το Δικαστικό Συμβούλιο. Όλα μπορεί να τα κάνει το δικαστικό συμβούλιο. Ποια είναι η διαφορά; Ότι εδώ πέρα αντί για τα κόμματα, το ρόλο αυτό θα τον παίξουν ανώτατοι δικαστές, οι οποίοι κληρώνονται. Και ξέρετε γιατί τους πειράζει; Γιατί αυτό που ήθελαν να κάνουν στην αντιπολίτευση είναι να κομματικοποιήσουν μία πολύ σοβαρή διαδικασία, μια πολύ σοβαρή υπόθεση και να στήσουν το δικό τους επικοινωνιακό σόου. Προφανώς οι πολίτες προτιμούν τον ρόλο του ανακριτή να τον διαδραματίσει ένας ανώτατος δικαστικός και όχι τα κόμματα».
Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε και το στοιχείο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε επιτάχυνση της διαδικασίας. «Εμείς φτάνουμε ουσιαστικά, εφόσον αυτό το αποφασίσει η Βουλή, αρχικά η Προανακριτική και μετά η Βουλή, στο σημείο που θα ήθελε η αντιπολίτευση να φτάσουμε μετά από κάποιους μήνες. Υιοθετώντας, το ξαναλέω, το δικό τους κατηγορητήριο».
Για μια «γενναία απόφαση» έκανε λόγο ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στην πρόταση Τριαντόπουλου. «Ενώ έχει δηλώσει ρητώς και κατηγορηματικώς ότι είναι αθώος, αποδέχεται να πάει στους τακτικούς δικαστές, αυτό το οποίο έλεγε και η αντιπολίτευση και η κοινωνία, μεγάλο μέρος της κοινωνίας και το αποδεχόμαστε και εμείς πλήρως, προτείνει ουσιαστικά να πάει στον φυσικό του δικαστή, στους τακτικούς δικαστές, για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε υπόνοια σκιάς και για να μην μπορεί κανείς να κατηγορήσει ούτε τον ίδιο ούτε την κυβέρνηση για συγκάλυψη» επισήμανε.
«Το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από πέντε ανώτατους δικαστές και στο οποίο συμμετέχει και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όλοι αυτοί προκύπτουν κατόπιν κληρώσεως, μπορεί να κάνει οποιαδήποτε ανακριτική πράξη θα έκανε και η προανακριτική. Άρα η νέα διαδικασία δεν στερεί κάτι από αυτό το οποίο θα γινόταν με την προανακριτική. Και επίσης ουσιαστικά, για να το λέμε απλά, αυτό το οποίο προτείνει ο Τριαντόπουλος και μένει να το αποφασίσει αρχικά η Προανακριτική και στη συνέχεια η Βουλή, πέραν του ότι είναι καθόλα νόμιμο, απολύτως νόμιμο και συνταγματικό, γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο Σύνταγμα την οποία μπορεί να επικαλεστεί η αντιπολίτευση, η οποία να λέει ότι αυτό είναι παράνομο αυτό το οποίο γίνεται, αυτό έχει αξία να το ακούσουν οι πολίτες που μας ακούνε, αυτό το οποίο προτείνει ο κ. Τριαντόπουλος και μένει να αποφασιστεί, είναι αυτό το οποίο ζητούσε, αυτό το οποίο θα γινόταν μετά το πέρας της Προανακριτικής. Δηλαδή ουσιαστικά έρχεται ο Τριαντόπουλος και προτείνει κάτι το οποίο είναι αυτό το οποίο από την αρχή ζητά η αντιπολίτευση και υιοθετούμε, ενώ δεν συμφωνούμε, για λόγους διαφάνειας, το κατηγορητήριο που η ίδια η αντιπολίτευση έχει προτείνει και έχει συντάξει. Και κάτι ακόμα το οποίο ακούω. Λένε, ναι αλλά αν θέλει η Προανακριτική να επεκτείνει το κατηγορητήριο κατά άλλων προσώπων ή να μετατρέψει ένα πλημμέλημα σε ένα κακούργημα; Ό,τι μπορεί να κάνει η Προανακριτική μπορεί να το κάνει και το Δικαστικό Συμβούλιο. Και μάλιστα, για να γίνει αυτό, είτε η Προανακριτική είτε το Δικαστικό συμβούλιο πρέπει να στείλουν σχετικό αίτημα στη Βουλή, να συνταχθεί κατηγορητήριο και πάλι με τριάντα υπογραφές και να αποφασίσει η Βουλή. Άρα δεν αλλάζει τίποτα. Τι αλλάζει; Ουσιαστικά το ρόλο του ανακριτή τον κάνουν ανώτατοι δικαστές Αρεοπαγίτες Και τι στερεί από την αντιπολίτευση αυτή η πρόταση Τριαντόπουλου; Αυτό το οποίο παραδέχτηκαν κυνικά ότι ήθελαν να κάνουν επί της ουσίας, να στήσουν ένα σόου, να εργαλειοποιήσουν μια πολύ σοβαρή διαδικασία» συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.
Ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο 86 του Συντάγματος, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η πρόταση της κυβέρνησης, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε τα εξής.
«Η ίδια η πραγματικότητα η οποία προκύπτει και από τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και όχι μόνο ως προς την Προανακριτική, αλλά και ως προς την Εξεταστική, δείχνει μία αίσθηση η οποία νομίζω ότι είναι κοινός τόπος για τους πολίτες, ότι πολύ σοβαρές υποθέσεις εργαλειοποιούνται από την αντιπολίτευση και πολιτικοποιούνται, άρα συζητάμε σοβαρά νομικά θέματα, όπως είναι η συζήτηση για τις ποινικές ευθύνες για ένα τραγικό δυστύχημα με πολιτικούς -κομματικούς όρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εξετάζεται η αλήθεια και να μην οδηγούμαστε σε κρίσεις οι οποίες βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά όταν μιλάμε για ευθύνες πολιτικών προσώπων, γιατί όταν δεν είναι πολιτικά πρόσωπα, η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, μιλάω για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, οι συζητήσεις αυτές λοιπόν να γίνονται με όρους κομματικούς και μικροπολιτικά οφέλη να θέλουν να εξυπηρετηθούν και όχι με όρους νομικούς και πραγματικούς, με πραγματικά περιστατικά. Εμείς λοιπόν, αυτό το οποίο ερχόμαστε να πούμε είναι ότι πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση γύρω από το άρθρο 86 που αναφέρεται στην ποινική ευθύνη διατελεσάντων Υπουργών ή Υφυπουργών, όπου εδώ πρέπει να μειωθεί, αν όχι να εξαφανιστεί, αυτό είναι υπό συζήτηση, η εμπλοκή της πολιτικής, δηλαδή της Βουλής, στην παραπομπή ή μη πολιτικών προσώπων στην Δικαιοσύνη. Για να το πω στο πλήρες μέγεθός του. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που όταν υπάρχει ένδειξη ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων υπάρχει μία ειδική διαδικασία. Και άλλες χώρες έχουν τη διαδικασία που έχουμε εμείς κατ’ αναλογία, δηλαδή να περνάει μέσα από την Βουλή η παραπομπή ή μη πολιτικών προσώπων, αρχικά μέσω προανακριτικής και στη συνέχεια με την αποστολή της υπόθεσης στους φυσικούς δικαστές, δηλαδή στο δικαστικό συμβούλιο και μετά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Άλλες χώρες έχουν ειδικές επιτροπές μεικτές, αποτελούμενες από δικαστές και κοινοβουλευτικούς. Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε να προτείνουμε και σε συνεννόηση και σε συζήτηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνθέσεις εκ της φύσεώς της και συναινέσεις γιατί χρειάζονται αυξημένες πλειοψηφίες σε μία από τις δύο συνθέσεις της Βουλής είναι αυτό, δηλαδή να μειωθεί, αν όχι να μην υπάρχει, η εμπλοκή της πολιτικής, δηλαδή της Βουλής, στην παραπομπή ή μη πολιτικών προσώπων στη Δικαιοσύνη».
Κληθείς να απαντήσει αν είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεσμεύεται η Βουλή εντελώς από την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβερνήσεως, ο κ. Μαρινάκης απάντησε καταφατικά.
«Ναι, το αφήνουμε ανοιχτό αλλά θα σας πω κάτι. Σίγουρα σε όλα τα κράτη υπάρχει μια ειδική διαδικασία. Σε άλλα κράτη είναι μέσω των κοινοβουλίων τους. Σε άλλα κράτη, όπως είπα, είναι μεικτή επιτροπή από δικαστικούς και κοινοβουλευτικούς. (…) Ησυνταγματική αναθεώρηση δεν θα γίνει με όρους συνέντευξης δικής μου ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού, αλλά όπως πρέπει να γίνει στο Κοινοβούλιο και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, σίγουρα μια ειδική διαδικασία που μπορεί να είναι από δικαστές, μπορεί να είναι από ανώτατους δικαστές, μπορεί να είναι μικτή διαδικασία, όλα αυτά θα πέσουν στο τραπέζι ως προτάσεις στη Βουλή και θεσμικά από όλα τα κόμματα. Σίγουρα μια ειδική διαδικασία θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε μπορεί να υπάρχουν εκδικητικές μηνύσεις από τον οποιονδήποτε κατά ενός πολιτικού, ενός πρώην υπουργού. Σίγουρα δηλαδή, ένα φίλτρο πρέπει να υπάρχει. Σίγουρα το φίλτρο αυτό δεν πρέπει να είναι αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα, ουσιαστικά δηλαδή ένα πολιτικό φίλτρο. Θυμίζω την περίπτωση Novartis και μια σειρά από άλλες περιπτώσεις όπου τα εκάστοτε κόμματα προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν, να ποινικοποιήσουν μια σειρά από υποθέσεις για να βλάψουν τους πολιτικούς αντιπάλους. Ή μία μήνυση που μπορεί να καταθέσει κάποιος κατά ενός πολιτικού μόνο και μόνο για να τον εκδικηθεί» συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παραγραφής και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το λέμε μόνο εμείς, το λένε μία σειρά από έγκριτους συνταγματολόγους, γιατί επί των δικών μας ημερών καταργήθηκε η αποσβεστική προθεσμία, δηλαδή η ειδική παραγραφή των υπουργών και πλέον και οι διατελέσαντες υπουργοί και υφυπουργοί έχουν ακριβώς την ίδια παραγραφή με όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Από κει και πέρα όμως, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε έστω δυνατότητα παρερμηνείας ή σύγχυσης της κοινής γνώμης, όπως ανακοίνωσε και χθες ο πρωθυπουργός, στο ακριβώς επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα έρθει και η σχετική διάταξη για να μην μπορεί να ειπωθεί το οτιδήποτε αντίθετο. Αλλά το ξεκαθαρίζω, είναι καθαρά για λόγους αποφυγής παρανόησης. Ήδη έχει λυθεί το θέμα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παραγραφής».
Απαντώντας στο κατά πόσο μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα Τριαντόπουλου και άλλα πρόσωπα εφόσον προκύψουν στη διαδικασία, ο κ. Μαρινάκης τόνισε τα παρακάτω. «Έχουμε πει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη. Εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο μας κατηγορούσαν για συγκάλυψη, χωρίς να έχουν φέρει την οποιαδήποτε πρόταση και αναφέρομαι προφανώς στην τραγωδία των Τεμπών και στη δικογραφία της Λάρισας, η οποία διερευνά αυτό το τραγικό δυστύχημα που έχασαν τη ζωή τους 57 συνάνθρωποί μας. Μόλις έφεραν το κατηγορητήριο, το πρώτο κατηγορητήριο γι’ αυτήν την υπόθεση έχει να κάνει με τον Τριαντόπουλο, μόλις έφεραν κατηγορητήριο, μας κατηγόρησαν ότι θα αποφύγουμε τη βάσανο της προανακριτικής. Εμείς, παρά το γεγονός ότι το κατηγορητήριο αυτό, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στερείτο οποιουδήποτε στοιχείου ή μαρτυρίας που να εμπλέκει τον Τριαντόπουλο, για λόγους διαφάνειας ήρθαμε και ψηφίσαμε την προανακριτική. Αμέσως μετά λέγανε ότι θα κουκουλώσουμε την υπόθεση, θα συγκαλύψουμε και θα αποφύγουμε να πάει να δικαστεί ο κύριος Τριαντόπουλος στους φυσικούς του δικαστές. Τώρα που ερχόμαστε και λέμε ότι θα πάει, ο ίδιος το ζητάει, μένει να αποφασιστεί και να ψηφιστεί, στους φυσικούς δικαστές γυρίζουνε πάλι ανάποδα το αφήγημα. Το λέω λοιπόν και το επαναλαμβάνω. Δεν πρόκειται η κυβέρνηση να σταθεί εμπόδιο στο οτιδήποτε ζητήσει, το τονίζω, η Δικαιοσύνη. Και το κυριότερο, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια πολύ σοβαρή διερεύνηση από τον εφέτη ανακριτή, την κυρία Εισαγγελέα, τους δικαστικούς λειτουργούς. Η υπόθεση αυτή φαίνεται ότι βαίνει προς ολοκλήρωση. Δεν ξέρω τώρα το ακριβές χρονικό διάστημα. Εμείς θέλουμε να γίνουν όλα γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά για ένα πάρα πολύ σοβαρό τραγικό δυστύχημα. Σε ποια ονόματα θα πέσει επάνω η δικαιοσύνη που οφείλει να στείλει τη δικογραφία αμελλητί στη Βουλή, αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Εμείς, αυτό το οποίο δηλώνουμε για να μην υπάρχει καμία παρανόηση και το έχουμε δείξει πλέον μια σειρά από πράξεις, όπως η χθεσινή πρόταση του κυρίου Τριαντόπουλου, δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη δικαιοσύνη, Αλλά θα μιλήσουμε με όρους δικαιοσύνης, όχι με όρους πολιτικών κομμάτων που θέλουν να διαδραματίσουν το ρόλο των δικαστών».
Στην υπόλοιπη πολιτική επικαιρότητα, ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα Τσάφου για την κυβέρνηση και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι αντί να συζητούνται θέματα όπως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, μονοπωλούν την εσωτερική επικαιρότητα οι επιλογές των προσώπων στον ανασχηματισμό, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «ακριβώς αυτό είναι και το κίνητρο της αντιπολίτευσης, η οποία λειτουργεί με όρους ανθρωποφαγίας και δολοφονίας χαρακτήρων. Ο κ. Τσάφος απάντησε, έκανε και χθες μία ανάρτηση. Είναι δεδομένο ότι υπηρετεί και θα υπηρετήσει τις πάγιες και διαχρονικές εθνικές θέσεις. Εγώ τυχαίνει και λόγω της θέσης μου στην κυβέρνηση ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχω συνεργαστεί με τον κ. Τσάφο. Πέραν του βιογραφικού του, πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο έχει παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων σε αυτή την πολιτική. Δεν τίθεται καμία αμφισβήτηση για το ήθος του και την αφοσίωσή του στις εθνικές θέσεις. Εγώ τι λέω; Λέω ότι και ο κ. Τσάφος και όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, ζητάμε να κριθούμε για το έργο μας, την αποτελεσματικότητά μας με τον πιο αυστηρό τρόπο και από τους πολίτες και από την αντιπολίτευση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν βοηθάει τον δημόσιο διάλογο αυτή η ανθρωποφαγία, αυτές οι προσωπικές επιθέσεις, για τις οποίες μάλιστα συγκεκριμένα ο ίδιος σαφώς έχει απαντήσει προ πολλού καιρού και συνολικά με την ίδια του τη στάση θα απαντήσει και θα κριθεί. Και ο λόγος που γίνεται όλο αυτό είναι ακριβώς αυτό το οποίο είπατε στην ερώτησή σας. Η αντιπολίτευση, επειδή δεν θέλει να συζητάμε για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας, για το γεγονός ότι με αυτές τις επιτυχίες θα μειωθούν ή μακάρι και να ελαχιστοποιηθούν οι αδικίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια από την υπερδεκαετή κρίση και το γεγονός ότι έχουμε δημιουργήσει μισό εκατομμύριο δουλειές με την πολιτική μας και πρέπει να δημιουργήσουμε κι άλλες, για το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι μισθοί κατά 30% και πρέπει να αυξηθούν κι άλλο για να απορροφηθεί αυτή η συσσωρευμένη ακρίβεια των τελευταίων ετών, για τα κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού που έρχονται να συμπράξουν με τα δημόσια πανεπιστήμια, δεν θέλουν να κάνουμε αυτή τη συζήτηση από την αντιπολίτευση».
Στις διεθνείς εξελίξεις και συγκεκριμένα σε σχέση με τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολη με τη σύλληψη Ιμάμογλου, ο κ. Μαρινάκης ερωτηθείς κατά πόσο προκαλούν ανησυχία, είπε τα εξής.
«Νομίζω ότι δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή δεν είναι το πρέπον να βιαστούμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο. Σίγουρα η χώρα μας έχει μία σταθερή στάση. Είναι ένα κράτος δικαίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο, ένα κράτος, μία χώρα η οποία με βάση και τις εκθέσεις, τις επίσημες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις οποίες αποτυπώνεται η πρόοδος αυτή, προσπαθεί κάθε χρόνο να βελτιώνεται σε όλα αυτά τα επίπεδα και στέκεται πάντοτε με θεσμικό τρόπο υπέρ του σεβασμού του κράτους δικαίου και εφαρμόζει μια εξωτερική πολιτική, η οποία βασίζεται στο δόγμα της μη υποχώρησης σε καμία περίπτωση σε θέματα αυτό που λέμε σε ζητήματα κυριαρχίας. Δεν συζητούμε ζητήματα κυριαρχίας και κόκκινων γραμμών. Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο είναι ένα ζήτημα που αφορά το εσωτερικό της γείτονος χώρας. Προφανώς το παρακολουθούμε και η όποια τοποθέτηση θα γίνει με προσοχή και όταν υπάρχουν και όλα τα δεδομένα».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος