Π. Μαρινάκης: Ο πήχης είναι τα καθημερινά προβλήματα

Σε θέματα επικαιρότητας, όπως τα ζητήματα εφαρμογής του νόμου και την επιβολή προστίμων για πλασματικές εκπτώσεις, τους ελέγχους της ΕΛΑΣ στα γήπεδα, τις παραλίες και άλλα, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του Τηλεοπτικού Σταθμού OPEN με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Ο πήχης είναι τα καθημερινά προβλήματα. Μέσα σε δύο μήνες λίγο παραπάνω μετά τις εκλογές έγιναν κάποιες αυτονόητες παρεμβάσεις εφαρμογής του νόμου. Περιπτώσεις εικονικών εκπτώσεων: Έχουμε πλέον δύο κύματα μεγάλων προστίμων, τα πρώτα έχουν εισπραχθεί. Εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών, η πρώτη περίπτωση, εκ νέου εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών και εταιρείες καλλυντικών ειδών η δεύτερη περίπτωση. Ποιος ο λόγος; Εικονικές εκπτώσεις. Μια άλλη περίπτωση είναι τα αδικαιολόγητα κέρδη. Μια άλλη περίπτωση είναι τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή και οι πολλοί έλεγχοι που έχουν γίνει. Μια άλλη περίπτωση είναι οι παραλίες και ο δημόσιος χώρος.

Υπάρχει δικαίωμα προσφυγής σε όλα τα πρόστιμα υπάρχει όμως και δικαίωμα άμεσης εξόφλησης με μια έκπτωση, που σημαίνει ότι είναι παραδοχή της παράβασης. Σε ό,τι αφορά τις παραλίες έχουν μπει πρόστιμα στις πιο μεγάλες και σε έκταση και σε έσοδα παραλίες στα πιο δημοφιλή νησιά αλλά έχουν γίνει έλεγχοι και σε περιοχές όχι τόσο τουριστικές. Η λογική είναι ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν είμαστε πολίτες δύο και τριών κατηγοριών. Αυτό πρέπει να εμπεδωθεί. Ένα είδος παράβασης είναι να έχει κάποιος μια άδεια για συγκεκριμένα τετραγωνικά και να το επεκτείνει και οι λουόμενοι να μην μπορούν να κάνουν ελεύθερα το μπάνιο τους. Και η άλλη περίπτωση είναι να φοροδιαφεύγουν».

Αναφερόμενος στη γηπεδική βία σχολίασε πως: «Μια άλλη περίπτωση, γιατί ωραία είναι τα λόγια αλλά καλύτερα είναι τα έργα. Θυμάστε τι είπε ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA. Έχουν γίνει πολλά, μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες ανακοίνωσε η Αστυνομία 37 επιχειρήσεις σε συνδέσμους οπαδών, έκλεισαν εννιά μόνο αυτές τις τρεις ημέρες.

Είχαμε τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, του φιλάθλου της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή, ένα τραγικό συμβάν στη Θεσσαλονίκη, άλλη μια δολοφονία, του Άλκη Καμπανού. Τα παιδιά αυτά ουσιαστικά δολοφονήθηκαν γιατί σε κάποιους δεν τους άρεσε ενδεχομένως η ομάδα που υποστήριζαν. Γιατί κάποιοι είναι δολοφόνοι. Δεν υπάρχει «γιατί» στη δολοφονία. Το Κράτος οφείλει να αυξάνει τις ποινές, να επεμβαίνει, να είναι «παρών», να εφαρμόζει τις ποινές, να εκτίονται αυτές κατά μεγαλύτερο ποσοστό στις φυλακές γιατί το έχουμε ζήσει αυτό στο παρελθόν, να υπάρχει μια μεγάλη απόσταση ποινών και έκτισης ποινών, και βέβαια αυτά που λέει να τα κάνει πράξη. Δεν αντιλέγω ότι σίγουρα ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν περισσότερα αλλά πλέον θέλω να έρχομαι με την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου να σας μιλάω για πράξεις. Είτε αφορά πρόστιμα, είτε ελέγχους, είτε εκκενώσεις καταλήψεων. Όπως έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μετσόβιο. Δεν ανήκει κανένας δημόσιος χώρος σε κανέναν.

Στέκομαι πολύ σε αυτό και επιμένω, γιατί ειδικά ως ένας απόφοιτος δημόσιου πανεπιστημίου, δημόσιου σχολείου, δυστυχώς στην κοινωνία υπήρχε για πάρα πολλά χρόνια μία αίσθηση ατιμωρησίας, μια αίσθηση ότι είμαστε πολίτες δύο και τριών ταχυτήτων. Επιμένω σε αυτό. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανεχτούμε σε οποιοδήποτε επίπεδο φαινόμενα παραβατικότητας και το ξαναλέω, δεν μιλάω με «θα». Αυτό είναι μια αναγκαία προϋπόθεση της Δημοκρατίας. Δεν είναι δόγμα, νόμος και τάξη. Είναι η αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, της Κυβέρνησης, του Κράτους, των Αρχών. Είτε αφορά δημόσιους χώρους, είτε αφορά παραβατικότητα, είτε αφορά αισχροκέρδεια, αδικαιολόγητα κέρδη».

Για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δήλωσε: «Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε. Σε μία από τις τρεις κρίσιμες ημερομηνίες, η μία είναι τις επόμενες μέρες, την Παρασκευή. Η άλλη είναι 20 Οκτωβρίου και η τρίτη είναι 1η Δεκεμβρίου. Θεωρώ ότι σε μία από αυτές τις τρεις, έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα και να κάνουμε άλλο ένα πολύ σημαντικό βήμα, ένα άλμα προς το μέλλον για να προχωρήσουν όλα τα υπόλοιπα. Όλα αυτά γιατί συμβαίνουν; Γιατί είναι λογικό οι πολίτες να τα ακούν και να λένε «τώρα τι με νοιάζει εμένα η επενδυτική βαθμίδα».

Μας νοιάζει γιατί έτσι χρηματοδοτούνται όλες αυτές οι παρεμβάσεις των μισθών, τα νέα ασθενοφόρα, τα νέα λεωφορεία. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις, που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, έχουν τη μεγαλύτερη αξία για μας».

Για τις καταγγελίες και τις εξελίξεις στο κόμμα των «Σπαρτιατών», ο κ. Μαρινάκης επισήμανε πως: «Πρώτον, ως προς το ποινικό σκέλος, την ποινική αξιολόγηση αυτών που είπε ο κ. Στίγκας, γιατί τα είπε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως αρχηγός κόμματος. Πάντα έχουν βαρύτητα αυτά που λες, αλλά πόσο μάλλον όταν τα λες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σε μια συζήτηση αρχηγών κομμάτων, αξιολογούνται από τη Δικαιοσύνη σε ανώτατο επίπεδο. Και ό,τι και να πει ο οποιοσδήποτε στη συνέχεια, αυτά έχουν καταγραφεί και θα ελεγχθούν. Και είναι δεδομένο ότι θα ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη. Δεν είναι δική μας δουλειά αυτή. Σκέλος κοινοβουλευτικό-πολιτικό. Νομίζω ότι όλες αυτές οι εξελίξεις δικαιώνουν εκ των υστέρων και τις νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια σειρά από τροπολογίες που δεν άφησαν σε έναν καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση και σε μαχαιροβγάλτες να μπουν στη Βουλή. Και όλο αυτό φαίνεται στη συνέχεια τι συμβαίνει. Θα ελεγχθεί ποια η σχέση του κόμματος αυτού προεκλογικά ή μετεκλογικά.

Εμείς εξετάζουμε όλες μας τις νομικές δυνατότητες, κάθε δυνατότητα που έχουμε και θα επανέλθουμε.

Η Κυβέρνηση νομοθετεί και από εκεί και πέρα δίνει τα εργαλεία στη Δικαιοσύνη. Δεν μιλήσαμε γι’ αυτό, αλλά κάθε δυνατότητα που έχουμε, είτε σε επίπεδο χρηματοδότησης είτε σε επίπεδο εφαρμογής του νόμου, εμείς το εξετάζουμε και θα επανέλθουμε. Το σοβαρό είναι σίγουρα τα ποινικά ζητήματα που ακούγονται κι αυτός ήταν κι ο λόγος που αποκλείστηκαν όσοι αποκλείστηκαν από τις εκλογές κι αυτός είναι κι ο λόγος που κάποιοι είναι στη φυλακή, γιατί έκρινε η Δικαιοσύνη ότι είναι εγκληματίες. Όσο απεχθείς κι αν είναι οι ιδέες τους, στη φυλακή είναι επειδή είναι εγκληματίες. Όπως έκρινε η Δικαιοσύνη, έτσι; Δεν το κρίναμε εμείς, η Δικαιοσύνη το έκρινε.

Το τρίτο που θέλω να πω, είναι ότι είναι μία καλή απόδειξη όλη αυτή η εικόνα – οι παραιτήσεις που λαμβάνονται πίσω, οι κατηγορίες για εκβιασμούς, οι αναφορές περί χρηματοδότησης – όλα αυτά που ακούγονται, να δει κανείς πίσω από το προσωπείο δήθεν πατριωτών, δήθεν εθνικών σωτήρων, δήθεν των ανθρώπων οι οποίοι είναι απέναντι στο σύστημα και το πολεμάνε και αντισυστημικά, είτε από τα αριστερά, είτε από τα δεξιά, είτε από τα άκρα, είτε από οπουδήποτε, θα έρθουν δήθεν να ρίξουν το κατεστημένο – να δουν ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο πίσω από αυτό το προσωπείο. Πρέπει να αντιμετωπισθούν πολιτικά. Γενικά αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη. Εκλογικά, ως προς τις διαδικασίες και τα όργανα, αντιμετωπίζονται από τον νόμο. Δεν θα συμμετέχουν στα όργανα. Πρέπει να αντιμετωπισθούν και πολιτικά. Και νομίζω όλες αυτές οι εικόνες που βλέπουμε, για χρήματα, οι καταγγελίες για εκβιασμούς, είναι μία ακόμη απάντηση για το ποιος τελικά είναι αντισυστημικός, ποιος είναι χρήσιμος και ποιος μπορεί να κάνει καλύτερες τις ζωές μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος