Π. Μαρινάκης: Ιερό καθήκον η μάχη κατά της παραβατικότητας σε γήπεδα, γειτονιές, πανεπιστήμια

«Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας πιστεύουμε ότι θα αποδειχτούν επαρκή για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αποκτήνωσης«, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθούν όλοι οι αγώνες της Super League για δύο μήνες, έως τις 12 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο πλαίσιο των νέων μέτρων, για τα οποία τόνισε: «Δεν θα σταματήσουμε λεπτό τη δύσκολη μάχη για κάθε μορφής παραβατικότητα στα γήπεδα, στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια. Είναι ιερό καθήκον». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πρέπει να επιστρέψει η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων στα γήπεδα με ασφάλεια. Μέχρι να εξασφαλιστούν οι προδιαγραφές δεν είναι ασφαλής η παρουσία των φιλάθλων. Μακάρι αυτά που ανακοινώσαμε να είναι αρκετά».

Αύριο, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη  και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο. 

Ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι οι υπουργοί «θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά».

Και πρόσθεσε:

«Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων “στρατών”, οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου». 

Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου που θα γίνονται αγώνες κεκλεισμένων των θυρών θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων: 

  • Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και
  • Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα, μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού  μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει σειρά ανακοινώσεων και ειδικός πειθαρχικός κώδικας με δυνατότητα επιβολής ποινών πέραν των συνεπειών που προβλέπει η αθλητική Δικαιοσύνη. Δεν θα σταματήσουν οι έλεγχοι στους συνδέσμους. Πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα για να προστατεύοσυμε τον αθλητισμό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μαρινάκης επιβεβαίωσε ότι τα πιο τραγικά περιστατικά των τελευταίων ετών έγιναν εκτός γηπέδων και τόνισε ότι ο υπό διαβούλευση νέος ποινικός κώδικας κλείνει όλα τα παραθυράκια αναστολών. Στόχος η παραβατικότητα, είτε σε Πανεπιστήμιο είτε σε γήπεδο, όπως είπε.

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών συνεχίστηκε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΙΜΕΑ, τους δεκάδες χιλιάδες ελέγχους με αυστηρά πρόστιμα και τα εργαλεία για τη μόνιμη μείωση της ακρίβειας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Μηχανισμό εναέριας διάσωσης και αεροδιακομιδών με αναβάθμιση του 112 και στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής arogi.gov.gr που ανοίγει σήμερα εκ νέου για την υποβολή και τροποποίηση αιτήσεων από τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

Ειδικότερα, αιτήσεις και διορθώσεις μπορούν να υποβάλλουν:

  • επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις για πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης,
  • ιδιοκτήτες ακινήτων για πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής,
  • νοικοκυριά για ενίσχυση για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής.

Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου ως τις 3 Ιανουαρίου θα είναι σε ισχύ το καλάθι των Χριστουγένων με προσθήκη 6 νέων κατηγοριών τροφίμων , είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε την Παρασκευή ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, το «Καλάθι των Χριστουγέννων» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται 6 νέες κατηγορίες τροφίμων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τους καταναλωτές απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως το Καλάθι του Νοικοκυριού, η Μόνιμη Μείωση Τιμής, συνεχίζοντας παράλληλα και με αμείωτο ρυθμό τους ελέγχους στην αγορά», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η σύσκεψη για την προσθήκη νέας ειδικής εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης στο gov.gr, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί το απόγευμα της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων και στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο θα λάβει χώρα την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια κρίσιμη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς – μεταξύ άλλων – συζητείται και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο».

Από τις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών

«Το μέτρο της διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών αφορά αποκλειστικά και μόνον τη Superleague 1 αλλά και τις ομάδες Β των ΠΑΕ που αγωνίζονται στη Superleague1 και επεκτείνεται για προφανείς λόγους ασφάλειας και στον αγώνα του Ολυμπιακού την ερχόμενη Πέμπτη στο Europa league», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για το κατά πόσον τα κυβερνητικά μέτρα επεκτείνονται και στους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος και συγκεκριμένα σε αυτόν με το Καζακστάν τον Μάρτιο για την πρόκριση στο Euro 2024.

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την οργή και την απογοήτευση των κατόχων διαρκείας, είναι προφανές πως είναι η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων που δεν έχει καμία ευθύνη. Πρόκειται για μία συνολική παρέμβαση, ας είμαστε ειλικρινείς το πρόβλημα δεν ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα, ούτε αφορά στους οργανωμένους οπαδούς ενός ή δύο συλλόγων. Δεν είναι η μοναδική παρέμβαση. Πρέπει να διερευνήσουμε ποιοι κρύβονται πίσω από εγκληματικές πράξεις, ποιοι τις ανέχονται και ποιοι τις υποθάλπουν. Αντιλαμβάνομαι την στεναχώρια τους, αλλά ας είναι αυτή η δική τους συνεισφορά (των κατόχων διαρκείας), προκειμένου να λύσουμε ένα διαχρονικό τεράστιο πρόβλημα, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια, αλλά και να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές για τη συντριπτική πλειοψηφία στα γήπεδα. Βάζουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ισχύσουν αυτή τη φορά. Υπάρχει η ανάγκη να επιστρέψουν όλοι στο γήπεδο με έλεγχο ταυτοπροσωπίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών.

Τόνισε δε πως τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, μεταξύ άλλων και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. «Εμείς θέλουμε να είμαστε στην ίδια σελίδα με όλους τους εμπλεκομένους στον χώρο του ποδοσφαίρου και με όλους όσοι επενδύουν στο ποδόσφαιρο, είναι σαφές ότι ορισμένα πράγματα που νομοθετήθηκαν δεν τηρήθηκαν από όλους», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μάλιστα και κατόπιν σχετικής ερώτησης ο Παύλος Μαρινάκης απήντησε ότι το αρμόδιο υπουργείο θα αποσαφηνίσει κατά πόσον το μέτρο της κεκλεισμένων των θυρών διεξαγωγής των αγώνων της Superleague1 θα επεκταθεί και στους αγώνες Κυπέλλου για το χρονικό διάστημα έως τις 12/02.

Σε ερώτηση γιατί το μέτρο της διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές αφορά μόνο το ποδόσφαιρο και όχι άλλα αθλήματα, όπως το μπάσκετ, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι ναι μεν τα επεισόδια επεκτείνονται και σε άλλα αθλήματα, όμως «ο πυρήνας τους είναι η βία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Δεν νομίζω ότι ήταν πρόβλημα του βόλεϊ αυτό που συνέβη εκεί» είπε για το περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού και συμπλήρωσε «Απλά βρήκαν εκείνη την ημέρα και μεταφέρθηκε ο ένας στρατός και έκανε αυτά που έκανε έξω από το γήπεδο. Ως προς το μπάσκετ, έχει αξιολογηθεί ότι μπορούν να γίνουν κρίσιμα παιχνίδια, ακόμα και τελικοί του ελληνικού πρωταθλήματος, με εξασφαλισμένη την ασφάλεια των φιλάθλων. Γι αυτό και θεωρούμε ότι δεν ήταν σωστό να έχουμε αυτή την απόφαση στο μπάσκετ και τα υπόλοιπα αθλήματα».

Αναφορικά με τη χθεσινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδίως μετά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, τόνισε ότι «δε νομίζω πως υπάρχει κριτική, ούτε είναι αντίθετο αυτό που λέει ο πρώην πρωθυπουργός με αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό που προέκυψε από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είναι ότι διατυπώθηκαν καθαρά οι ελληνικές θέσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος