Π. Κόκκαλης: Χωρίς μελέτη των επιπτώσεων η απόφαση για αναθεώρηση της ΚΑΠ

Σύνοψη
  • Άδικο σύστημα, σχεδιασμένο προς όφελος των μεγάλων βιομηχανιών και όχι για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων γεωργών και κτηνοτρόφων.
  • Η αναθεώρηση θέτει σε κίνδυνο τους ίδιους τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΚΑΠ.

Καταγγελτικός, ως προς την πρόταση αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο με στόχο την απάλειψη περιβαλλοντικών κανόνων και με την οποία συμφώνησε ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, είναι ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του Κόσμου Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος τονίζει ότι η εν λόγω αναθεώρηση θέτει σε κίνδυνο τους ίδιους τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΚΑΠ και αφ’ ετέρου δεν αντιμετωπίζει το πραγματικό εισοδηματικό πρόβλημα των αγροτών.

Η αναθεώρηση για την οποία πανηγυρίζει ο κ. Αυγενάκης γίνεται χωρίς μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων, τονίζει ο κ. Κόκκαλης και προσθέτει ότι «η κατάργηση βασικών καλών γεωργικών πρακτικών οδηγεί σε μεγαλύτερη ευπάθεια των καλλιεργητικών συστημάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και αυξημένη εξάρτηση από φυτοφάρμακα».

Εφερε το παράδειγμα της Θεσσαλίας, λέγοντας ότι «οι ανθρώπινες απώλειες και η καταστροφή του 25% της συνολικής παραγωγής της χώρας κατέδειξαν την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού για την προσαρμογή του αγροδιατροφικού τομέα στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η κλιματική κρίση».

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων υπενθύμισε μάλιστα στον κ. Αυγενάκη ότι «οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είχαν καταψηφίσει το 2021 την Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία εγκρίθηκε με τις ψήφους της Δεξιάς και του Λαϊκού Κόμματος και είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και τότε, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα άδικο σύστημα, σχεδιασμένο προς όφελος των μεγάλων βιομηχανιών και όχι για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Επεσήμανε επίσης τη σφοδρή αντίδραση 52 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος οι οποίες χαρακτηρίζουν «γελοία και σκανδαλώδη» την απόφαση για αναθεώρηση της ΚΑΠ και κατέληξε, τονίζοντας την καθοριστική σημασία των ευρωεκλογών. «Ή θα συνεχίσουμε στο δρόμο της καταστροφής ή θα αλλάξουμε ρότα προς έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο υγιή και πιο δημοκρατικό», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος