Π. Αμυράς στο Πρώτο: Η εξυγίανση στις επιδοτήσεις και η ανάκτηση των ποσών θα υλοποιηθούν πλήρως (audio)

«Το πρόγραμμα εξυγίανσης στο σύστημα επιδοτήσεων θα υλοποιηθεί πλήρως. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε στη Βουλή τη ρύθμιση για την πρόσβαση της ΑΑΔΕ στα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι το πρώτο βήμα για τη μεταφορά του Οργανισμού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ συγκροτούνται τα κλιμάκια ελέγχου και θα πιάσουν δουλειά προκειμένου να ξεκινήσει η ανάκτηση των ποσών που έχουν δοθεί παρανόμως» επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα ΑΦΜ με τα μεγαλύτερα ποσά επιδοτήσεων προς τα μικρότερα, σημείωσε ενώ τόνισε πως βούληση και στόχος της κυβέρνησης είναι «με κάθε τρόπο να ανακτηθούν όλα τα χρήματα τα οποία καταβλήθηκαν με παράνομους τρόπους σε εντός εισαγωγικών κτηνοτρόφους, φορείς ή παραγωγούς που δεν είχαν τα νόμιμα κριτήρια και τις νόμιμες προϋποθέσεις».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό να συμβεί να ανακτηθούν τα ποσά, δεδομένου ότι εμπλέκονται μεσάζοντες ή ότι ενδεχομένως πρέπει να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις, ο κ. Αμυράς τόνισε ότι υπάρχουν οι διαδικασίες και ο μηχανισμός ανάκτησης μέσα και από το κοινοτικό δίκαιο.

«Αυτό με τους μεσάζοντες εγώ δεν το λαμβάνω υπόψη. Κάποιος έλαβε τα χρήματα, το πώς τα έδωσε μετά, πού, αυτό είναι δικό του θέμα, αλλά η ανάκτηση θα γίνει και γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε γίνεται και μια συντονισμένη προσπάθεια από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, από αυτές τις αρχές που έχουν την τεχνογνωσία και στους ελέγχους και στις διασταυρώσεις για να υπάρξουν αποτελέσματα. Θα έλεγα να περιμένουμε λίγες εβδομάδες προκειμένου να δούμε και στην πράξη το πώς θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία για να ανακτηθούν τα ποσά τα οποία είχαν χορηγηθεί παρανόμως» ανέφερε σχετικά.

Ως προς τα πυρά της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση αλλά και στον ίδιο πρωθυπουργό, με τον κ. Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί ευθέως τον κ. Μητσοτάκη ότι γνώριζε και δεν έκανε τίποτα, ο κ. Αμυράς ανέφερε τα εξής.

«Ο κ. Ανδρουλάκης και τα κόμματα της συμπολίτευσης ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Εργαλειοποιούν ένα σοβαρό ζήτημα, όπως είναι οι παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις και θυμάστε είχαν και παλαιότερα χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό ενορχηστρωτή, του έχουν επιρρίψει ευθύνες για οτιδήποτε συμβαίνει στον πλανήτη, από την πληθωριστική κρίση μέχρι την ενεργειακή κρίση. Δεν περιμένουμε κάποια άλλη πιο σοβαρή προσέγγιση από το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη».

«Ο πρωθυπουργός από το 2019 που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διακυβέρνηση της χώρας, έχει δώσει σαφή εντολή σε όλους τους υπουργούς να συγκρουστούν με το βαθύ κράτος και τις παθογένειες του παρελθόντος. Σε πολλούς τομείς τα καταφέραμε, θυμηθείτε πριν από 6 χρόνια πού βρισκόμασταν στο μέτωπο της φοροδιαφυγής και πού βρισκόμαστε τώρα με συνδεδεμένες τις ταμειακές μηχανές με τα POS, με την ψηφιακή κάρτα εργαζομένων, ώστε να δηλώνονται όλες οι υπερωρίες.

Θυμάστε τι γινόταν, το μόνιμο παράπονο και το μόνιμο θέμα ήταν ότι οι συντάξεις δεν εκδίδονταν παρά μόνο ύστερα από 4-5 χρόνια. Τώρα γίνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Θυμηθείτε τα κυκλώματα των υπερσυνταγογραφήσεων που λύθηκαν με την άυλη συνταγογράφηση και με τους ψηφιακούς μηχανισμούς. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε και αυτή είναι η Ελλάδα που επιδιώκουμε. Στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αγροτικών επιδοτήσεων, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, έμειναν οι πληγές ανοιχτές και αυτό έχει πολλές αιτίες. Έγιναν πολλές προσπάθειες. Θυμίζω, όπως είπε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάνω από 5.200 φυσικά πρόσωπα ελέγχονται από το 2019 μέχρι σήμερα. Ανοιχτές υποθέσεις υπάρχουν στη δικαιοσύνη, γίνονται δίκες. Ένας πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ διώκεται και δικάζεται.

Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα «συμβατικά» μέσα και αφού διαπιστώθηκε ότι παραμένουν τα προβλήματα, παραμένουν παράθυρα, για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η μετάβαση των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, που έχει και το κύρος και την τεχνογνωσία και σε διασταύρωση και σε ελέγχους» συμπλήρωσε ο κ. Αμυράς.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το email του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Σημανδράκου, τόνισε ότι «οι πληρωμές του 2023 με τα δεσμευμένα ΑΦΜ, έγιναν όπως ακριβώς είχε εισηγηθεί ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Από αυτά τα 9.300 κόκκινα ΑΦΜ, περίπου 730, τελικώς κατέληξαν στον εισαγγελέα γιατί διαπιστώθηκαν τεράστιες παρατυπίες.

Επομένως, προσπάθειες έγιναν. Ο πρωθυπουργός κατέληξε στη λύση της ΑΑΔΕ βλέποντας ότι το πρόβλημα παρά τις προσπάθειες παραμένει. Θα έλεγα παρέμενε και για έναν ακόμα λόγο, το γεγονός ότι έλειπαν βασικά εργαλεία για τους ελέγχους. Για παράδειγμα, το Κτηματολόγιο το 2019 βρισκόταν στο 32%. Τώρα, φέτος πιστεύουμε, στο τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, που είναι η βάση προκειμένου να διαπιστώσουν όλοι πού βρίσκονται τα βοσκοτόπια, τα σχέδια βόσκησης, οι δασικοί χάρτες και λοιπά. Επομένως, υπήρχαν και διαρθρωτικές αδυναμίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε και βέβαια ο πυρήνας του προβλήματος, που θα γίνει μέσα από τους εκτεταμένους ελέγχους, ώστε να σταματήσει αυτή η χρόνια παθογένεια.

Το ξέρουμε ότι οι πολίτες περιμένουν από εμάς πολλά. Όπως τα καταφέραμε στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, σε άλλα ζητήματα, υπερσυνταγογραφήσεις, θα το καταφέρουμε και στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ένα πρόβλημα το οποίο είναι 30, ίσως και 40 χρόνων».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Απαντώντας στο κατά πόσο έχει αναληφθεί στο σύνολό της η πολιτική ευθύνη με τις παραιτήσεις και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο κ. Αμυράς τόνισε «το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη λέγοντας ότι, δεν τα καταφέραμε σε αυτό τον τομέα, είναι απολύτως σαφές και είναι ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα, ότι απέναντι στην εργαλειοποίηση, απέναντι σε μεθοδεύσεις, εμείς απαντούμε με ειλικρίνεια».

«Σε πολλούς τομείς τα καταφέραμε, στον τομέα αυτό δεν τα καταφέραμε παρά τις προσπάθειες που κάναμε, αλλά εδώ είμαστε για να κριθούμε και στην μεταρρύθμιση που θα γίνει στο σύστημα αγροτικών επιδοτήσεων, όπως σας περιέγραψα με την ΑΑΔΕ και τα υπόλοιπα ελεγκτικά μέσα, ώστε οι πολίτες στη λήξη της τετραετίας να βάλουν στη δική τους σκέψη ποια είναι τα θετικά, ποια είναι τα αρνητικά, να ζυγίσουν και να κρίνουν και την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα» προσέθεσε.

Σχετικά με την πρόταση για προανακριτική που αναμένεται να φέρει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα, ερωτηθείς εάν η Νέα Δημοκρατία δε συμφωνήσει με το περιεχόμενο της πρότασης κατά πόσο θα φέρει τη δική της, ο κ. Αμυράς είπε «εμείς θα μελετήσουμε πλήρως και μελετούμε πλήρως τη δικογραφία και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Δεν είναι ο χρόνος για να σας πω κάτι, γιατί δεν γνωρίζω και κάτι περαιτέρω. Είναι σαφές ότι πάντοτε, θα εξετάσουμε με βάση τα πραγματικά περιστατικά με βασικά νομικά στοιχεία και όχι με τις κορώνες της αντιπολίτευσης. Γιατί είδαμε πώς έγινε και στην τραγωδία των Τεμπών μια εργαλειοποίηση με τα χαμένα βαγόνια, με τα ξυλόλια και τα υπόλοιπα που θυμόμαστε από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό θα έλεγα να μείνουμε στο ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση πάντοτε θα εξετάσει όλα τα δεδομένα της δικογραφίας και θα λάβει τις αποφάσεις με βάση πραγματικά περιστατικά και όχι με τις κομματικές επιδιώξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες είναι απολύτως μικροκομματικές».

Τέλος, σχετικά με το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά μια σειρά υποθέσεων, για την σύμβαση 717, το προσφυγικό, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, απαντώντας στο ερώτημα, εάν τελικά φαίνεται ουσιαστικά να υποκαθιστά την ελληνική δικαιοσύνη, ο κ. Αμυράς τόνισε «μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω, ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξετάζει, έχει ανοιχτές υποθέσεις συνολικά στις 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες έχει συμβληθεί, 2600 υποθέσεις. Επομένως, δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο ότι εξετάζει κάποιες υποθέσεις στην Ελλάδα. Για παράδειγμα στην Ιταλία, αφού εξετάζονται αυτή τη στιγμή 764 υποθέσεις, στο Λουξεμβούργο των χιλιάδων κατοίκων είναι 18, έρευνες, στη Βουλγαρία είναι πάνω από 250. Επομένως, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξετάζει παντού υποθέσεις όπως έχει αρμοδιότητα και θυμίζω ότι είναι ένα όργανο το οποίο έχει ιδρυθεί πριν από λίγα χρόνια, που λειτουργεί ουσιαστικά από το ‘21-‘22 σε όλη την Ευρώπη. Επομένως, θα έλεγα ότι δεν πρόκειται για ένα ελληνικό φαινόμενο. Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά 2.600 υποθέσεις σε 24 χώρες και αυτό νομίζω ότι δίνει απάντηση.

Άλλωστε, αυτή τη στιγμή ελέγχονται 5.200 φυσικά πρόσωπα, προ παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας από τις ελληνικές αρχές, από τα ελληνικά δικαστήρια, από καταγγελίες που έγιναν ή πρωτοβουλίες από υπουργούς μας, από μέλη της κυβέρνησης, από τις διοικήσεις, από αγρότες, από καταγγελίες. Όλα αυτά εδώ εξετάζονται από ελληνικές αρχές πριν παρέμβει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και αυτό είναι το μήνυμα της μηδενικής ανοχής. Μηδενική ανοχή σε οποιοδήποτε φαινόμενο διαφθοράς. Το είδαμε στις υπερσυνταγογραφήσεις, το είδαμε στα κυκλώματα στα τελωνεία, στα κυκλώματα της δημοτικής αστυνομίας, στους τελωνειακούς σταθμούς, προχθές είχαμε πάλι μια επιτυχία των αρμόδιων διωκτικών αρχών. Πάντοτε θέλουμε και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξαλειφθούν οι εστίες της αδιαφάνειας και της διαφθοράς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος