Έντονη αντιπαράθεση και υψηλοί τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των συναρμόδιων Επιτροπών για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.
Ένταση προκλήθηκε όταν ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, υποστήριξε ότι με την συγκρότηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, η δημόσια περιουσία παραδίνεται για 99 χρόνια στους δανειστές που θα ελέγχουν και τη διοίκησή του, ενώ το σύνολο των εσόδων θα αξιοποιείται για την αποπληρωμή του χρέους.
“Μου κάνει φοβερή εντύπωση ότι σε τρία λεπτά μπορείτε να πείτε τόσες ανακρίβειες”, είπε απευθυνόμενος στον κ. Κουτσούκο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
“Η πλειοψηφία της Διοίκησης θα είναι Έλληνες. Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ταμείο θα είναι ελληνικό, και θα διοικείται από την Ελλάδα. Δεν σώζετε το κόμμα σας με ψέματα» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και κάλεσε τον κ. Κουτσούκο «να πάρει πίσω την άποψη ότι παραχωρείται δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν για το χρέος, διότι θα πηγαίνουν 50% για το χρέος και 50% στα δημόσια έσοδα για επενδύσεις».
Ότι το 50% των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις θα κατευθύνεται για την αποπληρωμή του χρέους, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας στον Άδωνι Γεωργιάδη.
Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι σαν αντιπολίτευση ήταν εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ, που τώρα ψηφίζει, ενώ αναφερόμενος στη διοίκηση του νέου υπερταμείου είπε ότι, οι δανειστές θα ασκούν ουσιαστικά την διοίκηση, με δεδομένο ότι έχουν τα τρία από τα πέντε μέλη και για τη λήψη αποφάσεων απαιτείται πλειοψηφία τεσσάρων ψήφων.
Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει τους δανειολήπτες, αφού ο νόμος παρέχει προστασία στο 33% των δανειοληπτών για ένα έως δυο χρόνια, όσα σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη θα χρειαστούν τα ξένα funds, για να ασχοληθούν με τους μικρότερους δανειολήπτες, αφού τελειώσουν με τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.
“Ξαναελάτε στις αρχές του 2018 να μας καταγγείλετε ότι δεν προστατέψαμε τους δανειολήπτες. Σ’ αυτή τη χώρα κάναμε αυτή τη διαπραγμάτευση και καταφέραμε αυτά που καταφέραμε”, απάντησε ο Γιώργος Σταθάκης.
«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως αυτές για την επιβολή πρόσθετων μέτρων, είναι το αποτέλεσμα της αβελτηρίας, των πειραματισμών, τον ερασιτεχνισμό της αριστερής διακυβέρνησης”, ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας και εκτίμησε ότι τα συνολικά μέτρα αθροίζουν τουλάχιστον στα 9 δισ.
Για “ξεπούλημα της πατρίδας που ξεκίνησαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις” έκανε λόγο στην εισήγησή του ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.
Υποστήριξε, ότι μέσω του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση ξεπουλά κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας, και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογία για να αυξηθεί η φορολογία των βουλευτών, επικαλούμενος στοιχεία του taxis, σύμφωνα με τα οποία ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει το ίδιο εισόδημα με ένα βουλευτή, πληρώνει τετραπλάσιο φόρο.
“Η κυβέρνηση ολοκληρώνει επί της ουσίας το έργο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να αμαυρώσει κάθε προοπτική διεξόδου από το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα”, υποστήριξε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση “σηκώνει σκόνη για να μην καταλάβει ο λαός τι τον περιμένει και να εγκλωβισθούν ανάγκες του κεφαλαίου και τη στρατηγική του ευρωμονόδρομου”.
“Με το νομοσχέδιο, ενισχύεται η μαύρη εργασία μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών η ανταγωνιστικότητα των νησιών και πλήττονται οι μικρομεσαίοι και οι χαμηλόμισθοι” υποστήριξε ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς και σημείωσε ότι “δεν υπάρχει αναπτυξιακή διάταξη σε όλο το νομοσχέδιο.”
Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, φέρνουν μια ισορροπία για να αντιμετωπίσουμε χωρίς δανεικά το έλλειμμα που έχει μειωθεί πάρα πολύ, υποστήριξε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος.
Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καράς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μπορεί να οδηγηθεί στην πτώση εξαιτίας της υπέρμετρης φορολογίας και ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει αναλογία με τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο που έληξε το 1987.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος