Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα (video)

Κόκκινο έχει χτυπήσει η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την κατάσταση της υγείας του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες, τρομοκράτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά από 53 μέρες απεργία πείνας και έξι μέρες απεργία δίψας, με αίτημα την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πυρά με την Αριστοτελία Πελώνη να ασκεί κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο Πρόεδρός του, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την Κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του”, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι επιλέγει την στρατηγική της έντασης: “Η κα Πελώνη οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες εάν θεωρεί «αυτόκλητους συνηγόρους» του Κουφοντίνα, πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, και τους βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Κουμουτσάκο και Τζαβάρα, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το Μέρα 25, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Συνήγορο του Πολίτη, τη Διεθνή Αμνηστία και τους εκατοντάδες νομικούς και ακαδημαϊκούς που ζητούν την τήρηση του νόμου”.

“Δική της είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορονοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο”, αναφέρει ο Παύλος Χρηστίδης εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Το ΚΚΕ επισημαίνει πως: “Οι πράξεις του Κουφοντίνα έχουν κριθεί πολιτικά, ηθικά και νομικά με την καταδίκη του. Σήμερα όμως δεν κρίνεται αυτό, αλλά το δικαίωμα ενός κρατούμενου στη δίκαιη και αξιοπρεπή μεταχείριση”.

“Η κυβέρνηση επιλέγει να παρανομήσει, ρισκάροντας την ύπαρξη του πρώτου νεκρού απεργού πείνας και δίψας πλέον, στην Ευρώπη, από την εποχή ακόμα της Θάτσερ”, δήλωσε μιλώντας στο CNN GREECE, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜΕΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Η συνήγορος του Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, επιμένει ότι από την πλευρά του έχουν ασκηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες για το αίτημα μεταφοράς στον Κορυδαλλό με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής να αναφέρει ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα χορηγήθηκαν όλα τα έγγραφα που είχαν ζητηθεί.

Όπως επισημαίνει η κ. Κούρτοβικ: “Με επιστολή της, η κα Νικολάου δήλωσε ότι υπήρχαν απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, βάσει της οποίας ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και εν συνεχεία στο Δομοκό με δική της απόφαση και αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα. Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε μία ώρα, είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και συνεχόμενα στον Δομοκό, ήταν αυτή που εξώθησε τον κρατούμενο στην απεργία πείνας”.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής αναφέρει πως: “Τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες ως προς τη μεταγωγή του κρατουμένου. Αναφορικά με τις αιτιάσεις της συνηγόρου του Κουφοντίνα περί μη χορήγησης αντιγράφων των αποφάσεων, απαντούμε ότι είναι απολύτως ψευδείς και πρόκειται για μια παρελκυστική τακτική από την πλευρά της.

Το βράδυ της Δευτέρας 1/3/2021, η κ. Κούρτοβικ επανήλθε με νέα δήλωση (διαβάστε το πλήρες κείμενο) όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: “Η γεν.γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής, ψεύδεται για μία φορά ακόμη, ενώ ολόκληρη η πολιτειακή εξουσία έχει επιδοθεί σε μία οργανωμένη επίθεση με «σκονάκια» προετοιμασίας (πως αλλιώς όλοι , βουλευτές, αντιπρόεδροι, πρωθυπουργός και συγγενείς θυμάτων εμφανίζονται να έχουν γνώση των δικαστικών ενεργειών ενός κρατούμενου;) και προσπαθούν να πλήξουν τον απεργό, διαστρέφοντας την ουσία των αιτιών της ακραίας διαμαρτυρίας του. Μας καλούν να απευθυνθούμε στα δικαστήρια, ενώ γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι δυνατό γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και φρόντισαν να μην είναι δυνατό να γίνει .

Προσπαθούν να πείσουν ότι ένα μικρό τοπικό πρωτοδικείο μπορεί να ορθώσει ανάστημα απέναντι σε μία απόφαση της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, που η δηλητηριώδης ρητορική έχει καταστήσει πρώτο θέμα στις ειδήσεις.

Μας εγκαλούν ότι παρελκύουμε την διαδικασία (!!) χωρίς να ερυθριούν, καθώς, αφού τον απέκλεισαν από κάθε νόμιμη δικαίωμα και κάθε διαδικασία, λοιδορούν έναν άνθρωπο που βιώνει το μαρτύριο της στέρησης τροφής επί 53 μέρες (και άρνησης λήψης υγρών επί πολλές ημέρες) στην εντατική ενός νοσοκομείου.

Tην ίδια ώρα τη διαμαρτυρία τους στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με το Δημ. Κουφοντίνα, εκφράζουν 41 δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι ζητούν να απέχει η συνδικαλιστική τους ένωση στο εξής «από τέτοιες ενέργειες, οι οποίες είναι βέβαιο πως αποδοκιμάζονται, όπως αναφέρουν, από την πλειοψηφία του δικαστικού σώματος».

Την απεργία πείνας και τα αιτήματα που διατυπώνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σχολιάζει με τον δικό της τρόπο, η αδερφή του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, που δολοφονήθηκε το 1984 από το χέρι του τρομοκράτη της 17Ν, λέγοντας: “Ο αδερφός μου μπορεί να σηκωθεί να κάνει απεργία πείνας από εκεί που βρίσκεται; Όχι. Να καθίσει και αυτός εκεί που είναι και να μην εκβιάζει ολόκληρο κράτος. Να σταματήσει την απεργία πείνας, να σιτιστεί κανονικά και να ζήσει όσο ζήσει ας πούμε, δεν θέλουμε εμείς να πεθάνει”.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, στόχος αγνώστων έγινε τα ξημερώματα περιπολικό που βρισκόταν εν κινήσει, στην περιοχή του Ζωγράφου ενώ εμπρησμοί αυτοκινήτων και μηχανών σημειώθηκαν σε Νέα Σμύρνη, Άγιο Δημήτριο και στο κέντρο της Αθήνας.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος