Οξεία αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο (video)

Νέα ανταλλαγή πυρών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου, που τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα φέρει στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Η πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο αποτελεί σταθμό στην πορεία του εκδημοκρατισμού των θεσμών και της ενδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί τη ΝΔ για τη στάση που τηρεί μιλώντας για « αλλεργία» της Νέας Δημοκρατίας σε αλλαγές που διευρύνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, όπως απλή αναλογική και διεύρυνση του δικαιώματος της ψήφου στη νέα γενιά.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καιροσκοπισμό και έκανε λόγο για σύστημα απλού κομματικού κυνισμού. «Το έγκλημα αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Οι δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν αφήσουμε τους εμπνευστές του, μόνους, παρέα με τη Χρυσή Αυγή», τόνισε στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να γίνει πραγματικότητα και χαρακτηρίζει προσβλητική τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Απατώντας δε στον κ. Κουμουτσάκο χαρακτήρισε εξίσου προσβλητικούς για τη νέα γενιά τους ισχυρισμούς του περί «εκμαυλισμού» της με τη θέσπιση της ψήφου στα 17 έτη. «Ας μην κρίνει η Νέα Δημοκρατία εξ ιδίων τα αλλότρια», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Η Φ.Γ εννηματά κατά τη συνεδρίαση του ενιαίου πολιτικού κέντρου του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και μικροκομματικούς τακτικισμούς , ενώ εξαπέλυσε βολές και στη ΝΔ οτι νοιάζεται μόνο για το πώς θα γίνει κυβέρνηση με το μπόνους.

Το Ποτάμι απορρίπτει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και θεωρεί πως η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία.

Μπορεί να υπάρχει σκοπιμότητα, αλλά για την Ελλάδα είναι ένα τεράστιο βήμα που αν δεν το κάνουμε θα είναι έγκλημα επισημαίνει ο Βασίλης Λεβέντης.

Υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών τάχθηκε η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΝΑ ΜΠΕΘΑΝΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος