Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών , μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα, τη Φωνή της Ελλάδας και τους Περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ.
Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση και το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την πώληση ποσοστού της ΔΕΗ ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι, «βρισκόμαστε σε μια νέα απαίτηση, η οποία δεν έχει βάση στα αρχικώς συμφωνηθέντα, ούτε σε αυτά που είχαν συμφωνηθεί κατά την πορεία της διαπραγμάτευσης στην φάση της πρώτης αξιολόγησης». Παράλληλα υπογράμμισε: «Ο κύριος Σκουρλέτης είναι από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν είχε πρόθεση να εκφράσει την άποψή του ως εσωτερική αντιπολίτευση. Τα ενεργειακά είναι μία από τις περίφημες επιγενόμενες απαιτήσεις των δανειστών. Θα βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση στο πλαίσιο του έντιμου συμβιβασμού. Όσο παρατείνεται η διαδικασία της αξιολόγησης, τόσο αναχαιτίζεται η ορμή της ελληνικής οικονομίας».
Για την Συνταγματική αναθεώρηση ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου τόνισε ότι, «μετά την κατάρρευση του δικομματισμού της μεταπολίτευσης , βρισκόμαστε σε ένα νέο πολιτικό πεδίο. Προτείνονται ρυθμίσεις που αφορούν την ιστορία, όπως η απλή αναλογική και η ενίσχυση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και η απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης του νερού, εκεί θα συγκρουστούμε με τη Νέα Δημοκρατία».
Για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και την σχέση της με την υπόλοιπη Ευρώπη ο Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι, «θέλουμε να μείνει ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας . Μια ευρωπαϊκή Τουρκία είναι καλύτερος γείτονας από μια εχθρική Τουρκία. Μεγάλο τμήμα αυτών των επιθετικών δηλώσεων έχουν προορισμό το εσωτερικό ακροατήριο. Μετά το πραξικόπημα είναι ιδιαίτερα αποσταθεροποιημένη και αβέβαιη η κατάσταση. Από την πλευρά μας αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με σταθερότητα και με μια προσπάθεια να μην κλιμακώσουμε την ένταση».
Τέλος για την διακήρυξη της Ρώμης και τις αλλαγές στην Ε. Ε. ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι, «εάν η Ευρώπη δεν γίνει κοινωνική δεν θα υπάρξει. Είναι ένα ευρύτερο στοίχημα που αφορά όλη την πορεία της Ε.Ε. συναρτάται στενά και με το δικό μας ζήτημα της διαπραγμάτευσης . Πρέπει να πάψει η πολιτική της νεοφιλελεύθερης Ορθοδοξίας που έχει καταστρέψει την Ελλάδα, έχει όμως δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Αλέκα Σταυροπούλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος