Εκτός υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis- Στενή παρακολούθηση-Ενημέρωση του πρωθυπουργού (video)

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το τουρκικό πλοίο «Oruc Reis» κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας Το σεισμογραφικό σκάφος της Τουρκίας βρέθηκε σχεδόν 60 ναυτικά μίλια εντός της ανατολικής πλευράς της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» έσπευσε αμέσως στην περιοχή, ενημερώνοντας δι’ ασυρμάτου τον πλοίαρχο του Τουρκικού σκάφους για την παράνομη είσοδό του, ενώ έδινε on line εικόνα στο Εθνικό κέντρο Επιχειρήσεων και ταυτόχρονα το ίδιο έκαναν και αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή.

Η στενή παρακολούθηση του ερευνητικού συνεχίζεται από την Ελληνική φρεγάτα ακόμη και τώρα που έχει στρέψει ανατολικά και κατευθύνεται όπως δείχνει η ρότα του προς τις τουρκικές ανατολικές ακτές.

Στις 06:40 τα ξημερώματα, το τουρκικό σεισμογραφικό πέρασε από την Κυπριακή στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Έπλευσε έξω από τα όρια της σχετικής NAVTEX που είχε εκδώσει η Τουρκία, κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και βρέθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Λίγη ώρα αργότερα, το Τουρκικό σκάφος εντοπίσθηκε 128 ναυτικά μίλια νότια του Καστελορίζου και 292 ν.μ. μακριά από το ανατολικό άκρο της Κρήτης, πλέοντας σε διεθνή ύδατα.

Πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι τα σενάρια είναι δυο.

Το πρώτο αφορά τις καιρικές συνθήκες που υποχρέωσαν τον καπετάνιο να πάει κόντρα στον καιρό ώστε να μην του κοπούν τα καλώδια.

Το δεύτερο που ίσως έχει και μεγαλύτερη βάση αφορά δοκιμασία σε χρόνους αντίδρασης της Ελληνικής πλευράς.

Οι Αξιωματικοί της Ελληνικής φρεγάτας είπαν αρκετές φορές στον ασύρματο- απευθυνόμενοι προς τον καπετάνιο του σεισμογραφικού- ότι βρίσκεται το πλοίο του με ποντισμένα τα ηχοβολιστικά καλώδια εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αρχικά δεν υπήρξε απάντηση αλλά στις διαρκείς κλήσεις από την Ελληνική φρεγάτα, ο κυβερνήτης του Orus Reis απάντησε ότι βρίσκεται εντός της Τουρκικής ΑΟΖ.

Και μετά από αυτή την πρόκληση, η επόμενη ήταν να πλησιάσουν δυο πολεμικά πλοία της Τουρκίας ώστε να πλαισιώσουν το ερευνητικό λίγη ώρα πριν αποφασίσει να στρέψει ανατολικά για να πάρει την ρότα ίσως προς το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε.

Κλείνοντας το περιστατικό με το σεισμογραφικό έχει συμπέσει με την επίσκεψη στο Ελληνικό επιτελείο του Διοικητή των Νατοϊκών Δυνάμεων και Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Ευρώπη.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε τον Πτέραρχο Γουόλτερς ο οποίος και δήλωσε ρητά ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιες ενέργειες.

Συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δίκαια», είπε εμφατικά για να συμπληρώσει, «ελέγχουμε απολύτως την κατάσταση».

“Να δούμε αν είναι μια αναγνωριστική κίνηση”, ανέφερε νωρίτερα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

“Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση ότι παραβιάζει τη νομοθεσία, αφού ο νόμος 2289/95 όπως τροποποιήθηκε από το νόμο 4001/2011, προβλέπει ότι η Ελλάδα έχει οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα”, ανακοίνωσε η “Ελληνική Λύση”.

Στο μεταξύ, 24 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την κρίση των Ιμίων και οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

“Οι Έλληνες ενωμένοι στέλνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα, ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες”. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας είναι αδιαπραγμάτευτα», ανέφερε ο προεδρεύων Θανάσης Μπούρας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Νίκος Σταυρουλάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Τουρκικό ερευνητικό πλοίο σε διεθνή ύδατα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα-Παρακολουθείται από ελληνικό πολεμικό (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος