Οργισμένη αντίδραση της Αθήνας στις συστάσεις Ερντογάν προς τον ελληνικό λαό (video)

Για «ωμή παρέμβαση» στα ελληνικά πράγματα μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις υποδείξεις Ερντογάν προς τους Έλληνες πολίτες να αποδοκιμάσουν στις εκλογές την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Δεν θα παρασυρθούμε στη ρητορική οξύτητα, αλλά και δεν θα αφήσουμε αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση» είπε ο Γιάννης Οικονόμου. Προκλήσεις Ερντογάν και προς την Κύπρο. Πρότεινε στον Νίκο Αναστασιάδη να συναντηθούν στα κατεχόμενα για να εισπράξει ένα κατηγορηματικό «όχι».

Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στις νέες προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιστρέφει στη ρότα των εμπρηστικών δηλώσεων, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη.

Μηνύματα ψυχραιμίας, αποφασιστικότητας και μηδενικής ανοχής εκπέμπει η Αθήνα απέναντι στις οβιδιακές μεταμορφώσεις του προέδρου της Τουρκίας, που προσαρμόζει τη ρητορική του ανάλογα με το κοινό, στο οποίο απευθύνεται.

Μετά τη σιγή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της οποίας δεν επανέλαβε ενώπιον των ηγετών τους γνωστούς αναθεωρητικούς βερμπαλισμούς του, ο κ. Ερντογάν βαδίζει και πάλι στα χνάρια των γνωστών επιθετικών δηλώσεων. Και σε μία πρωτοφανή κίνηση, δε δίστασε να πραγματοποιήσει ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας, προκαλώντας την ηχηρή απάντηση της ελληνικής πρωτεύουσας.

«Δε θα παρασυρθούμε, αλλά ούτε και θα αφήσουμε αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

«Από τη ρητορική οξύτητα του προηγούμενου διαστήματος, τώρα άλλαξε πίστα. Τώρα επιχείρησε μια ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας. Είναι απολύτως φυσικό ο κ. Ερντογάν να μην αισθάνεται άνετα με μια κυβέρνηση που σημειώνει επιτυχίες για την Πατρίδα (…) Είναι πολύ φυσικό ο κ. Ερντογάν να ενοχλείται με έναν πρωθυπουργό που έχει ανεβάσει τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας σε άλλα στάνταρ. Με έναν πρωθυπουργό που τον χειροκροτούσε όλο το Κογκρέσο, που τον υποδέχθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος στον Λευκό Οίκο. Με ένα πρωθυπουργό που υπογράφει μεγάλες διεθνείς συμφωνίες και συμμαχίες με τη Γαλλία και εμβαθύνει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το απαραίτητο μήνυμα και μάθημα στους κυβερνώντες του, οι οποίοι επιδιώκουν περιπέτειες και που θα καταλήξουν σε καταστροφή για αυτούς, με δημοκρατικά μέσα» σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Είναι νομίζω η πιο χαρακτηριστική απόδειξη ότι η κυβέρνηση κάνει καλά τη δουλειά της (…) Η Ελλάδα έχει ενισχυθεί, το δήλωσε ο ίδιος ο Ερντογάν, εμμέσως πλην σαφώς χθες (…) Και θα συνεχίσουμε έτσι, με μία ήρεμη αποφασιστικότητα, ενισχύοντας τις συμμαχίες μας, ενισχύοντας την άμυνά μας» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

«Τα επιχειρήματά μας γίνονται αποδεκτά, όπως φάνηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις παραινέσεις συμμάχων προς την τουρκική πλευρά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

«Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας είναι νομικά παντελώς ανυπόστατες και ουσιαστικά αποτελούν μία ακόμα ψηφίδα στο γενικότερο αναθεωρητικό αφήγημα που προβάλλει η γειτονική χώρα. Αντίθετα, οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες, στον Καταστατικό Χάρτη των Η.Ε., στο θεμελιώδες δικαίωμα της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των κρατών» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο ελληνικός λαός δεν δέχεται υποδείξεις από κανένα για τις δημοκρατικές του επιλογές, ανέφερε ο Τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η ΝΔ, στην προσπάθεια της να αξιοποιήσει μικροκομματικά προς όφελος της τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, καταντά να τον καθιστά παράγοντα της εσωτερικής πολιτικής της χώρας. Για μια ακόμη φορά επικίνδυνη!» έγραψε στο Twitter o κ. Κατρούγκαλος.

Αποκαλυπτικός για το περιεχόμενο της συζήτησής του με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, ήταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Αποκλείεται», ήταν η απάντησή του στην πρόταση του Τούρκου προέδρου για συνάντηση στα κατεχόμενα.

Στο μεταξύ, πρόταση τεσσάρων σημείων κατέθεσαν στα Ηνωμένα Έθνη οι Τουρκοκύπριοι, μέσω του ηγέτη τους, Ερσίν Τατάρ. Βασικότερο σημείο είναι η συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. «Αναλόγως του περιεχομένου, θα είναι και η απάντησή μας», τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος