Οργή για τον «σερίφη» του Έβρου – Κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες

Την ώρα που δίνεται η μάχη με τις φλόγες στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε βίντεο, που θυμίζει εποχές σκοταδισμού.

Σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα άνδρας επιδεικνύει στον λογαριασμό του στα social media, 25 ανθρώπους και όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, τους οποίους έχει απαγάγει και στοιβάξει σαν σαρδέλες μέσα σε τρέιλερ, που σέρνει με το αυτοκίνητό του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας ο ιδιοκτήτης του οχήματος εντοπίστηκε συνελήφθη και κρατείται μαζί με δύο ακόμη συνεργούς του που το βοήθησαν χθες το απόγευμα, να κρατήσουν 13 άτομα από το Πακιστάν και την Συρία.

Φαινόμενα αυτοδικίας δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση και ο Γιάννης Οικονόμου, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνει πως: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με ισχυρό δημοκρατικό κεκτημένο και ανθρωπιστική παράδοση. Η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή σε καμία έκφανσή της».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε: «Η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, μέσω των αρμοδίων αρχών, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών και εξετάζει κάθε καταγγελία. Φαινόμενα αυτοδικίας ή διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων δεν θα γίνουν ανεκτά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καλεί τις αρχές να παρέμβουν για τις εικόνες αυτοδικίας εναντίον μεταναστών, με τον εκπρόσωπό του Στέργιο Καλπάκη, να δηλώνει στον Αντέννα: «Είχαμε ανατριχιαστικές εικόνες με πογκρόμ, με φαινόμενα αυτοδικίας και πρόσκληση βίας εναντίον μεταναστών για τα οποία θα πρέπει να παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές. Ποιος υποδαυλίζει ή μάλλον ποιος ανέχεται τέτοια φαινόμενα».

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε ανάρτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου ο οποίος κάνει λόγο για παραμυθατζήδες ανθρωπιστές. «Για τους 3 συλληφθέντες ο νόμος είναι ξεκάθαρος! Άρθρο 275: αυτόφωρα αδικήματα οποιοσδήποτε πολίτης έχει το δικαίωμα να συλλάβει αυτόν που παρανομεί! ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ!ΤΕΛΟΣ! Ανθρωπιστές παραμυθατζήδες έχετε αλλάξει τα πάντα όχι εμάς ! #φωτια #Βελοπουλος». Επίσης συμπλήρωσε πως: «Οι φωτιές δεν ήταν τυχαίες, μπήκαν από χέρια παράνομων μεταναστών».

Δεν μπορούν να δημιουργούνται μίση και αντιπαλότητες που προκαλούν τα ακροδεξιά μορφώματα όπως αυτό του Βελόπουλου», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας στον Έβρο προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη η οποία σε παραγγελία της τα χαρακτηρίζει ανησυχητικά, ζητώντας να διερευνηθεί η διάπραξη αδικημάτων όπως βιαιοπραγία, έκθεση σε κίνδυνο και αρπαγή.

Δ. Βερβεσός: Τυπικό αδίκημα του ποινικού κώδικα για αρπαγή κακουργηματικού χαρακτήρος

Μιλώντας την ΕΡΤ για το θέμα αυτό ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, δήλωσε τα εξής: «Νομίζω ότι μιλάμε για ένα τυπικό αδίκημα του ποινικού κώδικα για αρπαγή κακουργηματικού χαρακτήρος και είναι πολύ ευχάριστο που ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδειξε αντανακλαστικά και ζήτησε αμέσως να γεμίσουν οι σχετικές διαδικασίες. Ομιλούμε για καραμπινάτη παραβίαση του ποινικού νόμου, του αντιρατσιστικού νόμου, που τιμωρεί τα εγκλήματα και την φρασεολογία μίσους, είτε αφορά εθνοτικές, είτε φυλετικές, είτε οποιεσδήποτε άλλες ιδιαιτερότητες του προσώπου. Και εδώ λοιπόν μιλούμε για μια τέτοια κατάσταση από άποψη τελικού νόμου».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του για όσους μέσω διαδικτύου προέτρεπαν το δράστη να κάψει τους μετανάστες, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, επισήμανε: «Για το ηλεκτρονικό έγκλημα μπορούν να εντοπίσουν που ακριβώς, που βρίσκεται, ποιος το έχει κάνει την ανάρτηση και να εντοπιστεί. Τα αδικήματα τιμωρούνται με ρατσιστικό νόμο. Είναι πρόκληση σε τέλεση κακουργήματος. Είναι η ρητορική του μίσους. Είναι νόμος περί αρπαγής ανθρώπου από αυτόν που κάνει το σερίφη.

Είναι η παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου, το οποίο εάν το ηλεκτρονικό έγκλημα θέλει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρει από τα οποία ΙP έχει φύγει η συγκεκριμένη ανάρτηση και αμέσως να κινηθεί διαδικασία σε βάρος αυτών. Η ποινή είναι τουλάχιστον τρία χρόνια φυλάκιση. Και προφανώς υπάρχει και η ποινική αξίωση σε βάρος αυτών που γράφουν αυτές τις αθλιότητες.

Είναι αυτοί που αύριο, είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που θα κάνουν το κακό, θα χτυπήσουν το παιδί τους, θα χτυπήσουν, ταλαιπωρήσουν το ζώο τους, θα χτυπήσουν τη γυναίκα τους, θα βιαοπραγίσουν, θα υβρίσουν και θα παραβιάσουν μια σειρά από νόμους του κράτους. Είναι αυτή η ίδια η ποινική διαδικασία, οι άνθρωποι που είναι ποινικά υπόλογοι και οι νόμοι για τους οποίους πρέπει άμεσα να κινηθεί το σύστημα».

Σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία Αλβανών μεταναστών, αναφερόμενη στο περιστατικό και ειδικά στον αλλοδαπό «πρωταγωνιστή», τονίζει μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να φτύσουμε κατάμουτρα όποιο ανθρωπόμορφο τέρας τολμάει να προβαίνει και να καλεί σε πογκρόμ μεταναστών. Αποτελεί πραγματικά ξεχωριστή κατηγορία κατάντιας να είσαι μετανάστης και φασίστας ταυτόχρονα!
Δεν είναι μόνο η κάπνα από τα καμένα δάση που μας πνίγει, είναι που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχει αποκτηνωθεί πλήρως. Ζητάμε το δίκιο των νεκρών. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι και οι ηθικοί αυτουργοί. Να καταργηθούν άμεσα οι δολοφονικές αντιμεταναστευτικές πολιτικές».


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος