Ενοχλημένη η Άγκυρα με την Ευρώπη μετά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής – Νέα «πυρά» κατά της Ελλάδας

Καθώς η Αθήνα κεφαλαιοποιεί τα νέα απτά αποτελέσματα της στρατηγικής διεθνοποίησης, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάζει τον τουρκικό επεκτατισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ξανά στην Άγκυρα το δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου, καλώντας την παραλλήλως να εγκαταλείψει τις αβάσιμες αιτιάσεις με βάση τις οποίες αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

«Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή όπως έχω πει πολλές φορές είναι να σταματήσει επιτέλους αυτή η ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, μιας ρητορικής που είναι παντελώς μα παντελώς νομικά ανυπόστατη, εξάλλου η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα διεθνή φόρα πολύ εμπεριστατωμένα ακυρώνοντας όλη την «τουρκική επιχειρηματολογία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο να θέσει η Άγκυρα ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Αθήνα είναι σε απόλυτη ετοιμότητα ν’ αποδομήσει εκ νέου τις τουρκικές θέσεις, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι αυτός που έχει αποκόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Προφανώς εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Εμείς θα φερόμαστε με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα» συνεχίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγες ώρες πριν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφραζε επισήμως τη βαθιά ανησυχία του για την επαναλαμβανόμενη τουρκική προκλητικότητα στη ρητορική και στο πεδίο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο». 

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία η Αθήνα έχει υπογράψει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ταξιδεύει ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του σεΐχη Αλ Ναγιάν. «Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της υπογραφής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα ήθελα να τον ενημερώσω για το τι αντιμετωπίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική προκλητικότητα και την αμφισβήτηση τη κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο» αναφέρει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Στο ανιστόρητο αναθεωρητικό αφήγημα επανέρχεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αφού χαρακτήρισε την Ελλάδα «κακομαθημένη» αναφέρθηκε ανοικτά σε μια μεγαλύτερη Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας είπε «Μην ξεχνάμε πως υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία από τη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορα μας».

«Οι διατυπώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πολύ ηπιότερες, παρά την αυξημένη τουρκική επιθετικότητα» σημειώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Από τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής απουσιάζει για μία ακόμα φορά η οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«H αντιμετώπιση της Τουρκίας ως “στρατηγικού συμμάχου” είναι αυτή που τροφοδοτεί τη στάση και τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους» λέει το ΚΚΕ.

«Η Τουρκία προαναγγέλλει εισβολή υπό την ανοχή συμμάχων, εταίρων και τη σιωπή της ΝΔ» αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα προτεινόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ο Ζοζέπ Μπορέλ, με επιστολή του στον Νίκο Αναστασιάδη.

Την ίδια στιγμή 29 παραβιάσεις, όλες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πραγματοποίησε η τουρκική αεροπορία.

Με το βλέμμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Ρητή καταδίκη του τουρκικού αναθεωρητισμού από την Ε.Ε.

Έχοντας στις “αποσκευές” του τη ρητή καταδίκη των 26 ευρωπαίων ηγετών κατά της Τουρκίας, όπως προκύπτει από το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός αναμένεται να ταξιδέψει σε πέντε ημέρες στη Μαδρίτη για να συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ξεκαθαρίζει δε ότι η Αθήνα επιθυμεί να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, εάν ωστόσο ο Ερντογάν εκτός ατζέντας θέσει θέμα Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τότε αυτό θα απαντηθεί με αυστηρό και τεκμηριωμένο τρόπο.

Η Αθήνα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το κείμενο συμπερασμάτων και την αναφορά ονομαστικά στην Τουρκία. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, καλυπτόμαστε απόλυτα από τα Συμπεράσματα, όπως αυτά υιοθετήθηκαν ομόφωνα και χωρίς μεγάλη συζήτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα.

Τέλος, στα πολύ θετικά της Συνόδου Κορυφής η επικύρωση και σε ανώτατο επίπεδο της άρσης του καθεστώτος εποπτείας για την χώρα μας.

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται ότι η ΕΕ καλωσορίζει την λήξη του για την Ελλάδα και τονίζεται ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την βιώσιμη ανάπτυξη, την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την συνεχιζόμενη δημοσιονομική ευθύνη.

Τα εύσημα στην χώρα μας έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάνοντας λόγο για μία πολύ θετική εξέλιξη.

Νέα πυρά κατά της Ελλάδας – Ενοχλημένη η Άγκυρα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Η γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου 2022, επιδεικνύεται μια προκατειλημμένη, χωρίς οράματα και αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στη χώρα μας. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η ΕΕ δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να βγει από τον φαύλο κύκλο σε σχέση με την Τουρκία.

Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι απόλυτη ντροπή για την ΕΕ να σιωπά απέναντι στους ισχυρισμούς της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου, για τον εξοπλισμό των νησιών και για τις πρακτικές απώθησης που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. Αυτές οι αποφάσεις δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα. Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης. Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να δεσμευτεί και να θυσιάσει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας και τη συνεργασία με τη χώρα μας στις στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης. Το απαιτούν ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ».

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Βρυξέλλες – Γεωργία Σκιτζή

ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος