Ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις, το μήνυμα Τσίπρα από Βερολίνο (video)

Το μήνυμα ότι είναι η ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ενόψει ευρωεκλογών και η ακροδεξιά καιροφυλακτεί, αυξάνοντας την επιρροή της ιδιαίτερα στις λαϊκές μάζες, αναμένεται να στείλει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο, στις 16:00 ώρα Ελλάδος. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα αλλά και με τον αντικαγκελάριο και ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Ακολουθεί η συνάντηση την πρόεδρο του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρεα Nαλες.

Για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Τσίπρα στο twitter.

«Είχαμε πολύ καλή συζήτηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον και για αυτό έχουμε μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο. Όπως δήλωσε ο κ. Σολτς, με τον πρωθυπουργό είχαν καλή ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, «για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε προκειμένου να έχουμε καλή εξέλιξη για τους πολίτες μας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε βασικά ζητήματα στρατηγικής για την πορεία του προοδευτικού χώρου και με βάση τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επισημάνει την ανάγκη να τεθούν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, της προστασίας της εργασίας, της πολιτικής υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Θα υπογραμμίσει πως μέσα από μια τέτοια στρατηγική, θα δοθεί προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και θα μπει φραγμός στην ακροδεξιά επέλαση, αλλά, όμως, θα σημειώσει πως πέραν αυτών χρειάζονται και τολμηρές αποφάσεις που απαιτούν πολιτικό θάρρος και συνιστούν ιδεολογική ήττα των εθνικισμών.

Ως ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναμένεται να αναφέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία θα πει ότι είναι ιστορική και αποτελεί μια πολύ σημαντική προοδευτική εξέλιξη για τα Βαλκάνια της νέας εποχής.

Θα επισημάνει πως πάνω σε αυτό το έδαφος μπορούν οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη να βρουν πεδίο συνεργασίας και θα αναφερθεί στα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, όπου μια τέτοια ακριβώς συνεργασία προχωρά με επιτυχία.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε χθες το απόγευμα στο Βερολίνο, για να πάρει μέρος στο συνέδριο του SPD, και το βράδυ είχε συνάντηση με τη Συμπρόεδρο του Die Linke, Κάτια Κίπινγκ.

Σύμφωνοι ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε το μέλλον της Ευρώπης ούτε στην λιτότητα ούτε στον ρατσισμό», είναι η γερμανική Αριστερά (Die Linke) και ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε η συμπρόεδρος της Linke Κάτια Κίπινγκ, μετά την συνάντηση είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, χθες το βράδυ.

Ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις, το μήνυμα Τσίπρα από Βερολίνο (video)
Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

«Έχουμε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια άλλη Ευρώπη και έχουμε την ευθύνη να καταστήσουμε σαφές μέσα στην Ευρώπη ότι δεν υπάρχουν μόνο οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και η άκρα δεξιά, αλλά και οι δυνάμεις που βασίζονται στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην αλληλεγγύη», δήλωσε η κυρία Κίπινγκ και τόνισε ότι το κόμμα της επιθυμεί «οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη να παραμείνουν ενωμένες» και εργάζεται για αυτό. «Θέλουμε η ομάδα της Αριστεράς να γίνει μεγαλύτερη, όχι μικρότερη», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι αυτή τη φορά επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Αριστεράς, η κυρία Κίπινγκ σημείωσε ότι «είναι φυσικό κάποιος που είναι πρωθυπουργός να διοχετεύει όλη του την ενέργεια στην Ελλάδα ώστε να εφαρμόσει εκεί κοινωνική πολιτική υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, οι οποίες είναι τόσο δύσκολες και επειδή η γερμανική κυβέρνηση επέβαλε κατ’ επανάληψη κοινωνικές περικοπές και λιτότητα». Σε ό,τι αφορά την καμπάνια της ευρωπαϊκής Αριστεράς και την συμμετοχή σε αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, η συμπρόεδρος της Linke εξήγησε ότι εκκρεμεί ακόμη η παρουσίαση της προεκλογικής στρατηγικής, αλλά «βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος του ευρωπαϊκού αριστερού κόμματος».

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο οποία διήρκεσε τουλάχιστον 90′, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την γερμανίδα πολιτικό, οι εξελίξεις στην Ελλάδα, στην Γερμανία και στην Ευρώπη.

Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις και θα μιλήσει στο συνέδριο του SPD, σε πάνελ με τη συμμετοχή της προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας ‘Αντρεα Νάλες και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με θέμα «On the Left and successful».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στο Βερολίνο, (Ω.Ε) έχει ως εξής:

      • 12:00 Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα
      • 13:00 Συνάντηση με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς
      • 14:30 Συνάντηση με την πρόεδρο του SPD Άντρεα Νάλες
      • 16:00 Ομιλία στο Συνέδριο του SPD

    Την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α` Παγκοσμίου Πολέμου, στο Παρίσι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος