Τα χιλιάδες ευρώ που έφευγαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και πήγαιναν στους λογαριασμούς ανθρώπων δεν ήταν καν αγρότες ανοίγουν νέα διαδικασία στο Κοινοβούλιο για τη διερεύνηση του σκανδάλου.
Νωρίτερα σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά κατέθεσαν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη.
Αμεσα αναμένεται και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ επίσης για προανακριτική.
Όλοι οι βουλευτές και οι 37, των δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς υπέγραψαν την πρόταση συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής.
«Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για το γαλάζιο παρακράτος που έστησε ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του» σημειώνουν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τη Νέα Αριστερά δηλώνουν ότι πρόκειται «για τη μόνη συνεπή επιλογή η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για να πέσει φως στη σκοτεινή πυραμίδα της διαφθοράς».
Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς εργάστηκαν για τη διαμόρφωση μίας κοινής πρότασης, καθώς υπήρξε χθες επικοινωνία και συνεννόηση εν τέλει ανάμεσα στα δύο κόμματα για να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι αποδεικνύεται με την από κοινού πρόταση ότι υπάρχει τρόπος συνεργασιών αλλά και καθαρών λύσεων απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη και κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να υποστηρίξει την πρόταση.
Η διαδικασία
Η Βουλή μπαίνει σε ρυθμούς επιτροπών διερεύνησης. Τη Δευτέρα υπήρχε η ανακοίνωση και επίκειται η κατάθεση της πρότασης της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Μόλις κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση, αυτή θα ανακοινωθεί από την ολομέλεια του Σώματος στα τυπωθεί και θα διανεμηθεί σε κόμματα και σε βουλευτές, ενώ αμέσως μετά θα οριστεί και η ημέρα στην οποία θα διεξαχθεί η συγκεκριμένη συζήτηση, κατά πάσα πιθανότητα σε ημέρα που υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος.
Στην εξεταστική επιτροπή θα υπάρχει ένας κατάλογος ομιλητών ο οποίος θα δοθεί από τα κόμματα και σημειώνεται ότι για να υπερψηφιστεί η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αρκεί να μην είναι κάτω απο τα 2/5, δηλαδή από 120 βουλευτές.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με 121 ψήφους μπορεί να κερδίσει και να ψηφιστεί η συγκεκριμένη αυτή πρόταση. Σημειώνεται ότι η εξεταστική Επιτροπή είναι η επιτροπή που διερευνά τις πολιτικές ευθύνες.
Από σήμερα πρέπει να περάσουν επτά ημέρες, έτσι ώστε μπορεί κάποιο κόμμα και κάποιοι βουλευτές να προσφύγουν αν έχουν 30 υπογραφές στο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.
Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει παρέλευση αυτών των επτά ημερών και αμέσως μετά θα γίνει ή θα οριστεί η ημέρα εκείνη στην οποία θα συζητηθεί η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Η ειδοποιός διαφορά είναι μία: Εδώ στην Προανακριτική επιτροπή θα πρέπει για να υπερψηφιστεί η πρόταση αυτή, να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών. Δηλαδή εδώ απαιτούνται 151 ψήφοι.
Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Λίνα Μπεθάνη, Κώστας Κωνσταντόπουλος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος