Ομοβροντία καταδίκης στην Άγκυρα: Αυστηρά μηνύματα από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κομισιόν – Ηχηρή δήλωση Μητσοτάκη

Με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις της Τουρκίας με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς για την εκτός ορίων τουρκική επιθετικότητα.

«Έχουμε έναν απρόβλεπτο γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται και υπό αυτούς τους όρους θα επαναλάβω την άποψή μου. Ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στην τελετή απονομής των Βραβείων του ΕΒΕΑ και συνέχισε: «Τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες. Για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα».

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να τροφοδοτήσει με διαρκείς δηλώσεις την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Εμείς δεν πρόκειται να συνεισφέρουμε με υβριστικές δηλώσεις, με παράτυπες, παράνομες, παράλογες διεκδικήσεις, με ισχυρισμούς πέραν των ορίων του Διεθνούς Δικαίου σε μία διαρκή κλιμάκωση με τη γείτονα Τουρκία. Πάντοτε προσβλέπουμε στην επίλυση όλων των διαφορών μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα και από τις Βρυξέλλες. Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της EE σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ. 

«Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας» ανέφερε ο Πίτερ Στάνο.

Πάντως, η Άγκυρα επιμένει στην προκλητική ρητορική, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει ότι οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο δεν βρήκαν ανταπόκριση: «Κάποιοι πολιτικοί στη γειτονική μας Ελλάδα μέρα νύχτα και επίμονα μιλούν για την Τουρκία. Συνεχίζουν τις εχθρικές, προκλητικές ενέργειες. Πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα μείνουμε σιωπηλοί στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων μας και δεν θα πούμε το «ναι» σε κάποιο τετελεσμένο γεγονός. Περιμένουμε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά με αυτές τις προκλήσεις κάνοντας επισκέψεις σε χιλιάδες νησιά στα πιο κοντά στην Τουρκία νησιά».

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο αναφέρει: «Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είναι να υψώσουμε ισχυρό τείχος ανάσχεσης του τουρκικού αναθεωρητισμού, ώστε να υπερασπιστούμε σθεναρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό επιδιώκαμε από την αρχή, αυτό και κάνουμε».

Σε μια ακόμη προκλητική κίνηση, ο Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε «πυρά» κατά της Ελλάδας, δημοσιεύοντας μάλιστα μια σειρά tweets στα ελληνικά.

«Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών…. δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν».

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου: «Ο Ερντογάν θέλει συνεχώς να ανακατεύει τα πράγματα, να εγκαταστήσει μια πραγματικότητα δική του, όπως την έχει στο μυαλό του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του Συνθήκες, Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό για να μπορέσει σιγά-σιγά να χτίσει μια θεωρία αναθεωρητισμού. Αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από κανέναν πουθενά».

Απάντηση στις δηλώσεις Ερντογάν έδωσε με μήνυμά του στο twitter στα ελληνικά και στα τουρκικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα θα προστατέψει την κυριαρχία της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Ας σταματήσουν λοιπόν οι προκλήσεις και ας επιστρέψουμε στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η απάντηση στην οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, δεν είναι ο εθνικισμός».

Για παραλήρημα Ερντογάν δίχως τέλος κάνει λόγο ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης που ζητά να σταματήσουν ο εξοπλισμός της Τουρκίας. «Είναι καιρός οι εταίροι μας να σταματήσουν να υπνοβατούν μπροστά σε αυτή την αναθεωρητική στρατηγική. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η μόνη καθαρή απάντηση πρέπει να είναι το εμπάργκο όπλων».

Την ίδια ώρα, σημαντική πρόοδος επετεύχθη στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο, για την υιοθέτηση Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης. Οι ευρωπαίοι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπισης της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης τόνισε: «Για πρώτη φορά η Ευρώπη αναγνωρίζει την ανάγκη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αλληλεγγύης. Τόνισα την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του οργανισμού για την προστασία των κοινών μας συνόρων».

Στόχος είναι οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Σύνοδος Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ομοβροντία καταδίκης στην Άγκυρα: Αυστηρά μηνύματα από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κομισιόν – Ηχηρή δήλωση Μητσοτάκη
(SEECP)(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Η Αθήνα προσθέτει συνεχώς νέα μέτρα στον μαραθώνιο της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων και η Σύνοδος Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε μία ακόμα ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τους ηγέτες της περιοχής μας για τους λεονταρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κορυφαίων αξιωματούχων της γείτονος.

Ισχυρή στήριξη στις θέσεις της χώρας μας αποτελεί η παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Στο δείπνο που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τη δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες συνάντησή του με τον κ. Σολτς, μετά το τετ α τετ στις Βρυξέλλες, που έφερε το ηχηρό μήνυμα του Βερολίνου προς την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα.

Τα επόμενα βήματα

Έτσι κι αλλιώς, μετά τη λήξη της Συνόδου η ελληνική πρωτεύουσα στρέφει την προσοχή της στα επόμενα ορόσημα του Ιουνίου. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο των «27» ηγετών και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, που θα αποτελέσουν μία ακόμα ευκαιρία για τη χώρα μας να στιγματίσει τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας…

Σε αυτή καθαυτή τη Σύνοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη στόχος είναι να σταλεί ένα ηχηρό σήμα για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Ελλάδα θέλει να διευρύνει το αποτύπωμά της στην περιοχή και να πρωταγωνιστήσει σε γεωπολιτικό, ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο και στηρίζει την ενταξιακή πορεία των χωρών της περιοχής μας, λίγες ημέρες πριν το θέμα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Κανείς δεν μπορεί να αποδεχτεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό – Η ιστορία δεν ξαναγράφεται

Ομοβροντία καταδίκης στην Άγκυρα: Αυστηρά μηνύματα από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κομισιόν – Ηχηρή δήλωση Μητσοτάκη
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΔΗΣ)

«Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί αποδεκτά σύνορα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEEPC) στη Θεσσαλονίκη.

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την ξαναγράφει στο μυαλό του» είπε και τέλος χαρακτήρισε χρονιά – ορόσημο το 2033 για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.

Θεσσαλονίκη – Δημήτρης Γκάτσιος

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Ερντογάν: Η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τις απειλές Ερντογάν και έχουν διαμηνύσει με κάθε τρόπο στην τουρκική ηγεσία, ότι πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε στην ΕΡΤ ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται και σε ένα σαφές μήνυμα προς τον Ερντογάν πρόσθεσε πως πρέπει να αποφεύγεται η ρητορική που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι η κυριαρχία στα ελληνικά νησιά (εννοούν προφανώς αυτά που έχει βάλει στο στόχαστρο η Τουρκία) είναι αδιαμφισβήτητη. Ο εκπρόσωπος, τόνισε επίσης σήμερα ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.

ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος