Ομιλητές Φόρουμ Δελφών: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας σε Αν. Μεσόγειο και εντός ΝΑΤΟ

Τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και εντός ΝΑΤΟ αναδεικνύουν ομιλητές του Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα, η παρουσία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ» στη Λεμεσό, καθιστά σαφές το γαλλικό ενδιαφέρον αλλά και τη γεωστρατηγική ένταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου.

Στο λιμάνι της Λεμεσού βρίσκεται το μήκους 261 μέτρων γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ. Στο Ντε Γκολ υπηρετούν περισσότεροι από 1350 αξιωματικοί και ναύτες. Με την παρουσία του γαλλικού πλοίου στην Κύπρο, αναδεικνύεται η στρατηγική θέση της Κύπρου στο γεωπολιτικό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου.

“Η αποστολή Clemanceau 21 στοχεύει να δείξει την παρουσία της Γαλλίας και των εταίρων της σε στρατηγικής σημασίας περιοχές”, επισημαίνει ο Marc Aussedat, υποναύαρχος, διοικητής της ναυτικής δύναμης κρούσης .

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμιζε ότι η αποφυγή των προκλήσεων και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο είναι οι προϋποθέσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία. “Η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία. Επισημαίνω επίσης ότι υπάρχει πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό μου να επισκεφθεί την Αθήνα σε ανταπόδοση της δικής μου επίσκεψης στην Άγκυρα” ανέφερε ο κ. Δένδιας

Εν τω μεταξύ η Τουρκία παρουσιάζεται από σειρά ομιλητών στο Φόρουμ των Δελφών ως παράγοντας αποσταθεροποίησης όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της νατοϊκής συμμαχίας.

“Η Τουρκία δυστυχώς είναι άπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Αυτό έχει υπονομεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα με πολλούς τρόπους. Μιλάμε και για την αγορά των S400″ επισήμανε ο Κρις Βαν Χόλεν, Γερουσιαστής ΗΠΑ.

“Η θέση της Ελλάδας είναι πολιτικά και στρατηγικά σημαντική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία δεν είναι τόσο αξιόπιστη ως μέλος του ΝΑΤΟ” τόνισε η Ελένη Κουναλάκη, Αντικυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνιας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος “Είναι αναγκαίο και οφείλουμε να συνομιλούμε (με γειτονικές χώρες), πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας και να πετύχουμε ένα επίπεδο κατανόησης, όμως πάντοτε όλοι πρέπει να εμπλέκονται στη διαδικασία τηρώντας τους κανόνες.”

Στο Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στάθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά την ενημέρωσή τους από τον Νίκο Δένδια.

“Πρέπει να αξιοποιήσουμε την πίεση που δέχεται η Τουρκία στο οικονομικό επίπεδο” εκτιμά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής, τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ.

“Η Τουρκία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και λειτουργεί στο Κυπριακό με λογική διχοτόμησης” επισημαίνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής,  τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εξέφρασε ο Γιάννης Μαρίνος βουλευτής ΚΚΕ.

“Η Κύπρος για να συνεχίσει να μιλάει με τον Ερντογάν πρέπει τα στρατεύματα κατοχής να φύγουν” επισήμανε ο Γιάννης Μυλωνάκης βουλευτής, τομεάρχης Εξωτερικών Ελληνικής Λύσης

Εν τω μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία με τον αυστριακό ομόλογό της είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συζητώντας μεταξύ άλλων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών και προσφύγων.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος