Κ. Μητσοτάκης: Το νέο ΕΣΠΑ μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη της οικονομίας (video)

Στον σημαντικό ρόλο της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής αλλά και τη σπουδαιότητα εκπόνησης εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία που απηύθυνε στο «Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», που διοργανώνει το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων στο Μέγαρο Μουσικής. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νέο ΕΣΠΑ μεγάλο στοίχημα για τη γόνιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι αν και είναι θετικός ο απολογισμός, δεν έλειψαν τα τελευταία χρόνια κρούσματα επιπόλαιης και κοντόφθαλμης αντιμετώπισης των ευρωπαϊκών πόρων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με κάθε τρόπο τη σημασία εκπόνησης ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, που θα αποτελέσει τη βάση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και ανέλυσε τις διαστάσεις και τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής.

Μ. Σχοινάς: Η Ελλάδα θα λάβει ικανοποιητικούς πόρους από το νέο ΕΣΠΑ

Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα λάβει ικανοποιητικούς πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 στους τομείς της ενεργειακής μετάβασης, της σύγκλισης, της γεωργίας και του μεταναστευτικού έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην ομιλία του ο κ. Σχοινάς είπε ότι είναι ρεαλιστικό η Ελλάδα να περιμένει 21 δισ. ευρώ, τα επόμενα επτά χρόνια από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, μια αύξηση 8% έναντι του προηγουμένου επταετούς προγράμματος. Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην ενεργειακή μετάβαση, η οποία θίγει την περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας και τη Μεγαλόπολη, λέγοντας ότι μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών και του ειδικού Ταμείου για Δίκαιη Μετάβαση, η Ελλάδα αναμένεται να αποκομίσει 4 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει 7000 στοχευμένες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι είναι ευνοϊκή συγκυρία το γεγονός ότι η νέα προγραμματική περίοδος ξεκινάει σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τις «μαύρες μέρες του 2015» και ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας. Οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα 2021-2027 είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επαφή και διαβουλεύσεις, οι οποίες θα ενταθούν κατά την κροατική και την γερμανική προεδρία, στο τέλος της οποίας (τέλος του 2020) αναμένεται να κλείσει το νέο επταετές πρόγραμμα.

Γ. Τσακίρης: Άμεση αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

Την έναρξη των εργασιών έκανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, επισημαίνοντας ότι “το σημερινό Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο αποτελεί τη ναυαρχίδα για τη θεμελίωση της εποικοδομητικής συνεργασίας και της δημιουργικής ανταλλαγής γνώσης, προκειμένου να διαμορφώσουμε από κοινού τη στρατηγική και τις προτεραιότητές μας για τη νέα προγραμματική περίοδο, διασφαλίζοντας παράλληλα την αποτελεσματική αξιοποίηση τόσο των πόρων της Πολιτικής Συνοχής, καθώς όμως και των εθνικών μας πόρων, με κατεύθυνση τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων στην οικονομία”.

Ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι “βασικές επιδιώξεις της χώρας μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, είναι η άμεση αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η δημιουργία ενός καλύτερου ψηφιακού περιβάλλοντος τόσο για τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις της χώρας, η υγιής επιχειρηματικότητα με την ενδυνάμωση και της καινοτομικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και η διεύρυνση του εύρους των χρηματοδοτικών εργαλείων. Επίσης, η αύξηση της συνάφειας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με την αγορά εργασίας, η εφαρμογή καθοριστικών παρεμβάσεων για την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος, η κυκλική οικονομία, αλλά και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την ανάπτυξη της χώρας”.

Τέλος υπογράμμισε ότι “μόνο με προτεραιότητα τη διαφάνεια, την ενεργοποίηση όλων των διαύλων επικοινωνίας και τη συνεχή και ουσιαστική συνεργασία των φορέων, αλλά και με πολλή δουλειά, θα καταφέρουμε την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική υλοποίηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η χώρα, με κάθε ευρώ της νέας Προγραμματικής Περιόδου να διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία».

Οι προτάσεις της ΕΝΠΕ για το νέο ΕΣΠΑ

Να έχει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστικό ρόλο στην αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 μέσα από συνολική αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου, ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη νέα προγραμματική περίοδο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κατέθεσε και πέντε συγκεκριμένες προτάσεις, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Συγκεκριμένα ζήτησε την απλοποίηση όλων των διαδικασιών για την υλοποίηση των προγραμμάτων, να αυξηθεί η προγραμματική αυτονομία των Περιφερειών και να ενισχυθεί η προγραμματική και διαχειριστική ικανότητα τους όπως και των δήμων. Επίσης, να διατηρηθεί η δομή και ο πολυταμειακός χαρακτήρας των Περιφερειακών Προγραμμάτων, αλλά και να ενισχυθούν χρηματοδοτικά με περισσότερους πόρους και δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος