Αλ. Τσίπρας-Concordia Annual Summit: Χτίζουμε την Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες (video)

Με αναφορά στη νέα γενιά ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Concordia Annual Summit στη Νέα Υόρκη τονίζοντας ότι πλέον δεν είναι η χαμένη γενιά καθώς η χώρα μετά από δέκα χρόνια ύφεσης βγαίνει από την κρίση και όπως είπε «έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να εμπιστευτούμε το μέλλον σε εκείνους που μπορούν να το φανταστούν».

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τη νεαρή φοιτήτρια που προηγήθηκε στο βήμα είπε πως είναι τιμή μου που τον προσφωνεί «ένα μέλος της γενιάς των Ελληνίδων που πολλοί τους αντιμετώπισαν σαν να είναι καταδικασμένοι να ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους».

«Είστε η γενιά που αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο στης χώρας μας και η χώρα μας στέκεται στα πόδια της μετά από χρόνια λιτότητας και τη μεγαλύτερη συλλογική απελπισία. (…) Θέλω να εγγυηθώ ότι ως πρωθυπουργός θα κάνω ότι περνάει από το χέρι για να εξασφαλίσω ότι αυτή η γενιά δεν θα καταλήξει ως η χαμένη γενιά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, παντού στον κόσμο, το τέλος της εποχής της οικονομικής κρίσης, η οποία διήρκησε για πάνω από 10 χρόνια, είναι η σημαντικότερη είδηση» σημείωσε και υπογράμμισε ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε σταθερό έδαφος, όπου μπορούμε να χτίσουμε ένα ασφαλές μέλλον προόδου για όλους», καθώς οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι πολύ σοβαρές.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για εκείνους που επιχειρούν πισωγύρισμα σε άλλες εποχές, που κουνούν  το δάχτυλο στους ευάλωτους και ανέργους των κοινωνιών, εκείνους που καταδικάζουν τον φονταμενταλισμό, αλλά ταυτόχρονα αρνούνται το καταφύγιο σε εκείνους που προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτόν. «Χτίζουν κολοσσιαίους μηχανισμούς παραγωγής ψεύτικων ειδήσεων και προπαγάνδας, με στόχο να εξαπατήσουν τους πολίτες, να τους κάνουν να αισθάνονται ανασφαλείς και φοβισμένοι», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης πως εκτός από τους δημαγωγούς, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και «τις φωνές των ελίτ που ευθύνονται για τα λάθη των περασμένων ετών»,  που αρνούνται πεισματικά κάθε ευθύνη και προσπαθούν να πείσουν ότι οι μόνοι που πρέπει να υποστούν το φταίξιμο είναι οι πολίτες και οι επιλογές τους. «Προσπαθούν να μας γυρίσουν στο παρελθόν. Δεν πρόκειται να λυγίσουμε» είπε και πρόσθεσε «εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε με τους φίλους και τους συμμάχους μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Μιλάμε για εκείνους που είναι δεσμευμένοι σε συλλογικές λύσεις και επιζητούν το διχασμό των λαών».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «είμασταν οι πρώτοι που είπαμε ότι Ευρώπη θα έπρεπε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», κάνοντας λόγο για ένα καινούργιο πλαίσιο, με ξεκάθαρα δικαιώματα και υποχρεώσεις, που θα είναι ταυτόχρονα δίκαια και ρεαλιστικά.

Συνεχίζοντας την ιδιαίτερη αναφορά στην προσφυγική κρίση είπε πως είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπισή του.

Η κρίση των προσφύγων δεν είναι πρόβλημα για μία ή δύο χώρες αλλά είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί κοινή πολιτική για να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Για την συμφωνία με τα Σκόπια σημείωσε ότι «αδράξαμε την ευκαιρία να λύσουμε ένα ακανθώδες εδώ και 30 χρόνια ζήτημα» αναλαμβάνοντας  «την ευθύνη μας για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να καταστήσουμε τα Βαλκάνια μία ήρεμη και ασφαλή την περιοχή της Ευρώπης. «Η Ελλάδα είναι η χώρα που ηγείται στη Βαλκανική χερσόνησο», πρόσθεσε.

«Η χώρα μου έχει ήδη γυρίσει σελίδα, οι κακές εποχές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ωστόσο οι προκλήσεις σ’ αυτόν τον ολοένα διαφοροποιούμενο κόσμο συνεχίζονται.» είπε ο Αλέξης Τσίπρας» σημειώνοντας ότι ένα πιο αισιόδοξο μέλλον βρίσκεται μπροστά «η Ελλάδα θα είναι πια αυτή μου αξίζει στους Έλληνες, αυτή που αξίζει στην παράδοσή μας» κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος