Ολομέτωπη επίθεση στην Ελλάδα από την Άγκυρα – Προκλήσεις και για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική ρητορικής της κατά της Αθήνας, ξεδιπλώνοντάς την, μάλιστα, σε πολλαπλά επίπεδα, στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, αλλά και της ομιλίας του στο Κογκρέσο.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε ιδιαίτερα τη στήριξη στην Ελλάδα από τις χώρες της Δύσης.

«Η Ελλάδα χρωστάει στη Δύση 400 δισ. δολάρια. Αλλά η Δύση εξακολουθεί να τους παρέχει οπλική υποστήριξη και επιτρέπει στην Αμερική να δημιουργεί βάσεις» αναφέρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Τετάρτη (18/5), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να παραπονεθεί στον Αμερικανό ομόλογό του, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον, για απώλεια ισορροπιών στους εξοπλισμούς, όπως ισχυρίστηκε, υπέρ της Ελλάδας.

«Όσον αφορά το Κυπριακό, την Ελλάδα και την Τουρκία, είπα στον κ. Μπλίνκεν ότι οι ΗΠΑ είχαν πάντα μια ισορροπία στις πολιτικές τους. Πρόσθεσα, όμως, ότι τον τελευταίο καιρό έχουν χάσει αυτήν την ισορροπία, παρότι θα έπρεπε να τη διατηρήσουν. Ο κ. Μπλίνκεν μού είπε ότι θα διατηρήσουν αυτή την ισορροπία» τόνιζε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για αμηχανία της τουρκικής ηγεσίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου: «Η τουρκική ηγεσία σε τροχιά αμηχανίας και όχι ευχάριστης θέσης σχετικά με όσα συνέβησαν».

Και ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του στο Star επισήμανε πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού δεν είχε αντιτουρκικό χαρακτήρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν η γειτονική χώρα έχει συγκεκριμένα οπλικά συστήματα πρέπει να υπάρχουν σχετικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Ο κ. Δένδιας διεμήνυσε πως εναπόκειται στην Τουρκία με τη στάση της να αποδείξει ότι δεν απειλεί τους γείτονές της.

Ακάρ: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «σε Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο και Κύπρο μαζί με τους Κύπριους αδελφούς μας θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας. Θα σταθούμε δίπλα στον δίκαιο αγώνα τους, κάναμε όσα πρέπει θα θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Παράλληλα, επέκρινε την Αθήνα για τα εξοπλιστικά, τονίζοντας ότι «από την Ελλάδα περιμένουμε να δει τα γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο και να λάβει τις σωστές και λογικές αποφάσεις. Δεν είναι παρά τεχνητό, για μια χώρα που έχει τόσα πολλά χρέη να έχει τέτοια αγάπη στον εξοπλισμό ή να τρέχει για νέες συμμαχίες, όταν υπάρχει μια συμμαχία στο ΝΑΤΟ».

Προκλήσεις και για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την ίδια ώρα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προχωράει σε μία ακραία πρόκληση και με ανακοίνωσή του απορρίπτει ότι συντελέστηκε γενοκτονία στον Πόντο το 1919 και καταφέρεται κατά των ελληνικών αρχών ότι διαστρεβλώνουν την ιστορία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας:

«Απορρίπτουμε πλήρως τους ισχυρισμούς περί “Πόντου” των ελληνικών αρχών, οι οποίες απορρίπτουν κάθε είδους ορθολογικές και λογικές αλήθειες και συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να διαστρεβλώνουν την ιστορική πραγματικότητα αγνοώντας την. Καταδικάζουμε αυτή την ανήθικη στάση των Ελλήνων πολιτικών που λένε ανοιχτά ψέματα στους δικούς τους ανθρώπους και σε ολόκληρο τον κόσμο διατυπώνοντας αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς. Αν η Ελλάδα αναζητά μια επαίσχυντη πραγματικότητα του παρελθόντος, πρέπει να αντιμετωπίσει τις αιματηρές φρικαλεότητες των προγόνων της που εισέβαλαν βάναυσα στην Ανατολία. Αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Έλληνες, οι οποίοι επιδόθηκαν σε βάρβαρες σφαγές στην Ανατολία, μη κάνοντας καμία διάκριση μεταξύ παιδιών, γυναικών ή ηλικιωμένων, περιλήφθηκε στην Έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Δυνάμεων και καθορίστηκε και καταγράφηκε με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης. Όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια τεχνητή ατζέντα όπως η εχθρότητα προς την Τουρκία με κάθε ευκαιρία χάνουν τον χρόνο τους και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η μη ρεαλιστική ρητορική βλάπτει και τον ελληνικό λαό…».

Εμπρηστική ήταν και η τοποθέτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. 

«Απορρίπτουμε παντελώς τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων ισχυρισμών του ”Πόντου” και αποσκοπούσαν στην πλήρη διαστρέβλωση της ιστορίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει επίσης «τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι να εξαπατήσουν το κοινό, βάζοντας αυτές τις στρεβλωμένες αξιώσεις στην ατζέντα τρίτων χωρών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων ‘ποντιακών’ ισχυρισμών, που διαστρεβλώνουν πλήρως την ιστορία.

Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιήσουν την ιστορία. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των λόμπι κατά της Τουρκίας να εξαπατήσουν το κοινό φέρνοντας αυτούς τους μεροληπτικούς ισχυρισμούς στην ημερήσια διάταξη τρίτων χωρών.

Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες εκείνων που προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία και να παραπλανήσουν τις νέες γενιές δεν θα υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Αντί να βασίζεται σε παραποιημένες ιστορικές αφηγήσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογικό για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα γεγονότα σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που ενσωματώθηκαν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, όπως περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, που διαπράχθηκε από την Ελλάδα. κατά την απόπειρα κατοχής και εισβολής του στην Ανατολία.

Ομοίως, θα ήταν σκόπιμο για όσους κάνουν τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τριπολιτσάς το 1821.

Καλούμε την Ελλάδα να εργαστεί μαζί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα ευημερούν μέλλον στη βάση της συνεργασίας αντί να προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα γεγονότα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος