Όλα έτοιμα για τις εκλογές της Κυριακής – Χωρίς διόδια στις εθνικές οδούς – Ο καιρός (video)

Καλός ο καιρός την ημέρα των εκλογών ενώ οι ετεροδημότες πηγαίνουν στις τόπους καταγωγής τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς να πληρώνουν διόδια στις εθνικές οδούς και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και κάποιοι το συνδυάζουν με τις διακοπές τους.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΕΣ η γενική πρόβα των εκλογών. Ο υπηρεσιακός ΥΠΕΣ Αντώνης Ρουπακιώτης ενημέρωσε τον ΠτΔ και τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες είναι έτοιμες για να διεξαχθούν οι εκλογές σε συνθήκες ηρεμίας και αξιοπιστίας. Στην ΕΡΤ μίλησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης.

Με κάθε μέσο μεταβαίνουν οι ετεροδημότες στον τόπο καταγωγής τους για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τους. Σε επιφυλακή η τροχαία στις εθνικές οδούς, ενω η διέλευση από τα διόδια και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι δωρεάν έως τις 8.00 της Δευτέρας.

Με 100% πληρότητα αναχωρούν τα υπεραστικά λεωφορεία, ενώ έχουν προγραμματιστεί 150 δρομολόγια επιπλέον κάθε μέρα. Όσοι ετεροδημότες ταξιδεύουν με KTEΛ έχουν έκπτωση 25% και με τρένο 30% , με την επίδειξη σχετικού εγγράφου.

Προσοχή χρειάζεται για τα εκλογικά τμήματα, καθώς αυτή την Κυριακή είναι πολύ λιγότερα από τις εκλογές του Μαΐου και ενδέχεται να έχουν γίνει αλλαγές.

Όσοι δεν έχουν ακόμα εντοπίσει το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, μπορούν να το βρουν στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ “ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ“, μπαίνοντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ypes.gr και συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην ειδική φόρμα. Πληροφορίες δίνονται και τηλεφωνικά στο 213.13.61.500.

Ο καιρός – Από τη Δευτέρα νέο κύμα καύσωνα

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπει η ΕΜΥ για την ημέρα των εκλογών. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Η άνοδος αυτή θα εξαπλωθεί και όπως προβλέπει η ΕΜΥ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι και την Τετάρτη.

ΔΕΥΤΕΡΑ 08-07-2019
Γενικά αίθριος καιρός. Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις
μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν τοπικοίόμβροι και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα κεντρικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε υψηλά επίπεδα, θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς.

ΤΡΙΤΗ 09-07-2019
Γενικά αίθριος καιρός. Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα
αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα βορειοανατολικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10-07-2019
Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες στα βόρεια και στα κεντρικά τμήματα. Στα βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες και στα κεντρικά, κυρίως στα ορεινά, απογευματινοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο
τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα γίνουν
νοτιοδυτικοί.
Η θερμοκρασία στα βόρεια θα σημειώσει πτώση, ενώ στα υπόλοιπα θα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

ΠΕΜΠΤΗ 11-07-2019
Στο βόρειο Ιόνιο, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο βόρειο Αιγαίο παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.
Οι άνεμοι, έντασης 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι δυτικοί νοτιοδυτικοί. Βαθμιαία θα γίνουν βόρειοι σε ολόκληρη τη χώρα και πιθανώς να φτάσουν πρόσκαιρα στα πελάγη τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και μόνο στα νότια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-07-2019
Στα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρους τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο
τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

Οι θερμοκρασίες

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατέγραψε το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr την Παρασκευή, καθώς στην Κεντρική και στη Νότια χώρα οι μέγιστες θερμοκρασίες σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Η υψηλότερη θερμοκρασία πανελλαδικά καταγράφηκε στο σταθμό Πετροκεφαλίου Μοιρών στην Κρήτη, όπου το θερμόμετρο έδειξε 39,3 βαθμούς στις 16:30 περίπου, ενώ στην Αττική η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο επίσης στις 16:30 περίπου και ήταν 37,5 βαθμοί.

Από την άλλη, καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας και περίπου 4.500 κεραυνούς κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr “ZEUS” την Παρασκευή. Η μεγαλύτερη πυκνότητα κεραυνών υπήρξε στην περιοχή της Θράκης.

Καταιγίδες αναμένονται και το απόγευμα του Σαββάτου, όμως στην Θράκη θα είναι αρκετά περιορισμένες σε σχέση με χθες.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα, Προκόπης Αγγελόπουλος, Ελίνα Κολύβα, Νίκη Παπαδούλα, Νίκος Καπόγλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος