Όλα έτοιμα για τις εκλογές – Επιτυχείς οι τελικές πρόβες – Νωρίτερα από ποτέ τα αποτελέσματα

Όλα πλέον είναι πανέτοιμα για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Τα συστήματα του υπουργείου Εσωτερικών έχουν δοκιμαστεί ώστε να ανταποκριθούν πλήρως στην ημέρα των εκλογών, ενώ ήδη οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν στα χέρια τους. Στο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα η τελική πρόβα, την ώρα που τα σχολεία μετατρέπονται σε εκλογικά κέντρα.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, συστήματα και ανθρώπινο δυναμικό δοκιμάστηκαν με επιτυχία  στην γενική πρόβα εκλογών που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού δήλωσε: «είμαστε έτοιμοι υπάρχει μεγάλη εμπειρία και όλα θα πάνε καλά».

Παράλληλα με την κλασική μέθοδο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα στέλνουν ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα που θα φτάνουν σε πραγματικό χρόνο και θα εισάγονται στην εκλογική βάση του υπουργείου Εσωτερικών από τους καταχωρητές της Singular Logic.

Από τις 7 το απόγευμα της Κυριακής που θα κλείσουν οι κάλπες η καρδιά των εκλογών θα χτυπά εδώ στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου θα συγκεντρώνονται τα αποτελέσματα από τα 21.467 εκλογικά τμήματα ανά την Επικράτεια.

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 5.500 δικαστικοί αντιπρόσωποι είχαν παραλάβει το εκλογικό υλικό και την συσκευή ασφαλούς μετάδοσης. Στις 20.30 το βράδυ της Κυριακής θα έχει συγκεντρωθεί το 10% των αποτελεσμάτων ώστε να γίνει εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος. Στις 21.30 με 22.00 θα έχει ενσωματωθεί το 80%-90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά. Πριν από τα μεσάνυχτα εκτιμάται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει ποιοι βουλευτές εκλέγονται.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, δήλωσε: «Τα τελικά αποτελέσματα ανακοινώνονται από τον Άρειο Πάγο όπως σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες με βάση τα αποτελέσματα που συγκεντρώνονται από τα Πρωτοδικεία».

Σε θέσεις μάχης και οι δημοτικοί υπάλληλοι . Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, δήλωσε: «Έχουμε 9 εκλογικά κέντρα, 9 σχολικά συγκροτήματα. Οι υπάλληλοι του δήμου, έχουν βγει 107 άτομα για να διεκπεραιώσουν τις εκλογές με βάση τον πληθυσμό του δήμου μας».

Προς διευκόλυνση των εκλογέων γίνεται επιστροφή πινακίδων αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από την υπηρεσιακή υπουργό εσωτερικών για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Όπως δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Είναι η μεγάλη ώρα της Δημοκρατίας οι εκλογές πάντοτε σε μια δημοκρατική χώρα και εύχομαι να πάνε όλα καλά και οι πολίτες να μπορέσουν ανενόχλητα και όσο το δυνατόν περισσότεροι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα γραφεία ταυτοτήτων και τα γραφεία διαβατηρίων μέχρι και το πέρας της εκλογικής διαδικασίας.

Μεγάλη έξοδος ετεροδημοτών

Στα διόδια της Ελευσίνας, αλλά και σε σταθμούς των ΚΤΕΛ αυξημένη είναι η κίνηση, καθώς οι ετεροδημότες φεύγουν για να ψηφίσουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Με μεγάλη πληρότητα αναχωρούν τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά με αρκετούς ετεροδημότες να πηγαίνουν στα νησιά για να ψηφίσουν.

Η ΕΡΤ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Ραδιομέγαρο για την πλήρη κάλυψη των εκλογών. Στο studio του ΕΡΤnews θα γίνει η  παρουσίαση της μεγάλης βραδιάς των εκλογών. Η ΕΡΤ θα μεταδώσει exit poll και αποτελέσματα με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας που πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας..

Για την καλύτερη προετοιμασία έγιναν πρόβες για την μεγάλη εκλογική βραδιά, με τους τεχνικούς και τους δημοσιογράφους να  βρίσκονται σε αναβρασμό.

Από το υπερσύγχρονο στούντιο θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα στη γιγαντοοθόνη αφής, που είναι η μεγάλη καινοτομία που παρουσιάζει η ΕΡΤ.

Πρόκειται για μία διαδραστική εφαρμογή χάρη στην οποία μπορούμε με ένα απλό άγγιγμα να δούμε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ενδεχομένων συνεργασιών, όλα τα πιθανά σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης δηλαδή, με βάση τα αποτελέσματα του πανελλαδικού exit poll που θα ανακοινωθεί στις 7 ακριβώς το απόγευμα και θα παρουσιάσει η ΕΡΤ με τρισδιάστατα γραφικά.

Αυτή η τεχνολογία που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται στην ελληνική τηλεόραση θα πυροδοτήσει βέβαια τις πολιτικές συζητήσεις που θα εξελιχθούν με τους πολιτικούς που θα βρεθούν στο στούντιο αλλά και με προσωπικότητες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής οι οποίοι θα σχολιάζουν τα αποτελέσματα.

Φυσικά δεν είναι μόνο το βράδυ των εκλογών, η ΕΡΤ θα μεταδίδει τον παλμό των εξελίξεων από τις 5 τα ξημερώματα και για 24 ώρες με διαρκείς συνδέσεις με τα κέντρα των εξελίξεων και τους ανταποκριτές της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα αλλά και τις χώρες του εξωτερικού. Συνεχή ροή ενημέρωσης θα έχει και το ertnews.gr ενώ σε εκλογική ετοιμότητα θα είναι και το ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Οι διεργασίες και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για να είναι όλα έτοιμα και το σίγουρο είναι πως θα είναι μία εκλογική βραδιά με την εγκυρότητα και της αξιοπιστία της δημόσιας τηλεόρασης.

Αυξημένη επιτήρηση από την ΕΛΑΣ       

60.000 Αστυνομικοί, το σύνολο δηλαδή της Αστυνομίας, θα βρίσκεται επί ποδός, σε όλη τη χώρα, σε βάρδιες, καθώς Σάββατο και Κυριακή –ημέρα των εκλογών – έχουν κοπεί ρεπό και άδειες.

Πρόκειται για αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ, της ΟΠΚΕ, της Ασφάλειας και της Κρατικής Ασφάλειας, της Τροχαίας, της Αντιτρομοκρατικής ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το πληροφοριακό δίκτυο της ΕΛ.ΑΣ.

Ήδη από την Πέμπτη 18/5 η ΕΛ.ΑΣ., βρίσκεται στο «κόκκινο»,  λόγω των κεντρικών ομιλιών των πολιτικών αρχηγών:  την Πέμπτη στο Σύνταγμα ο Αλέξης Τσίπρας και την Παρασκευή στην κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού στο Θησείο.

Η κίνηση και στάθμευση των οχημάτων απαγορεύεται σε μεγάλη ακτίνα ενώ οι αστυνομικοί προχωρούν σε προληπτικούς ελέγχους και προσαγωγές εάν κριθεί αναγκαίο.

Από αύριο Σάββατο 20/5, το μεσημέρι, Αστυνομικοί θα βρίσκονται και στα σχολεία που θα ψηφίσουν οι πολίτες την Κυριακή, απαγορεύοντας την είσοδο.

Βάσει της διαταγής που έχει εκδοθεί, θα είναι αυξημένη η επιτήρηση με περιπολίες επί 24ωρου, έξω από σχολεία  προκειμένου να μην γραφτούν συνθήματα, σε πανεπιστήμια,  εκλογικά περίπτερα, γραφεία κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών.

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής θα βρίσκονται κυρίως γύρω από γραφεία κομμάτων.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αστυνομικοί και για τυχόν αντιεκλογικές συγκεντρώσεις.

Την Κυριακή και με τα πρώτα αποτελέσματα, θα δίνει εικόνα από αέρος , στο κέντρο επιχειρήσεων και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., από σημεία που θα αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα, Ειρήνη Κυρίτση, Χαρά Γιαννοπούλου, Κάτια Νιάκαρη, Βαλέρια Δολαψάκη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος