ΟΗΕ: Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα – Στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Προς κάθε πλευρά και σε όλους τους τόνους η ελληνική διπλωματία καταδεικνύει στη διεθνή κοινότητα την τουρκική παραβατικότητα, κινούμενη ενεργά στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Καθώς το μπαράζ των προκλήσεων της Άγκυρας, όχι απλώς σε ρητορικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει στη Νέα Υόρκη, με στόχο να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις ελληνικές θέσεις για Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μετάσχει στο δείπνο με επιλεγμένους ηγέτες που οργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ θα συναντηθεί, τόσο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όσο τον Μοχάμεντ Μένφι, τον μοναδικό εκλεγμένο ηγέτη της Λιβύης. Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση.

Εμφανιζόμενος και πάλι με τάσεις μεγαλοϊδεατισμού ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε το λεγόμενο «τουρκικό σπίτι», έναν ουρανοξύστη 36 ορόφων απέναντι από το κτήριο του ΟΗΕ, όπου και θα στεγαστούν οι τουρκικές διπλωματικές υπηρεσίες.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν: «Στη διεθνή σκηνή έχουμε ένα πιο αποτελεσματικό ρόλο διότι ακολουθούμε μια ανθρωπιστική και επιχειρηματική πολιτική και ανοίγοντας τις αγκάλες μας στα εκατομμύρια κατατρεγμένων και κάνουμε προσπάθειες για να καθιερωθεί ένα πιο δίκαιο σύστημα».

Στα εγκαίνια βρέθηκε και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ζήτησε για ακόμα μια φορά την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Eπιμένω στην σημαντικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην στήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων».

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας, κατήγγειλε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την Τουρκία στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το casus belli κατά της Ελλάδας.

Διπλωματικές Πηγές αναφέρουν πως: «Η Τουρκία, η οποία «κόπτεται» για την εικόνα της στον ΟΗΕ με την κατασκευή ενός επιβλητικού κτιρίου, συνεχίζει ακάθεκτη να παραβιάζει κατάφορα τον Χάρτη του ΟΗΕ εκτοξεύοντας απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, εφόσον εφαρμόσει το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων».

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απαράδεκτη ενέργεια του τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το μαλτέζικο ερευνητικό.

Διπλωματικές Πηγές, τονίζουν πως: «Η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο της λογικής και βεβαίως δεν συνάδει καθόλου με την εικόνα «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία».

Στρατιωτικές πηγές διαψεύσουν κατηγορηματικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τουρκική φρεγάτα πέρασε το όριο των 6 ναυτικών μιλίων στα ανατολικά της Κρήτης για να προσεγγίσει το μαλτέζικο ερευνητικό.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως: «Ελπίζουμε οι πληροφορίες αυτές να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ωστόσο επειδή πρόκειται για πολύ σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό».

Ανησυχία εκφράζει η αντιπολίτευση για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

«Οι τσαμπουκάδες από πλευράς Τουρκίας θα πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα», δηλώνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Το ΚΚΕ επισημαίνει: «Η νέα έξαρση της επιθετικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης καταρρίπτει τους μύθους της κυβέρνησης για τα “ήσυχα καλοκαίρια”».

Απαισιόδοξος για την τριμερή με Γκουτέρες και Τατάρ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Από τις ΗΠΑ η Λένα Αργύρη αναφέρει πως: «Τη στιγμή που η Τουρκία φαίνεται να πιάνει και πάλι, μετά από μία περίοδο νηνεμίας, το νήμα των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η προσοχή της Αθήνας στρέφεται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να δώσει το “παρών” στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και των μηνυμάτων που οι 9 ηγέτες εξέπεμψαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για έναν κύκλο επαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με μεγάλο διπλωματικό ενδιαφέρον.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού θα έχουν ως στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου της Αθήνας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τη στιγμή που η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας σε μία κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη, έχοντας ως σταθερή πυξίδα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των κανόνων καλής γειτονίας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών.

Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός θα δώσει το «παρών» στο δείπνο που οργανώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για επιλεγμένη ομάδα ηγετών. Παράλληλα, θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της ομογένειας, με την παρουσία του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχει και οικονομική διάσταση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγει για τη χώρα, την οικονομία και την ανάπτυξη το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας.

Μιλώντας εδώ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στις εξαγωγές και στην ελκυστικότητα της Ελλάδας που μετατρέπεται σε σημαντικό επενδυτικό προορισμό, σημειώνοντας ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας είναι ο μπούσουλας μίας διπλωματίας με αυτοπεποίθηση, που βλέπει τον έξω κόσμο όχι φοβικά, αλλά με αισιοδοξία, βλέπει ευκαιρίες και όχι απειλές».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο μπούσουλας μίας σύγχρονης διπλωματίας που βλέπει ευκαιρίες και όχι απειλές…7 21 Εξωστρέφεια σημαίνει δημιουργία πλούτου που διαχέεται σε όλους τους Έλληνες και αυτό είναι το πρόταγμά μας. Ανάπτυξη για όλους, με μείωση των ανισοτήτων, με περισσότερες ευκαιρίες, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Στο επίκεντρο των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών εδώ στην Νέα Υόρκη βρίσκεται η τουρκική προκλητικότητα, είδαμε ότι έφερε το θέμα αυτό σε υψηλό επίπεδο ενημερώνοντας όλους τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με κάθε ευκαιρία αναδεικνύει το θέμα εξηγώντας στους συνομιλητές του ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας έχει ξεφύγει από κάθε λογικό πλαίσιο, τα περιστατικά και οι εχθρικές ενέργειες είναι συνεχείς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης στάθηκε και στην απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση που εφαρμόσει το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Καταλαβαίνετε ότι η παρουσία του Υπουργού εδώ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αφενός να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου βεβαίως να κάνει σαφείς τις θέσεις της Ελλάδας αλλά και διπλωματικά ανοίγματα σε χώρες και γεωγραφικές περιοχές με τις οποίες εκ πρώτης όψεως φαίνεται να μην έχουμε πολλά κοινά, όμως οι χώρες αυτές έχουν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις.

Σε λίγη ώρα θα συναντηθεί με τον υπ εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ενώ πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του με τον ομόλογο του της Αλγερίας. Ο υπουργός συμμετέχει και σε πολυμερείς επαφές και συζητήσεις για όλα τα φλέγοντα διεθνή θέματα, πανδημία Αφγανιστάν, μεταναστευτικό, κλίμα. Να σας πω κλείνοντας ότι σε λίγη ώρα αναμένεται και η συνάντηση του Τούρκου υπ εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογο του τον κ. Τσαβούσογλου.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Λήδα Αργύρη, Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος