Οι μετεκλογικές συνεργασίες και η πολυπόθητη αυτοδυναμία: Οι τοποθετήσεις του Θ. Ρουσόπουλου και της Μ. Ξενογιαννακοπούλου

Με τον χρόνο να κυλάει πλέον αντίστροφα μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου, καλεσμένοι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ βρέθηκαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου οι οποίοι σχολίασαν τις πιθανές συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και την πιθανότητα της πολυπόθητης αυτοδυναμίας.

Ο κ. Ρουσόπουλος κληθείς να απαντήσει γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ένας κακός εταίρος για τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη κάλπη, αλλά στη δεύτερη είναι πιθανός, είπε: «Δύο όψεις έχει η απάντησή μου. και οι δύο ισχύουν. Η πρώτη είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα σχεδόν 50 ετών που πιστεύει στην αυτοδυναμία, σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Αυτό δεν άλλαξε ποτέ. Δεν αλλάξαμε εκλογικούς νόμους για να διαφοροποιηθούμε σε σχέση με το παρελθόν., λέγαμε πάντα αυτοδυναμία. Άρα ότι κάναμε το κάναμε σε αυτή την κατεύθυνση και δεύτερον δεν έχουμε ταμπού. Είμαστε το κόμμα το οποίο συνεργάστηκε το ’89 – ’90 με δύο διαφορετικά κόμματα, με την Αριστερά τότε και με το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια. Μάλιστα σας θυμίζω ότι τότε ήταν και ο Παπανδρέου υπόδικος και συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και το Χαρίλαο Φλωράκη, το Λεωνίδα Κύρκο. Και το ’12 – ’14 συνεργαστήκαμε πάλι με το ΠΑΣΟΚ, άρα δεν έχουμε ταμπού. Λέμε όμως ότι οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας είναι πιο ισχυρές κυβερνήσεις που αποδίδουν καλύτερα». Τόνισε αλόμη ότι «στην Ευρωπαϊκή ήπειρο υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες έχουν γίνει από το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Ναι, εντάξει δεν είναι και ότι πιο καλό για τη δημοκρατία. Όχι ότι απαγορεύεται».

Η κ. Ξεκογιαννακοπούλου ρωτήθηκε: «Τι έννοια έχει η προοδευτική διακυβέρνηση για την οποία μιλάει Αλέξης Τσίπρας, όταν ο κ. Ανδρουλάκης, που είναι βασικός πυρήνας σε αυτή την προοδευτική διακυβέρνηση για να υπάρξει συνεργασία, λέει ότι δεν θέλω πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Υπάρχει περίπτωση να δούμε προοδευτική διακυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό και όχι με τον Τσίπρα; Ο υψηλότερος στόχος δηλαδή για εσάς είναι να είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας ή να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση;».

«Ο βασικός μας στόχος είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Εμείς πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας θα αποδώσει και θα έχουμε μια ισχυρή εντολή με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι και η προϋπόθεση προκειμένου να είναι εφικτή μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας γιατί αλλιώς δεν μπορεί να συγκροτηθεί», απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «θεωρούμε ότι έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει μια ευρύτερη λαϊκή νομιμοποίηση. Άρα λοιπόν εκ των πραγμάτων είναι αυτονόητο ότι το πρώτο κόμμα πρέπει να είναι συγκυβέρνηση και γι αυτό το λόγο εμείς θεωρούμε ότι σε αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία σαφέστατα θα συγκροτηθεί στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, με κόμματα με τα οποία υπάρχει μια ιδεολογική και πολιτική συγγένεια, άρα μεταξύ των οποίων είναι φυσικά και το ΠΑΣΟΚ, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα είναι πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γιατί αυτός θα έχει πάρει και τη λαϊκή εντολή».

Αναφορικά με το εάν η ΝΔ θεωρεί ότι είναι συντηρητική παράταξη ή προοδευτική, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων το εξής: «Εγώ όταν μιλάω δημόσια, εδώ και πάρα πολλά χρόνια λέω ότι η προοδευτική παράταξη, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, αυτή η οποία έχει φέρει μια σειρά από προοδευτικές λύσεις στον τόπο, από το Σύνταγμα του ’75, την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε μια σειρά προοδευτικών πραγμάτων που δεν είχαν διανοηθεί να κάνουν οι προηγούμενοι».

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αν χρειαστεί πρέπει να πάμε» σε τρίτες εκλογές, υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος ενω πρόσθεσε ότι αυτό «δεν το λέει ένας Ρουσόπουλος, ο οποίος είναι ένας βουλευτής. Το λέει το Σύνταγμα».

Σχετική με την ελληνική οικονομία, το ότι δηλαδή η χώρα βγαίνει στις αγορές και «μας δίνουν 19 δισ. ενώ δανειζόμαστε 2,5 δισ. και επίσης το γεγονός ότι σήμερα η Goldman Sachs προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα πάρει επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου», η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε: «Να θυμίσω λοιπόν ότι την άνοιξη του ’19, όταν πλέον είχαμε βγει από τα μνημόνια και φαινόταν πλέον η καλή υποδοχή της χώρας και στις αγορές και με όλες τότε τις εκτιμήσεις είχε πει ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτό δεν οφείλεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά οφείλεται στις εκλογές επειδή προαναγγέλλεται ότι θα έρθει μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Καταλαβαίνετε λοιπόν το όχι δεν σας συμφέρει». «Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει μειώσει δραματικά με τις επιλογές. Την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων. (…) Εμείς λέμε ότι δεν αρκούν τα νούμερα. Χρειάζεται να υπάρχει μια πραγματική οικονομία η οποία στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια. Χρειάζεται να υπάρχει ρύθμιση της αγοράς ενέργειας και όχι επιδοτήσεις αισχροκέρδειας. Χρειάζεται να τιθασευτεί η απίστευτη αυτή ακρίβεια».

Η συζήτηση, κλείνοντας, έγινε πιο έντονη αφού έπεσε στο τραπέζι το ζήτημα της βίλας του κ. Ραγκούση στην Πάρο, γεγονός που έχει «ανάψει φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος