Οι γιοι του τέως βασιλιά, Παύλος και Νικόλαος μιλούν στις «365 στιγμές» για την Ελλάδα, την ιθαγένεια και την πολιτική

Στην εκπομπή «365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου, που προβλήθηκε την Τρίτη στην ΕΡΤ, μιλούν για πρώτη φορά οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος και Νικόλαος, για τα παιδικά του χρόνια, τη σχέση τους με την Ελλάδα, την προσπάθεια επιστροφής της ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και για το αν θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την πολιτική.

Σχέση με την πολιτική

Η Σοφία Παπαϊωάννου ρωτά τον Παύλο αν τους έχει προσεγγίσει ποτέ κάποιο ελληνικό πολιτικό κόμμα για βοήθεια ή συνεργασία. Ο ίδιος απαντά πως δεν τον έχουν προσεγγίσει ποτέ, αλλά στον δρόμο του έχουν πει πολλές φορές να πολιτευτεί. Σε αυτό είναι αρνητικός, παρόλο που έχει την εκπαίδευση και τις γνώσεις, καθώς δεν αποτελεί επιθυμία ούτε δική του ούτε της οικογένειας. Διευκρινίζει πως «Με ενδιαφέρει πολύ η πολιτική της Ελλάδας, αλλά όχι να κατέβω».

Σε αντίστοιχη ερώτηση απαντά και ο Νικόλαος, δηλώνοντας πως δεν έχει τέτοιες φιλοδοξίες, ούτε είχε ποτέ σκοπό να το κάνει. Τονίζει και αυτός πως δεν ήταν επιθυμία του πατέρα τους να ασχοληθούν με την ελληνική πολιτική, αλλά και ο ίδιος, ύστερα από σκέψη, κατέληξε πως δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να προσφέρει στη χώρα του, παρόλο που φίλοι, γνωστοί ή ακόμα και άνθρωποι στον δρόμο του το έχουν ζητήσει.

«Προσφέρω με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ είτε ως ιδιώτης, είτε ως εθελοντής, είτε ως Έλληνας που ταξιδεύει στο εξωτερικό και μιλάει με ανθρώπους που έχουν επιρροή. Πάντα θα κοιτάξω το καλό της πατρίδας μου».

Τα παιδικά τους χρόνια και η σχέση τους με την Ελλάδα

Ο Παύλος αρχικά μιλάει για το πώς ήταν η ζωή του στην Ελλάδα κατά τα παιδικά του χρόνια. Τα παιδιά της βασιλικής οικογένειας μεγάλωσαν με ελληνική παιδεία, κατά το αίτημα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Το δημοτικό το τελείωσε με Έλληνα καθηγητή στο σπίτι, τον κύριο Κανελλόπουλο. Ακόμα και όταν μετακόμισαν στη Δανία και αργότερα στην Αγγλία, ο καθηγητής τους ακολούθησε, διδάσκοντας στα παιδιά όλα τα μαθήματα του ελληνικού σχολείου. Ακολούθως, στο σπίτι τα αδέλφια μεταξύ τους μιλούσαν αποκλειστικά στα ελληνικά, αλλά ακόμα και με τον πατέρα τους προτιμούσαν την ελληνική από την αγγλική γλώσσα.

Όταν άνοιξε το Ελληνικό Κολέγιο Λονδίνου, ο Παύλος συνέχισε εκεί τις σπουδές του. Αναφέρει πόσο σημαντικό ήταν το να συναναστρέφεται με Έλληνες της ηλικίας του, γεγονός που του επέτρεψε να αναπτύξει τις δεξιότητές του στην ελληνική γλώσσα, αλλά και να γνωρίζει την πραγματική ελληνική κουλτούρα, και όχι μόνο αυτή των φωτογραφιών και ιστοριών. Τα φοιτητικά του χρόνια δεν επηρεάστηκαν από τη ταυτότητα του γόνος βασιλικής οικογένειας, καθώς έζησε μια ζωή που δεν ήταν τόσο διαφορετική από αυτή των φίλων και γνωστών του.

Σε ερώτηση της Σοφίας Παπαϊωάννου αν είχε ρωτήσει τον πατέρα του γιατί δεν μπορεί να πάει Αθήνα, ο ίδιος απάντησε «ναι, και η απάντηση ήταν να περιμένεις».

Συνεχίζει λέγοντας πως το ότι δεν μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερο πλήγμα στα χρόνια που φοιτούσε στο κολλέγιο, καθώς δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους φίλους του στα ταξίδια τους. Αυτός ήταν όμως και ο λόγος που είναι τόσο δεμένος με συγγενείς του σε Δανία και Ισπανία, καθώς τους επισκεπτόταν συχνά στις διακοπές του.

Και τα δύο αδέλφια μιλούν με λύπη για το ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία στον ελληνικό στρατό. Μάλιστα, ο Παύλος αναφέρει πως ο πατέρας τους τους είχε διδάξει πως το να μπορείς να προσφέρεις στην χώρα σου είναι το πιο σημαντικό, επομένως η άρνηση της υπηρέτησης στον ελληνικό στρατό ήταν ένα ιδιαίτερο πλήγμα και για τους δύο.

«Εγώ περίμενα πώς και πώς να μου έρθει το χαρτί να πάω να υπηρετήσω στον στρατό η μεγαλύτερη τιμή μου θα ήταν να υπηρετήσω στον ελληνικό στρατό, δεν μου ήρθε ποτέ […] κι αν μπορούσα ποτέ να ζητήσω ρουσφέτι από τον εκάστοτε υπουργό Αμύνης θα ήταν βάλε με να υπηρετήσω» τονίζει ο Νικόλαος.

Εδώ και 10 χρόνια, ο Νικόλαος ζει στην Ελλάδα με τη γυναίκα του. Στην αρχή ήταν αγχωμένος για αυτή την απόφαση, καθώς η γυναίκα του, Τατιάνα, δεν μιλούσε ελληνικά, όμως τονίζει πως η ζωή τους εδώ κυλά πολύ όμορφα και οι άνθρωποι της χώρας τους αγκάλιασαν αμέσως. Σχολιάζει με μεγάλη χαρά το γεγονός πως ενώ έχει ζήσει σε πολλές χώρες του εξωτερικού, για το οποίο είναι ευγνώμων, μόνο στην Ελλάδα ένιωσε πως βρίσκεται στον τόπο του, και δεν θα μπορούσε να ζήσει αλλού.

Το ζήτημα της Ελληνικής ιθαγένειας

Η Σοφία Παπαϊωάννου θίγει το ζήτημα της ελληνικής ιθαγένειας και του επιθέτου των δύο αδελφών. Ο Νικόλαος απαντά πως «Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι κάτι γραφειοκρατικό, το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ. Στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα, εγώ ταυτίζομαι με αυτό τον τόπο. Είμαι Έλληνας και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Θα βρούμε λύση για να αποκτήσουμε ξανά ιθαγένεια αν υπάρχει βούληση και θέληση», ενώ συμπλήρωσε πως «Εγώ δεν είμαι φιλέλλην. Είμαι Έλλην.»

Όσον αφορά το πώς συστήνεται, πάντα χρησιμοποιεί το όνομά του και δεν αναζητά τον τίτλο του πρίγκιπα, καθώς το θεωρεί κάτι το αναχρονιστικό.

Ο Παύλος επίσης αρνείται να αναγνωρίσει το επίθετο Γλύξμπουργκ και επιλέγει το επίθετο «της Ελλάδος», καθώς αυτό είναι το όνομα με το οποίο μεγάλωσε ο ίδιος και η οικογένειά του. «Αυτός ο νόμος έγινε για να μας επιτεθούν. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος αποφάσισε μια ημέρα ότι από εδώ και πέρα δεν έχεις το όνομά σου». Εξηγεί πως το Γλύξμπουργκ δεν είναι δικό του όνομα, αλλά ένα κάστρο της οικογενείας, το οποίο μάλιστα δεν είναι πλέον στην κατοχή τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος