Οι επιδιώξεις και οι προσδοκίες της Αθήνας στη μετά – Μέρκελ εποχή (video)

Τα ζητήματα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι θέματα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού με τον πρωθυπουργό, στην τελευταία της επίσκεψη στην Αθήνα ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές για ανυπαρξία κοινής ευρωπαϊκής θέσης για το μεταναστευτικό, ενώ -σχετικά με το ζητούμενο της εκτόνωσης των εντάσεων με την Τουρκία- αναφέρθηκε «στη δυτική ψυχραιμία που ενθαρρύνει την αυθαιρεσία της Άγκυρας».

Με έντονα τα χαρακτηριστικά του απολογισμού μίας θητείας 16 ετών, άμεσα συνυφασμένης με τα γεγονότα που καθόρισαν και την πορεία της Ελλάδας σε αυτή τη γέφυρα του χρόνου, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ ολοκληρώνουν τις δηλώσεις τους στα Μέσα Ενημέρωσης. Έχει προηγηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να εκπέμπει αμέσως μετά νέα μηνύματα προς την Τουρκία, αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές για τη στάση της Δύσης.

«Αγωνίζομαι -και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι- για να κρατώ πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Φοβάμαι, όμως, ότι συχνά η Δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Και ότι είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πολιτική και κυρίως σε ευρωπαϊκή πρακτική απέναντι σε όσους την προσβάλλουν, γιατί όπως λέμε στην Ελλάδα, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Τα όρια έχουν τεθεί, πιστεύω με απόλυτη σαφήνεια. Και τουλάχιστον ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις νομίζω ότι είναι απολύτως κατανοητό και στην τουρκική ηγεσία ότι από τη μία η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας από την άλλη η Ελλάδα πρώτη θα υπερασπιστεί κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα σε περίπτωση που αισθάνεται ότι αυτά καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραβιάζονται», είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της η Καγκελάριος της Γερμανίας, επισήμανε: «Γνωρίζω το μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ακριβώς όταν πρόκειται για τη συνεργασία με τη γείτονα, την Τουρκία, και συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικότατα ότι φυσικά θα πρέπει να ισχύει το Διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και ότι παρόλα αυτά είναι απαραίτητο να προσπαθούμε τα πιο δύσκολα ζητήματα να τα λύνουμε με διάλογο, ακόμα και αν ιστορικά αυτό παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι φανταζόμαστε».

Απορρίπτουμε την εργαλειοποίηση

Στο μέτωπο της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ, σε κοινή γραμμή, στρέφονται κατά της εργαλειοποίησης απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς λόγους.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι: «Αυτό το οποίο έγινε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Η Καγκελάριος έχει δίκιο όταν λέει η Τουρκία θα έπρεπε υπό προϋποθέσεις και μπορεί να είναι σύμμαχος μας σε αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να κάνει περισσότερα, όμως. Πρέπει να κάνει περισσότερα στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης, διότι έχουμε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στο Αιγαίο. Και είναι βέβαιο ότι ένα κράτος με τις δυνατότητες της Τουρκίας μπορεί να σταματά τις βάρκες πριν αυτές φύγουν. Πριν τεθούν σε κίνδυνο ζωές απελπισμένων ανθρώπων».

Ακολούθως η κ. Μέρκελ επισήμανε: «Και εδώ η Ελλάδα έκανε εξαιρετική δουλειά, όταν πέρυσι ή πριν δύο χρόνια ασκήθηκε τεράστια πίεση στα χερσαία σύνορα με τον Ερντογάν να εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους για να πετύχει πολιτικούς στόχους. Ευτυχώς αυτό σταμάτησε. Το ίδιο κάνει και ο Λουκασένκο. Χρησιμοποιεί πολύ απλά τους ανθρώπους ως μια μορφή υβριδικής απειλής. Και αυτό το απορρίπτουμε κατηγορηματικά».

Στο επίκεντρο των δηλώσεων η οικονομία, αλλά και το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε: «Το επιτάσσει η δικαιοσύνη και η συνοχή και η λειτουργικότητα της εσωτερικής αγοράς, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επενδύσεις για το μέλλον. Γιατί δεν θα αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η προστασία του κλίματος, η βιώσιμη βιοποικιλότητα, αν δεν υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον στον μετασχηματισμό της οικονομίας, την ενεργειακή ασφάλεια και την κινητικότητα».

«Κατά την άποψή μου είναι δεδομένο ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς, τυπικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας στο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία. Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, με τους ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους προβλέπουμε, να μπορεί από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε – και έχει δίκιο σε αυτό η κυρία Καγκελάριος- είναι παραπάνω πόρους για επενδύσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε μία κίνηση που δεν τη συνηθίζει, η Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε την Πέμπτη στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδεχόμενη την πρόσκληση σε δείπνο. Οι δύο τους και σε χαλαρό κλίμα είχαν μία πρώτη συζήτηση, χωρίς την παρουσία αντιπροσωπειών.

Αντιδράσεις υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Ο “λαϊκισμός” και η «δημαγωγία» έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, όταν κάποιοι πολιτεύονταν με το “Βάστα Σόιμπλε” και με το “όλοι μαζί τα φάγαμε”, σχολίασε η Ράνια Σβίγγου, υπεύθυνη του τομέα διεθνών και ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης επισημαίνει πως: «Μαζί με τη λήξη της θητείας της κας Μέρκελ, είναι ώρα να λήξει και η συντηρητική πολιτική της διαρκούς λιτότητας στην Ευρώπη».

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολιάζει πως: «To σίγουρο είναι ότι ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης δεν πρόκειται να “αποχαιρετήσουν” τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος , αναφέρει ότι: «Είναι εμφανές πως η Καγκελάριος στο κύκνειο άσμα της, ήρθε για να δώσει εντολές «εθνικής υποχώρησης» έναντι της Τουρκίας».

Μιλώντας στο OPEN ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε: «Και η Μέρκελ και ο Σόιμπλε έβλεπαν την Ελλάδα ως ένα πεδίο δόξης μιας αυστηρότατης λιτότητας».

Πλέον, η Αθήνα στρέφει το βλέμμα της στην επόμενη ημέρα των ελληνογερμανικών σχέσεων, αναμένοντας την άνοδο του Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία.

Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα είναι τέλος εποχής και στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις

Με τον Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία θα αλλάζουν δεδομένα για την Ελλάδα, αλλά όχι όλα και όχι ριζικά. Αλλάζει κατ΄αρχήν η σύνθεση της γερμανικής κυβέρνησης. Η συμμετοχή των Πρασίνων δίνει έρεισμα για τις ελληνικές θέσεις, οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, θα γίνουν αυστηρότερες, ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας, κράτους δικαίου θα αναβαθμιστούν. Ο Ερντογάν θα χάσει το «ευήκοον ους» της Μέρκελ.

Αλλά η Τουρκία ήταν και θα είναι στρατηγικός εταίρος της Γερμανίας με, ή χωρίς τον Ερντογάν. Οι Πράσινοι δεν θα είναι μόνοι τους στην κυβέρνηση, σε κάποια ζητήματα όπως τις πολεμικές αποζημιώσεις θα αλληλοεξουδετερώνονται με τους Φιλελεύθερους.

Το ίδιο ισχύει και για τα ευρωπαϊκά. Παρακαταθήκη της Μέρκελ είναι η αλλαγή παραδείγματος για τη Γερμανία με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενδιαφέρον θα έχει, ποια ισορροπία θα βρει ο νέος καγκελάριος Σολτς στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ.

Η Μέρκελ επισκέφθηκε την Αθήνα για να συμφιλιωθεί με τους Έλληνες, να κλείσει πληγές του παρελθόντος μαζί με τη 16χρονη θητεία της. Είναι μέρος μιας αποχαιρετιστήριας εκστρατείας που ξεκίνησε το καλοκαίρι με πολλούς σταθμούς: Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Μόσχα, Ιερουσαλήμ, Βαρσοβία, Κωνσταντινούπολη, Μαδρίτη, Ρώμη, την ερχόμενη εβδομάδα, Παρίσι. Σε κάθε σταθμό είχε και ένα μέτωπο να κλείσει, στα ευρω-ατλαντικά με τον Μπάιντεν, στα ευρω-ρωσικά με τον Πούτιν.

Έχει περιθώριο μερικές εβδομάδες ακόμη στην Καγκελαρία. Αλλά η επόμενη ημέρα ανήκει στον διάδοχό της, ο Σολτς παίρνει ήδη τη σκυτάλη. Στη Ρώμη στη σύνοδο του G-20 που πήγε σήμερα έχει και τον Σολτς στις συναντήσεις με Μπάιντεν, Ερντογάν και άλλους ηγέτες. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει.

Η ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση, με την Ελλάδα να βρίσκεται για χρόνια στο επίκεντρο, ήταν η πιο δύσκολη που είχε να αντιμετωπίσει η Άγκελα Μέρκελ στην καριέρα της. Πριν από λίγες εβδομάδες η καγκελάριος παραδέχθηκε δημοσίως για πρώτη φορά ότι απαίτησε πολλά από τους Έλληνες. Το ίδιο έπραξε και στο αποχαιρετιστήριο ταξίδι της στην Αθήνα, επιχειρώντας να λειάνει τις γωνίες της πολιτικής της έναντι της Ελλάδας. Όπως δήλωσε: «Είχα απόλυτη επίγνωση πόσο πολλά ζητήσαμε και με πόσο μεγάλες προκλήσεις, για τους ανθρώπους στην Ελλάδα».

«Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία δεκαετία δεν είναι εστία κρίσης και ελλειμμάτων αλλά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όταν τον Μάιο του 2010 η κυβέρνηση Παπανδρέου προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης, η καγκελάριος ήταν αυτή που επέμεινε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Άνοιξε έτσι ο ασκός του Αιόλου για την ελληνική κοινωνία.

Μέσα σε λίγα χρόνια, το 2013, ακόμα και αναλυτές του Ταμείου έλεγαν ότι το πρώτο μνημόνιο ήταν καταδικασμένο ν’ αποτύχει. Εκείνη τη χρονιά η ανεργία έφτασε στο 27,5%, ποσοστό που αντιστοιχούσε σε 1,4 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες. Μιλώντας με νέους στο ινστιτούτο Γκαίτε η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι πίεσε την ελληνική κοινωνία.

«Εγώ ως καγκελάριος είμαι εκείνη που πίεσε την κοινωνία την ελληνική γιατί απαίτησα πολλά», τόνισε η καγκελάριος Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Στις 12 Φεβρουαρίου υπεγράφη το δεύτερο μνημόνιο. Με την επιμονή των δανειστών να συμπεριληφθούν τα ομόλογά των ασφαλιστικών ταμείων στο κούρεμα του χρέους, χιλιάδες Έλληνες έχασαν τα λεφτά τους.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θύμισε στην καγκελάριο την απομόνωση που βίωσαν οι Έλληνες, λέγοντας: «Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη».

Τον Απρίλιο του 2012 η Μέρκελ πρότεινε στον Αντώνη Σαμαρά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Θα κόστιζε στην ευρωζώνη 745 δις. ευρώ.

Το 2014 η χώρα βγήκε ξανά στις αγορές, αλλά η Μέρκελ απέρριψε την πρόταση του Σαμαρά για έξοδο του ΔΝΤ από πρόγραμμα. Έως το 2015 οι απώλειες για τη μεσαία τάξη ξεπέρασαν τα 30 δις. ευρώ.

Το Spiegel Online, αναφέρει: «Θα ζητήσει από την Αθήνα συγγνώμη από τους Έλληνες που έχασαν τη δουλειά τους κατά την ευρώ- κρίση»;

Στο Γιούρογκρουπ της 10ης Ιουλίου ο Σόιμπλε διένειμε ένα non paper στο οποίο περιγραφόταν το Grexit. Η Μέρκελ δεν ακολούθησε την πρόταση του υπουργού της. Δύο μέρες μετά φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Άδικη κάποιες φορές αλλά καθοριστική στις στιγμές που υψώθηκε όπως το 2015 αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας απ’ την Ευρώπη».

Το 2014 οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν λιγότερες από αυτές του 1932. Έναν χρόνο μετά έξι στις δέκα οικογένειες δήλωναν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις μετρήσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 χρόνια για να πέσει η ανεργία στο επίπεδο του 2009.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Πιέρρος Τζανετάκος

Ανταπόκριση από τη Γερμανία: Γιώργος Παππάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος