Σύνοδος ΕΕ -Κ. Μητσοτάκης: Η ΕΕ να εκδώσει ευρωομόλογα για την αμυντική της θωράκιση

Σύνοψη
  • Η Ελλάδα ξεπερνά ήδη τα τελευταία χρόνια το 2% των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης
  • Η Ελλάδα είναι σταθερά ταγμένη στην επίλυση του παλαιστινιακού μέσα από την λύση των δύο κρατών, είπε ο πρωθυπουργός

Στις δηλώσεις του εισερχόμενος της συνόδου ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι τις εργασίες θα μονοπωλήσουν η Ουκρανία και η Γάζα. Επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη στην υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία για να αμυνθεί ενάντια στην απροκάλυπτη ρωσική επίθεση.

«Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: Η Ελλάδα ξεπερνά ήδη τα τελευταία χρόνια το 2% των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών.

Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης πρέπει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια. Και ελπίζω σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά.  

«Ζητάμε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα»

Για τη Γάζα ο πρωθυπουργός ευχήθηκε να καταλήξει η σύνοδος σε συγκεκριμένα συμπεράσματα «που αναγνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή».

Ζητούμε κατάπαυση πυρός και πλήρη απελευθέρωση των ομήρων. Θα μπορέσουμε μα καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποθαρρύνουν το Ισραήλ να επιτεθεί στην Ράφα.

Η Ελλάδα είναι σταθερά ταγμένη στην επίλυση του παλαιστινιακού μέσα από την λύση των δύο κρατών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί θα συζητηθούν θέματα πρωτογενή τομέα που αφορούν τους αγρότες.

«Το ΕΛΚ είναι η πολιτική οικογένεια που θα βάλει φρένο στα υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια κάποιων για πράσινη μετάβαση που θα ζημιώσει του αγρότες μας. Θα τους βοηθήσουμε να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση αλλά με ρυθμό που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εισοδήματα τους», είπε.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει συζήτηση για την Τουρκία ο πρωθυπουργός απάντησε: «Για την Τουρκιά θα υπάρξει συζήτηση και νομίζω θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος